Social-democraţii germani analizează oferta de coaliţie a Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Social-democraţii ar putea să se alieze cu conservatorii ca să formeze o coaliţie de guvernare FOTO Reuters
Social-democraţii ar putea să se alieze cu conservatorii ca să formeze o coaliţie de guvernare FOTO Reuters

Social-democraţii germani se reunesc vineri seara într-un minicongres la Berlin pentru a discuta despre deschiderea negocierilor de coaliţie cu partidul conservator al cancelarului în exerciţiu, Angela Merkel, o perspectivă care divizează formaţiunea, relatează AFP.

În pofida scorului ridicat înregistrat la alegerile legislative de duminică, Merkel are nevoie de o nouă alianţă, fie cu partidul social-democrat (SPD), fie cu Verzii, pentru a dispune de majoritate în Parlament şi pentru a putea guverna. Ea a întins mâna SPD luni şi aşteaptă un răspuns.

Sondajele arată că majoritatea germanilor vor o "mare coaliţie".

După scorul dezamăgitor de duminică (25,7 la sută din voturi), SPD va analiza o eventuală alianţă cu rivalul său conservator cu care a guvernat deja între 2005 şi 2009.

Dar social-democraţii sunt reticenţi şi divizaţi în această problemă, atât timp cât acest episod de guvernare comună le-a lăsat amintiri amare. Partidul, suspectat că a renunţat la valorile sale, s-a îndepărtat de o parte a electoratului, înregistrând cel mai prost scor din istoria sa la alegerile legislative din 2009.

Discuţiile coaliţiei "riscă să fie cele mai dure din istoria Republicii Federale", anticipează cotidianul popular Bild. În 2005, social-democraţii şi conservatorii au avut nevoie de 65 de zile pentru a ajunge la o înţelegere.

Vineri seara, dezbaterile dintre conducere şi circa 250 de delegaţi la sediul SPD din Berlin ar putea să se prelungească până târziu în noapte.

Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, preşedintele SPD, Sigmar Gabriel, intenţionează să propună un referendum în cadrul partidului privind rezultatul unor eventuale negocieri cu conservatorii.

Această consultare a celor aproximativ 470.000 de membri ai SPD ar fi o premieră în istoria acestei formaţiuni şi ar urma să aibă loc înaintea congresului partidului de la Leipzig, prevăzut între 14 şi 16 noiembrie. Propunerea ar putea dezamorsa o eventuală frondă în cadrul partidului, dar nu este fără riscuri, deoarece un vot pozitiv nu este sigur.

Conservatorii au făcut un prim pas în direcţia social-democraţilor în această săptămână, deschizând uşa unei discuţii despre creşterea impozitelor pentru veniturile mari, pe care o excludeau până în prezent.

"Ei vor trebui să deschidă şi alte uşi", a apreciat Andrea Römmele, politolog la Universitatea din Mannheim, într-un interviu acordat televiziunii ARD, citând "salariul minim generalizat şi posibilitatea unor locuri la creşă, teme preferate de SPD".

SPD intenţionează să obţină concesii importante pentru eventuala lor participare la un al treilea Guvern Merkel. Partidul este conştient că Angela Merkel are puţimă marjă de manevră.

O alianţă cu Verzii pare şi mai complexă, atât timp cât aceştia din urmă sunt îndepărtaţi de conservatori în problemele privind societatea. O diferenţă mare care îi desparte de CSU, aripa bavareză a CDU, pare deosebit de dificilă.

Social-democraţii ar putea să ceară Ministerul Finanţelor, aşa cum a sugerat deputatul SPD Johannes Kahrs, într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk.

În cadrul ultimei "mari coaliţii", ei au obţinut acest portofoliu, care i-a fost încredinţat lui Peer Steinbrück, cap de listă la alegerile de duminică.

Într-un sondaj difuzat vineri de televiziunea publică ARD, 48 la sută dintre persoanele intervievate pledează pentru o mare coaliţie şi doar 18 la sută vor un Guvern care să reunească ecologiştii şi conservatorii.

Între alegătorii conservatori, 62 la sută sunt favorabili unei alianţe cu SPD, în timp ce 56 la sută dintre alegătorii social-democraţi îşi doresc o uniune cu partidul lui Merkel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite