Preşedintele Ucrainei promite să recupereze Crimeea „la fel cum“ a obţinut eliberarea Nadiei Savcenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis miercuri să recupereze Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, şi estul Ucrainei de sub controlul separatiştilor proruşi, „la fel cum“ a obţinut eliberarea pilotului de elicopter Nadia Savcenko, relatează AFP.

„La fel cum am reuşit să o recuperăm pe Nadia, vom recupera Donbasul şi Crimeea“, a declarat şefului statului ucrainean într-o ceremonie în timpul căreia a decorat-o pe tânără cu medalia „Erou al Ucrainei“.

Savcenko, prizonieră de aproape doi ani în Rusia, s-a întors miercuri la Kiev după ce a fost graţiată de preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui schimb de prizonieri în urma căruia doi ruşi deţinuţi în Ucraina s-au putut întoarce în Rusia.

Eliberarea lui Savcenko, considerată o eroină naţională în Ucraina, ar urma să mai calmeze tensiunile dintre Moscova şi Occident, cu doar câteva săptămâni înainte ca UE să ia o decizie cu privire la o eventuală prelungire a sancţiunilor pe care le-a impus Rusiei, comentează Reuters.

La Moscova, Vladimir Putin şi-a justificat graţierea lui Savcenko evocând „consideraţii umanitare“. El şi-a exprimat speranţa ca eliberarea ei să permită reducerea tensiunilor din Ucraina şi să conducă la evitarea producerii altor victime.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că cei doi deţinuţi ruşi din Ucraina, Evgheni Ierofeiev şi Aleksandr Aleksandrov, au sosit în Rusia cu un zbor special de la Kiev.

Cei doi au declarat anul trecut pentru Reuters că făceau parte din forţele speciale ruse şi că au fost capturaţi în timp ce efectuau o operaţiune secretă în estul Ucrainei, ceea ce Moscova nu a recunoscut niciodată în mod oficial.

Nadia Savcenko, un pilot în cadrul forţelor aeriene ucrainene, a plecat ca voluntar să lupte în cadrul unei unităţi terestre împotriva separatiştilor proruşi, în estul Ucrainei.

Ea a fost capturată şi trimisă în faţa justiţiei în Rusia. Tânăra a fost inculpată pentru complicitate la moartea unor jurnalişti ruşi, ucişi de tiruri de artilerie în timp ce relatau despre conflict.

E a negat faptele de care a fost acuzată, în timpul procesului, dar a fost condamnată, în martie, la 22 de ani de închisoare.

Un acord de pace sub egida Germaniei şi Franţei, semnat la Minsk, în Belarus, este în vigoare din februarie 2015 în estul Ucrainei, însă el nu a permis niciodată încetarea definitivă a confruntărilor în regiunile aflate sub controlul separatiştilor, iar fiecare tabără o acuză pe cealaltă că încalcă regulat acest armistiţiu.

Preşedintele francez François Hollande a salutat miercuri eliberarea lui Savcenko şi a vorbit despre „un gest semnificativ în vederea implementării acordurilor de la Minsk, cât mai rapid posibil“.

„Preşedintele Republicii şi cancelarul german continuă să acţioneze împreună cu fermitate“, a declarat şeful statului francez, care depune eforturi, de doi ani, alături de Angela Merkel, să se ajungă la întrunirea condiţiilor în vederea unei reveniri a păcii în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite