Polonia acuză grupul media Ringier Axel Springer de amestec în politica sa internă

Polonia
acuză grupul media Ringier Axel Springer de amestec în politica sa internă

Publicaţii poloneze ale grupului Ringier Axel Springer FOTO ringier.com

Guvernul conservator naţionalist de la Varşovia a criticat, vineri, grupul media germano-elveţian Ringier Axel Springer, proprietar al mai multor publicaţii în Polonia, denunţând „ingerinţa“ germană în politica internă şi în independenţa companiilor de presă din această ţară, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Afacerilor Externe şi purtătorul de cuvânt al partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere, au protestat vehement faţă de o scrisoare săptămânală internă a grupului Ringier Axel Springer, în care preşedintele companiei, Mark Dekan, comenta realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European, şi sprijinul foarte important în Polonia faţă de apartenenţa ţării la Uniunea Europeană.

„Victoria nu îi revine doar lui Tusk, ci tuturor acelora din rândul polonezilor care sunt mândri că fac parte din UE“, a afirma Mark Dekan în acel text, referindu-se la realegerea polonezului Donald Tusk pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate, în pofida vetoului exprimat de guvernul din propria lui ţară.

După părerea lui Mark Dekan, „ideologia şi manipulările primitive au pierdut (la Bruxelles) în faţa valorilor şi a raţiunii“.

Reacţionând după publicarea acelui text, Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat „îngrijorarea în urma scrisorii adresate de grupul germano-elveţian Ringier Axel Springer Media angajaţilor săi, care poate să constituie o ingerinţă în independenţa mass-mediei din Polonia“, potrivit unei declaraţii oficiale ce a fost publicată de agenţia de presă PAP.

Beata Mazurek, purtătoarea de cuvânt a PiS, această situaţie „dovedeşte doar faptul că statul german încearcă să se amestece în afacerile intrerne ale Poloniei“.

În dezbaterea despre Europa şi, recent, referitoare la alegerea preşedintelui Consiliului European, reprezentanţii PiS au promovat cu tărie filonul antigerman, acuzându-şi marele vecin de la vest că impune un veritabil „dictat“ întregii Europe.

După ce a ajuns la putere în anul 2015, PiS a lansat o serie de reforme, concepute pentru a controla presa publică şi justiţia sau pentru a limita dreptul cetăţenilor de a se întruni şi de a manifesta în mod liber.

citeste totul despre: