Procesul filierei jihadiste de la Cannes-Torcy a început la Paris

Procesul filierei jihadiste de la Cannes-Torcy a început la Paris

Procesul celor acuzaţi că fac parte din filiera jihadistă de la Cannes-Torcy a început Foto: EPA

Procesul celor 20 de bărbaţi suspectaţi că fac parte din filiera jihadistă de la Cannes-Torcy - acuzaţi în legătură cu un atentat la un magazin alimentar cuşer în 2012, planuri de atacare a unor militari şi plecări în Siria - a început joi într-un tribunal special cu juri, la Paris, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu trei ani înainte de atentatele de la Paris din 2015, această celulă a fost prezentată de serviciile antiteroriste drept cea mai periculoasă destructurată în Franţa de la atacurile GIA algeriene în anii '90.
 
Este vorba despre o filieră care anunţa mutarea terorismului francez către crima în masă, în numele unui jihad inspirat, eventual ”teleghidat”, din străinătate.
 
Procesul acestei filiere se deschide într-un context de o actualitate arzătoare, în care un nou atentat jihadist tocmai a fost dejucat cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc pentru prima dată în istoria Franţei într-un regim de stare de urgenţă.
 
”Acest proces are o puternică dimensiune pedagogică, deoarece atentatele care au avut loc în 2015 erau deja scrise. Vom înţelege modurile de operare”, a declarat pentru presă Stéphane Gicquel, secretarul general al Federaţiei Naţionale a Victimelor Atentatelor (Fenvac), una dintre părţile civile în proces.
 
În opinia lui Joseph Breham, avocatul unui acuzat, ”nu este deloc o reţea, este o bandă de tipi, o bandă de vechi cunoştinţe dintre care unii au luat-o razna”.
 
Douăzeci de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani, originari de la Torcy (Seine-et-Marne) şi Cannes (Alpes-Maritimes), sunt daţi în judecată într-un tribunal cu juri special, însărcinat să judece crime teroriste şi alcătuit din magistraţi profesionişti.
 
Zece dintre inculpaţi ei se află în detenţie provizorie, şapte sunt liberi sub control, iar trei sunt căutaţi - unul este fugar, iar doi ar fi în Siria.
 
În boxa acuzaţilor, unii zâmbesc, bucuroşi să-şi revadă prietenii. Alţii sunt concentraţi, încruntaţi. Cei mai mulţi dintre ei riscă între 30 de ani şi închisoarea pe viaţă.
 
Un grup radicalizat
 
Ei sunt prieteni din copilărie sau au frecventat aceleaşi moschei, adunaţi în jurul lui Jérémie Louis-Sidney, un infractor şi un ”fanatic”, potrivit apropiaţilor săi, care avea să fie împuşcat în timpul arestării. Ceea ce-i uneşte este antisemitismul lor şi o radicalizare rapidă, cristalizată într-un sejur în Sud, ”între fraţi”, în vara lui 2012.
 
Cincizeci şi trei de zile de audieri sunt prevăzute, până pe 7 iulie, pentru a înţelege geneza şi funcţionarea grupului, ai cărui unii membri, încă fascinaţi de jihadistul de la Toulouse Mohamed Merah, se pregăteau în vederea unor acţiuni ţintite în Franţa, dar şi de jihad în Siria.
 
Este vorba despre un proces-fluviu - 85 de tone de documente de procedură, 80 de martori şi 14 experţi -, primul dintr-o lungă serie înaintea celui al fratelui lui Mohamed Merah în toamnă, iar mai târziu cele ale filierelor franco-belgiene din atentatele din 2015.
 
Joi, preşedintele Curţii, Philippe Roux, a început ”o prezentare generală a acuzării” care urma să ţină toată ziua şi care include o prezentare a faptelor, o imagine rapidă a acestui ”grup radicalizat”, şi un rezumat al acuzaţiilor.
 
Singura faptă de arme a grupului a fost alimentată de ”ura faţă de evrei” pe care, potrivit rudelor lui, Louis-Sidney o nutreşte adânc.
 
Pe 19 septembrie 2012, la Sarcelles, doi bărbaţi, cu glugi pe cap, intră în magazinul alimetar cuşer Naouri şi aruncă o grenadă. Aceasta se rostogoleşte sub un cărucior metalic şi răneşte, în mod miraculos, un singur client.
 
O amprentă de pe grenadă permite rapid să se ajungă la Louis-Sidney. În anturajul său apare Jérémy Bailly, un mic infractor convertit la islamul radical, considerat drept un ”locotenet credincios”.
 
La Torcy, într-o boxă pe numele lui Bailly, este descoperit un arsenal şi tot ceea ce este necesar în vederea fabricării unui dispozitiv exploziv. Bailly avea să recunoască în faţa unui judecător că acesta urma să servească la ”fabricarea unei bombe” care să fie ”pusă la militari sau sinoşti”. Acuzat că a participat la atentat, el neagă.
 
Pe 6 octombrie 2012, o primă razie este lansată în vederea arestării a 20 de persoane. Anchetatorii, care au confiscat arme, testamente religioase şi liste de ţinte potenţiale, sunt convinşi că au destructurat o celulă în plină ascensiune.
 
Unii de la Cannes, inclusiv tunisianul Maher Oujani, sunt arestaţi la începutul lui iunie 2012, pe când intenţionau să comită un atac iminent asupra unei cazărmi, la Var, în timp ce alţii, întorşi din Siria în 2014, precum Ibrahim Boudina, sunt suspectaţi că au vrut să comită un atentat în masă pe Coasta de Azur.
citeste totul despre: