Presiuni asupra statelor paradisuri fiscale pentru a renuna la „sectretul bancar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luxemburgul criticat din cauza politicii secretului bancar pe care o promovează
Luxemburgul criticat din cauza politicii secretului bancar pe care o promovează

Criza cipriotă şi recentele dezvăluiri din lumea paradisurilor fiscale au sporit presiunile asupra unor state precum Elveţia sau Luxemburg de a scoate în afara legii aşa-numitul „secret bancar“, care permite băncilor să nu dezvăluie informaţii despre clienţii lor.

Banca elveţiană Credit Suisse şi-a informat clienţii germani că va întrerupe colaborarea cu ei, dacă nu vor prezenta dovezi că sumele pe care le deţin în conturi au fost declarate la fisc, scrie „Wall Street Journal“. Şi alte bănci elveţiene au procedat în acelaşi mod cu clienţii germani.

Statele Unite, Marea Britanie şi ţări din Europa de Vest au desfăşurat, în ultimii ani, campanii pentru identificarea cetăţenilor cu venituri ascunse în Elveţia şi taxarea acestor averi. Şi Luxemburgul este pregătit să reducă, parţial, controversatul său secret bancar în încercarea de a frâna evaziunea fiscală a deponenţilor străini. Declaraţia a fost făcută , de ministrul de Finanţe, Luc Frieden, într-un interviu acordat unui cotidian german.

Luc Frieden, a declarat că intenţionează să întărească cooperarea cu autorităţile fiscale internaţionale. Declaraţiile au survenit după acuzaţii formulate de alte state din zona euro, care susţin că micul stat european funcţionează ca un uriaş paradis fiscal. Luxemburg este o mică ţară cu un uriaş sector financiar.

Cu o populaţie de numai 500.000 de locuitori, statul european are nu mai puţin 141 de bănci. Au fost vehiculate acuzaţii potrivit cărora bogaţii lumii îşi depozitează banii în Luxemburg pentru a evita impozitele, privând astfel alte guverne de taxele şi impozitele necesare la buget. Acum, ministrul de finanţe luxemburghez a declarat pentru o publicaţie germană că doreşte „o cooperare strânsă cu autorităţile fiscale străine“, informează BBC.

Unul dintre cele şase state fondatoare ale Uniunii Europene, Luxemburgul, a început să fie supus criticilor după criza financiară globală din cauza culturii sale a secretului bancar.

Săptămâna trecută, un consorţiu de jurnalişti a început să publice materiale rezultate după o anchetă globală de un an în sistemul financiar offshore, dezvăluind afaceri secrete a numeroase persoane bogate din întreaga lume, conectate politic, din mediul de afaceri sau având legături cu crima organizată. Un studiu publicat anul trecut de un ONG britanic estima că în paradisurile fiscale s-ar ascunde între 21 şi 32 de mii de miliarde de dolari
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite