Sărăcia determină Mafia să plece din sudul Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palermo Foto: AFP
Palermo Foto: AFP

Decalajul economic dintre prospera regiune de nord a Italiei şi cea sudică, mult mai săracă, a devenit atât de mare încât ar putea fi comparat cu cel dintre Germania şi Grecia, notează Bloomberg într-o analiză pe această temă.

„După ultima recesiune, o mare parte din structura productivă a sudului a dispărut“, a afirmat Stefano Prezioso, director pentru cercetare în cadrul Institutului Svimez, care încearcă să promoveze industria în sud. „Procesul de decuplare, care a început în 2001, s-a accelerat, iar acum este posibil să fie nevoie de ani astfel încât creşterea din sud să revină la nivelul celei din nord", a adăugat el.

Italia a trecut prin două recesiuni într-o perioadă de şapte ani, iar redresarea este în urma altor ţări din zona euro. Acest fapt înseamnă că o mare parte din populaţia care trăieşte în sudul ţării, cunoscut şi sub numele de Mezzogiorno, ar putea să nu simtă o îmbunătăţire a condiţiilor economice.

Directorul General al Băncii Italiei, Salvatore Rosi, care provine din oraşul sudic Bari, a scos în evidenţă această problemă într-un discurs susţinut la începutul acestei luni, afirmând că diferenţele dintre regiuni se află la un nivel record şi sunt în creştere.

Mafia se mută în nord

În acelaşi timp, companiile de succes din nordul Italiei sunt tot mai mult expuse „contaminării“ din partea grupărilor de crimă organizată, fiind vorba inclusiv de cele provenite din sud, a avertizat în acest an asociaţia industriaşilor din Lombardia, Assolombarda.

La rândul său, Procuratura a avertizat că Mafia şi alte grupări organizate îşi mută operaţiunile în nord. 

Subiectul mutării operaţiunilor Mafiei în nord a fost atins şi de către Roberto Saviano, autor al bestseller-ului la nivel internaţional „Gomorra“. Într-o scrisoare deschisă pe această temă, adresată în luna august premierului Matteo Renzi, Saviano a cerut Guvernului să ia măsuri. 

Un nivel record

Deşi între regiunea de nord a Italiei şi cea de sud au existat mereu diferenţe, în perioada 1995-2001 cele două zone s-au dezvoltat în ritmuri aproximativ egale. Diferenţele au început să se simtă în perioada tranziţiei ţării către euro. 

În prezent, nordul rămâne centrul industrial al Italiei, unde, de altfel, îşi au originea companii celebre precum Ferrari şi Luxottica. În acest timp, în sud, circa 18% din gospodării au probleme cu aprovizionarea cu apă, dublu faţă de media la nivel naţional, potrivit datelor furnizate de Institutul de Statistică Istat. 

Conform analizei Bloomberg, decalajul economic dintre cele două regiuni a atins un nivel record în 2014, ultimul an pentru care sunt disponibile date Istat. 

În căutarea unei soluţii

Premierului Matteo Renzi îi place să vorbească în termeni laudativi despre economia Lombardiei şi a regiunilor învecinate, afirmând chiar că evoluează mai bine decât cea a Germaniei. Rar se întâmplă însă să vorbească despre zona de sud, alcătuită din şase regiuni şi insulele Sicilia şi Sardinia.

Sudul are probleme serioase în ceea ce priveşte locurile de muncă – rata şomajului a depăşit 20%, fiind de două ori mai mare decât cea din nordul ţării şi cu opt procente peste media naţională. Nici piaţa imobiliară nu dă semne că are şanse să-şi revină, după ce preţurile locuinţelor au scăzut considerabil din 2008, ca urmare a crizei financiare.

În aceste condiţii, ministrul de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a declarat, pe 1 decembrie, că Executivul se gândeşte la o serie de măsuri care să vină în sprijinul regiunilor sărace din sudul ţării.

Există şi speranţe că situaţia s-ar putea ameliora. Compania Fiat Chrysler a angajat 1.500 de muncitori la uzina din Melfi, din regiunea Basilicata din sudul Italiei, pentru a produce Jeep-uri ce vor fi exportate în America de Nord. Liderii regionali mizează şi pe turişti, care, din cauza violenţelor din nordul Africii, s-ar putea îndrepta spre Sicilia sau Apulia. Dar chiar şi aşa, analiştii avertizează că drumul până la o revigorare a economiei din sud este foarte lung.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite