Preşedintele Comisiei Europene i-a acuzat pe premierii Italiei şi Marii Britanii că îşi dezinformează cetăţenii privind negocierile bugetare în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a acuzat marţi pe premierii Marii Britanii, David Cameron, respectiv Italiei, Matteo Renzi că-şi dezinformează cetăţenii cu privire la negocierile bugetare din Uniunea Europeană, informează BBC.

„Nu mi-a plăcut modul în care s-au comportat unii premieri după summit", a declarat Juncker, în cursul unei audieri în Parlamentul European privind rezultatele ultimei reuniuni a liderilor UE. Anterior, premierul britanic David Cameron a repetat insistent în presă că ţara sa nu va plăti cele 2,1 miliarde de euro. De asemenea, un discurs foarte dur a avut şi Matteo Renzi, cel care i-a ameninţat pe reprezentanţii Uniunii Europene că va face publice costurile „palatelor” instituţiei europene.

„Am luat notiţe şi când compar ce s-a spus în sală cu ce s-a spus în exterior, constat că declaraţiile nu coincid”, a adăugat Juncker. „I-am spus lui Matteo Renzi că nu sunt în fruntea unui grup de birocraţi. Sunt preşedintele Comisiei Europene, o instituţie politică, şi vreau ca premierii să respecte această instituţie”, a mai precizat preşedintele Comisiei Europene.

Dacă fostul preşedinte al Comisiei a aruncat voalat săgeţi înspre tânărul politician italian, „Jose Manuel Barroso, ar fi ascultat doar birocraţi, atunci bugetul Italiei ar fi fost tratat într-o manieră complet diferită”, a subliniat Juncker care a atras atenţia că summit-urile Uniunii Europene sunt pentru a rezolva problemele existente, nu pentru a le amplifica.

„Marea Britanie nu va plăti nimănui cele două miliarde de euro la 1 decembrie şi respingem cuantumul acestei plăţi. Ne vom bate prin toate mijloacele posibile”, a declarat premierul britanic şi în faţa Parlamentului din ţara sa în urmă cu o săptămână, fiind aplaudat de aproape toţii membrii legislativului de la Londra.

Plata adiţională a fost solicitată după ce agenţia de statistică a Comisiei Europene, Eurostat, a revizuit performanţele economice ale statelor membre, din 1995 încoace, şi a reajustat contribuţiile făcute de fiecare ţară din ultimii patru ani, bazându-se pe ritmul de creştere economică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite