Serviciul de informaţii din Elveţia, zdruncinat de o spioană rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal legat de modul în care serviciile ruse de informaţii îşi strecoară agentele în patul ofiţerilor de informaţii din serviciile străine este pe cale să izbucnească în Elveţia.

Cotidianul „Schweiz am Sonntag“ a relatat recent despre cazul unui agent de informaţii elveţian care ar fi fost concediat din cauza relaţiei amoroase cu o rusoiacă pe care a întâlnit-o la Moscova, caz ce a amplificat speculaţiile potrivit cărora Rusia şi-ar infiltra tot mai mulţi agenţi în Elveţia.

Povestea agentului elveţian pare să urmeze un tipar clasic. Responsabil pentru zona Europei de Est şi a Rusiei, bărbatul a cunoscut, în timpul unei conferinţe desfăşurate la Moscova, o rusoaică de care s-a îndrăgostit. Se pare însă că femeia lucra pentru serviciile ruse, iar misiunea sa era tocmai aceea de a deveni iubita agentului elveţian.

Bărbatul a plătit cu locul de muncă pentru această idilă, fiind concediat de serviciul de informaţii elveţian, NDB, ce este condus de Markus Seiler. 

Speculaţiile legate de acest caz au fost alimentate de faptul că NDB nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat circumstanţele care au dus la concedierea agentului de informaţii. „NDB nu face niciun comentariu cu privire la această chestiune“, a scris purtătoarea de cuvânt a serviciului elveţian de informaţii, Isabelle Graber, într-un scurt E-mail adresat jurnaliştilor elveţieni care au solicitat lămuriri cu privire la acest caz.

Unii observatori spun că este posibil ca directorul NDB, Markus Seiler, pe care îl sperie ideea că spionii ruşi se infiltrează în serviciile elveţiene, să fi exagerat când a luat decizia concedierii agentului îndrăgostit de rusoaică, întrucât s-ar putea să fi fost vorba de o inofensivă poveste de dragoste. 

Cert este, scrie publicaţia citată, că ruşii sunt activi în Elveţia în toate sectoarele spionajului. După ce relaţiile Moscovei cu Europa s-au deteriorat considerabil ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia, ruşii şi-au intensificat operaţiunile secrete în Occident. 

De altfel, în raportul său pe anul 2015, NDB face referire la o agravare a situaţiei. „Perioada de 25 de ani în care conflictele interstatale din Europa s-au redus a ajuns la final. Noua epocă va fi marcată, probabil, de o confruntare strategică între Occident şi Rusia în domeniile politic, economic şi militar“, se arată în acest raport. 

Elveţia nu este singura ţară în care, în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a activităţilor ruseşti de spionaj. Anul trecut, cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ a scris că în cercurile serviciilor germane de securitate se vorbeşte despre o activitate crescândă a spionilor ruşi în Germania.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite