Situaţia din Afganistan şi Ucraina, dezbătută de liderii aliaţi în a doua zi a summitului NATO de la Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summitul NATO de Varşovia FOTO AP
Summitul NATO de Varşovia FOTO AP

Liderii aliaţi s-au reunit, sâmbătă, începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), pentru a continua discuţiile din cadrul summitului NATO de la Varşovia, pe agendă fiind criza ucraineană, situaţia de securitate din Afganistan, după ce preşedintele american a anunţat menţinerea a 8.400 de militari activi, şi proliferarea ameninţărilor teroriste, scrie News.pl

De asemenea, pentru a doua zi a summitului se aşteaptă anunţarea susţinerii financiare a aliaţilor pentru forţele armate şi poliţieneşti, care vor fi menţinute pe teritoriul afgan până în 2020.

Secretarul Apărării din Statele Unite, Ash Carter, a declarat, în urmă cu o lună, că dezvoltarea ameninţării teroriste a talibanilor din Afganistan şi complicarea situaţiei de securiatte înseamnă că statele occidentale nu pot să părăsească Kabulul într-un moment critic, aşa cum se stabilise anterior.

Liderii NATO îşi vor îndrepta atenţia spre flancul sudic al alianţei şi regiunile vecine şi se vor adresa ameninţării teroriste reprezentată de jihadiştii Statului Islamic. De asemenea, aliaţii vor discuta despre necesitatea intervenţiei Coaliţiei Internaţionale Antiterorism, după ce Europa a fost zguduită de două atentate teroriste în ultima jumătate de an, în vreme ce Turcia a trecut printr-o serie sângeroasă de atacuri.

Summitul de la Varşovia va produce o decizie a celor 28 de lideri aliaţi cu privire la viitorul expansiunii blocului militar occidental în Georgia, dar şi cu privire la suplimentarea ajutorului pentru Ucraina.

Muntenegru, care a primit statut de observator la summit, se va alătura NATO în următoare lunii, în ciuda reticienţei demostrate de Kremlin faţă de pătrunderea alianţei în fosta Iugoslavie.

Summitul de la Varşovia a adus 18 preşedinţi şi 21 de premieri pe stadionul polonez unde au loc cele mai multe lucrări ale aliaţilor.

Sâmbătă, discuţiile au demarat la ora locală 9.00 (10.00 ora României) cu o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic, la care vor participa şefii de stat sau guvern prezenţi la Varşovia. Primele declaraţii sunt aşteptate la 11.30 (12.30 ora României) din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

În prima zi a summitului, aliaţii au aprobat desfăşurarea a patru brigăzi multinaţionale pe flancul estic, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Acete brigăzi rotative vor include 4.000 de militari şi vor fi conduse de generalii aliaţilor: brigada din Letonia va fi condusă de Canada, brigada din Estonia va fi sub comanda Marii Britanii, brigada din Lituania va fi condusă de Germania, iar cea din Polonia va fi sub comanda Statelor Unite.

De asemenea, aliaţii au aprobat planurile privind realizarea unei brigăzi multinaţionale pe flancul sudic, militarii fiind desfăşuraţi în România sub comanda generalilor români. Această brigadă multinaţională se va baza iniţial pe militari români şi bulgari, care vor reprezenta structura pentru desfăşurarea unor trupe din statele aliate.

Jens Stoltenberg a atras atenţia asupra nevoii unui dialog transparent cu Rusia, care nu poate şi nu ar trebui să fie izolată în raport cu NATO. Însă, desfăşurarea de brigăzi rotative pe flancul estic şi sudic reprezintă o măsură a aliaţilor pentru a descuraja orice agresiune, în special din partea ruşilor.

O altă decizie de anvergură, care a fost luată în prima zi de discuţii, a fost cea legată de preluarea comandei scutului antirachetă american din Europa de către NATO, ca o măsură pentru detensionarea relaţiilor cu Moscova. Ruşii erau nemulţumiţi de faptul că Washington avea control direct asupra sistemului antirachetă, în vreme ce francezii erau îngrijoraţi cu privire la deciziile care pot fi luate de generalii americani în situaţii de criză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite