Referendum în Scoţia. Cele mai bune glume legate de independenţa scoţienilor: „UK va deveni Fostul UK, adică FUK”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul din Scoţia a ajuns la final joi seară, la ora locală 22.00 (00.00 ora României), odată cu închiderea urnelor, însă glumele pe seama independenţei scoţienilor curg deja de luni bune. „Adevărul” face o selecţie a celor mai bune poante legate de posibila destrămare a Regatului Unit al Marii Britanii.

Ai glume mai bune? Le aşteptăm la comentarii!

Dacă Scoţia îşi câştigă independenţa la referendum, ce mai rămâne din Regatul Unit va deveni Fostul Regat Unit, cu abrevierea FUK.

În încercarea de a descuraja votul pro-independenţă la referendumul din Scoţia, Palatul Westminster şi-a schimbat sloganul de campanie în „Vote NO, for FUK`s sake!”. 

Dacă Partidul Naţional Scoţian vrea să se asigure că rezultatul va fi pro-independenţa Scoţiei, atunci ar trebui să-i lase să voteze şi pe englezi. Secesiune garantată. 

Dacă scoţienii obţin independenţa la referendum, nu vor putea păstra lira sterlină. Întrebarea este: britanicii vor putea păstra Scotland Yard-ul?

image

Dacă Scoţia îşi obţine independenţa la referendum, atunci Regatul Unit ar avea, în sfârşit, măcar o ţară care să-l voteze la Eurovision. 

Nu pot să cred că scoţienii vor independenţa. Cei mai mulţi dintre scoţienii pe care-i cunosc eu sunt dependenţi de câte ceva. 

Ca american, vreau să mă declar complet şocat de faptul că 20% dintre americani nu ştiu faţă de care ţară şi-au declarat SUA independenţa. Aş vrea să adaug că noi, restul de 60%, ştim că este vorba despre Regatul Unit. 

Partea bună a referendumului din Scoţia este că, dacă îşi câştigă independenţa, populaţia scade cu peste cinci milioane de oameni. De ce nu întrebăm şi Pakistanul dacă n-ar vrea un referendum pentru independenţă şi mai scăpăm de 35 de milioane?

Locuitorii din Crimeea au reuşit să organizeze referendumul, să voteze, să numere, să anunţe rezultatele şi să ratifice decizia în 48 de ore. Aşa că mai uşor cu „reuşita” scoţienilor. 

Chinezii şi britanicii au atât de multe lucruri în comun: ambelor popoare le place ceaiul, ambele au construit ziduri pentru a-şi proteja graniţa de nord, ambele ţări refuză să acorde independenţa unor minorităţi şi ambele sunt conduse de dictatori care n-au fost aleşi de popor. Ce păcat că atât chinezii, cât şi britanicii urăsc străinii. 

Breaking News: referendumul pentru independenţă din Scoţia a fost anulat pentru că forţele lor aeriene au fost complet nimicite, după ce un elicopter s-a prăbuşit azi-dimineaţă. 

 

Guvernul de la Londra a găsit o soluţie pentru a reduce rata obezităţii, numărul dependenţilor de droguri şi alcoolismul în Marea Britanie. Vor acorda independenţa Scoţiei. 

Ar fi trebuit să-mi botez fiul „Scoţia”. Tot turuie că vrea independenţă, dar ştiu că, atunci când va intra cu oiştea în gard, va veni să-mi ceară bani. Plus că habar n-are să joace fotbal. 

Dacă vor ieşi din Regatul Unit, scoţienii vor trebui să folosească o monedă temporară. Heroina sau chiriaşii ar trebui să fie alternative viabile. 

L-am sunat pe amicul meu şi l-am chemat în pub, să sărbătorim ziua independenţei. „Dar noi nu suntem americani”, mi-a răspuns. Exact. 

Dacă vor scoţienii vor independenţa, să le-o dăm. Gândiţi-vă cât timp vom economisi din scurtarea buletinului meteo. 


Referendumul din Scoţia, la final - update vineri, 00.15 ora României

Scoţia a decis, joi, dacă se rupe de Marea Britanie prin referendumul pentru independenţă sau dacă rămâne în cadrul Regatului Unit. 2.600 de secţii de votare şi-au deschid portile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi s-au închis la ora 22:00 (00.00 ora României). Din cei peste 4,2 milioane de scoţieni cu drept de vot, aproximativ 80% s-au prezentat joi la urne, potrivit estimărilor transmise de presa britanică. Primele rezultate ale referendumului pentru independenţa Scoţiei sunt aşteptate vineri dimineaţă.


Toate analizele s-au făcut, avantajele şi beneficiile au fost cântărite, cifrele au speriat sau au încurajat, politicienii şi-au prezentat argumentele. Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot ies astăzi la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent.

Pe tuşă vor rămâne însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum. Doar pentru acest plebiscit, vârsta de vot a fost redusă la 16 ani, cu caracter excepţional, astfel încât rezultatele să fie de netăgăduit. 

Referendum în Scoţia. Rezultatul va fi strâns

Însă dimineaţa crucială i-a prins pe politicienii din ambele tabere – unionişti şi separatişti – fără a putea anunţa cu încredere un scor. De la începerea campaniei pro-independenţă, secesioniştii s-au aflat o singură dată în fruntea clasamentului, cu 52% din intenţiile de vot. În schimb, unioniştii au avut constant scoruri de peste 50%. Însă procentul ridicat al indecişilor – peste 15%, adică aproximativ o jumătate de milion de scoţieni – va fi cel care va hotărî soarta Scoţiei, a Regatului Unit şi a Uniunii Europene. 

Referendum în Scoţia. Băncile se pregătesc pentru apocalipsă

Ajunul referendumului a adus o nelinişte care ameninţa să se transforme în orice moment în panică în Scoţia. Băncile au început să se pregătească pentru o adevărată isterie şi au avut grijă să alimenteze bancomatele cu capacitatea maximă de cash. Asta pentru că se aşteaptă ca oamenii să-şi retragă masiv banii din conturile bancare în cazul în care rezultatul va fi unul pro-independenţă.

De cealaltă parte a ceea ce ar putea deveni graniţa cu Regatul Unit, economiştii din City of London – districtul financiar al capitalei britanice – avertizează că Banca Angliei (banca centrală a Regatului Unit – n.r.) va fi nevoită să facă eforturi pentru a stabiliza cursul lirei sterline, în contextul în care investitorii vor începe să vândă haotic moneda britanică. 

Referendum în Scoţia. Meciul cu numărul 112

Poate că nimic nu simbolizează mai bine tensiunile dintre scoţieni şi britanici decât o finală de fotbal între cele două echipe naţionale de fotbal. Până acum, acestea s-au confruntat de 111 ori. Englezii au câştigat 46 de meciuri, scoţienii – 41, iar 24 de etape au fost remize. Un rezultat pro-independenţă la referendumul de astăzi nu va aduce mari schimbări la capitolul sport pentru Scoţia şi Anglia.

Toate regiunile din Regatul Unit – Scoţia, Anglia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor – au deja propriile reprezentative la fotbal. Singura echipă care ar putea avea probleme va fi cea care reprezintă Regatul Unit la Jocurile Olimpice. Până acum, britanicii şi scoţienii participau la Olimpiadă sub acelaşi steag – care va fi schimbat în cazul secesiunii. La Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, din 2012, sportivii scoţieni au contribuit cu 13 dintre cele 65 de medalii câştigate de Regatul Unit. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/referendum-pentru-independen-a-sco-iei" target="_blank">View the story "Referendum pentru independenţa Scoţiei " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite