Peste jumătate dintre austrieci cred că Partidul Nazist ar reveni la putere dacă i s-ar permite să candideze
0La 75 de ani de când Hiltler a anexat Austria, un sondaj de opinie derulat în rândul cetăţenilor austrieci scoate la iveală statistici îngrijorătoare: mai bine de 50% din austriecii cu drept de vot cred că, în cazul în care Partidului Nazist i s-ar permite să candideze, ar intra în parlament. Acestora li se adaugă un procent de 42% care crede că „nu a fost chiar atât de rău sub ocupaţia nazistă”.
În timp ce Austria se pregăteşte să marcheze aniversarea anexării statului la Germania nazistă, un sondaj de opinie comandat de cotidianul „Der Standard” din Viena arată că austriecii se arată favorabili posibilităţii ca Partidul Nazist să revină la putere.
Marţi, austriecii vor comemora 75 de ani de când Adolf Hitler a dispus anexarea statului, o dată ce rămâne până astăzi considerată una dintre cele mai ruşinoase şi mai controversate din istoria Austriei.
Acum, sondajul arată că peste jumătate dintre austrieci cred că Partidul Nazist ar reveni la putere dacă ar putea candida - în prezent, acesta este ilegal şi nu este recunoscut ca formaţiune politică eligibilă pentru a participa la alegeri.
Alţi 42% din austrieci au afirmat că „nu a fost chiar atât de rău sub ocupaţie nazistă”, în timp ce 39% sunt de părere că antisemitismul şi persecutarea evreilor sunt probabile în Austria.
Potrivit rezultatelor, 61% din austrieci îţi doresc să vadă un „bărbat puternic” în fruntea guvernului.
Pe 12 martie 1938, zeci de mii de austrieci au întâmpinat cu entuziasm trupele naziste, conduse chiar de Hilter, atunci când acestea au ocupat ţara fără a se lovi de vreo opoziţie. Austriecii au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial ca parte a Germaniei naziste, a permis ridicarea unui număr ridicat de lagăre de exterminare a evreilor pe teritoriul său şi, nu în puţine cazuri, ofiţeri austrieci au participat activ la operaţiunile desfăşurate în acestea.
Sondajul este menit a ilustra atitudinea din prezent a austriecilor faţă de ocupaţia nazistă, notează jurnaliştii „Der Standard”. Publicaţia germană „Stern” descrie rezultatele sondajului drept „şocante”.
Sondajul a stârnit critici aprige şi din partea organizaţiilor internaţionale pentru victimele Holocaustului. Filiala din Israel a Centrului Simon Weisenthal a acuzat Austria de „rezultate constant teribile” în ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte criminalii de război din timpul Holocaustului.
Într-o încercare de a înlătura aceste speculaţii, Filarmonica din Viena a anunţat pe 9 martie că va publica detalii privind colaborarea cu cel de-al Treilea Reich. Decizia vine după ce orchestra a fost acuzată în mai multe rânduri că a încercat „să-şi spele” trecutul colaboraţionist.
Istoricii sunt de părere că, pentru prima dată, Filarmonica din Viena va recunoaşte că, în timpul regimului nazist, a exclus 13 muzicieni pentru că erau evrei sau pentru că se opuneau anexării Austriei de către Germania şi că mulţi dintre membrii orchestrei erau nazişti. Dintre muzicienii exluşiu, cinci ar fi murit ulterior în lagăre, potrivit cotidianului britanic „The Independent”.