Scandal în Suedia. Date confidenţiale ale armatei şi poliţiei ar fi putut fi expuse unor subcontractori de servicii IT din Cehia şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Lofven, premierul Suediei
Stefan Lofven, premierul Suediei

Autorităţile suedeze anchetează o importantă scurgere de date clasificate ale armatei şi poliţiei după ce Agenţia Suedeză de Transport a ignorat avertizările Serviciului de Securitate, externalizând serviciile sale de IT companiei IBM, care la rândul său le-a subcontractat unor furnizori din Cehia şi România.

Scandalul a fost declanşat în 2015, când Agenţia de Transport Suedeză (STA Transportstyrelsen) a luat decizia externalizării serviciilor de informatizare către IBM Suedia şi Cehia. Contractul a fost încheiat fără a se respecta norme de securitate, proceduri şi chiar legi, potrivit dclaraţiilor actualului director al agenţiei, Jonas Bejfvenstam.

La rândul său, IBM a folosit subcontractori care au furnizat serviciile mai ieftin, firme şi specialişti din Cehia şi România, dar şi o companie dintr-o ţară nemembră UE sau NATO, Serbia — dar e vorba de o companie americană NCR (National Cash Register), cel mai mare producător şi furnizor de ATM-uri bancare din ţara vecină.

Subcontractorii au primit acces la date personale — şi ale unor societăţi de stat — la registrul permiselor de conducere etc, ceea ce, în mod normal, ar fi necesitat o autorizare superioară din punct de vedere al nivelului de securitate.

Practic, întreaga bază de date a fost încărcată pe serverele (cloud) ale IBM Cehia şi NCR Serbia, funcţionari ai acestor companii având acces la toate datele. Abia în martie 2016 Serviciul Secret Suedez şi-a dat seama desre ceea ce se întâmplă, dar există suspiciuni că, folosind date (parole, coduri etc) din baza de date STA, s-a putut trece şi de mijloacele de protecţie ale altor instituţii.

Breşa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identităţii unor agenţi secreţi. orţele armate au arătat că ar putea să fost compromisă şi securitatea unor informaţii despre personalul şi vehiculele militare, despre planurile de apărare şi de urgenţă. Poliţia secretă a afirmat că situaţia este gravă, dar poate fi gestionată. 

Agenţia suedeză de transport a informat că nu deţine un registru al vehiculelor militare şi că nu există indicii că datele la care au avut acces persoane neautorizate ar fi fost folosite în mod abuziv. Fosta directoare a agenţiei de transport, Maria Agren a demisionat în ianuarie, fără a explica motivele. Ulterior, ea a recunoscut că au fost încălcate reguli privind procesarea datelor şi a acceptat să plătească o amendă de 70.000 de coroane (aproximativ 7300 de euro). 

Serviciile secrete au recunoscut că situaţia este gravă, dar "poate fi ţinută sub control". Cu toate acestea, STA a declarat că nu ar fi avut date de acest fel şi că datele considerate compromise nu ar fi fost "folosite abuziv" de persoanele vizate de anchetă.

Opoziţia a anunţat că va cere demisia unor miniştri; acesta demers survine după ce premierul a recunoscut că ministrul Justiţiei, Morgan Johansson, era la curent cu incidentul încă din 2015, anul producerii, iar ministrul Apărării, Peter Hultqvist, şi ministrul de Interne, Anders Ygeman, cunoşteau datele încă din 2016. Premierul Stefan Lofven, cel care a a vut iniţiativa demarării anchetei, ar fi aflat abia în ianuarie anul acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite