Parlamentul francez a adoptat definitiv una dintre cele două legi cu privire la moralizarea vieţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul francez a adoptat definitiv, joi, unul dintre cele două proiecte de lege referitoare la moralizarea vieţii publice, doar dispariţia ”rezervei parlamentare” mai rămânând să fie supusă la vor săptămâna viitoare, relatează Reuters.

După ce senatorii au adoptat textul miercuri, deputaţii au adoptat joi proiectul de lege ordinară pus la punct marţi de o comisie mixtă parlamentară (CMP) Adunarea Naţională-Senat.

Textul a fost astfel adoptat definitiv de Parlament.

Grupurile La République En Marche (LREM), MoDem, Constructifs şi Les Républicains (LR) au votat ”pentru”. Grupurile Nouvelle Fauche (fostul PS), La France Insoumise (LFI) şi Gauche démocrate et républicaine (GDR, PC) s-au abţinut.

În schimb, proiectul de lege organică, care prevede desfiinţarea rezervei parlamentare, nu a făcut obiectul unui acord, marţi, în CMP, iar o nouă discutare a acestui text este necesară. Adunarea Naţională, care are ultimul cuvânt de spus, va proceda pe 9 august la adoptarea lui definitivă.

Dreapta din Adunare şi din Senat, în care este majoritară, este ostilă desfiinţării acestor fonduri de care beneficiază deputaţii şi senatorii cu scopul de a ajuta colectivităţi sau asociaţii.

Aşa cum prevede Constituţia, atunci când există un dezacord între cele două Camere asupra unui proiect de lege organic, textul este necesar să fie adoptat cu majoritatea absolută a membrilor Adunării - adică cel puţin 289 de voturi.

Proiectul de lege ordinară - adoptat definitiv joi cu 383 de voturi la trei şi 48 de abţineri - cuprinde cele mai multe dintre prevederile cu privire la moralizarea vieţii publice.

Cele două texte traduc angajamente pe care şi le-a asumat Emmanuel Macron într-o campanie marcată de ”scandaluri”, mai ales cel al unor presupuse angajări fictive a unor membri ai familiei sale de către fostul premier François Fillon, un candidat al dreptei înfrânt în alegerile prezidenţiale.

Reuters prezintă principalele prevederi:

INTERZICEREA ANGAJĂRILOR ÎN FAMILIE

Această interdicţie se aplică miniştrilor, parlamentarilor şi aleşilor locali. O distincţie a fost introdusă între angajări din ”familia apropiată”, care vor fi interzise şi pedepsite cu până la trei ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro, şi angajările unor persoane din ”cercul secund” (legături în afara familiei, fosta familie), care este necesar să fie declarate.

INELIGIBILITATE

Inegibilitatea candidaţilor şi aleşilor în cazul unor crime sau infracţiuni care traduc o lipsă de probitate. Aşa cum cerea Guvernul, o dispoziţie votată în Comisie a fost până la urmă retrasă, de teama unui ”risc de neconstituţionalitate”. Ea prevedea obligativitatea unui cazier judiciar alb al candidaţilor.

CONFLICTE DE INTERESE

Deputaţii şi senatorii nu vor mai putea să exercite funcţii de consiliere în cursul mandatului. Ei vor putea însă să o facă în cazul în care au început o astfel de activitate cu un an înainte de alegeri. Prevenirea şi combaterea conflictelor de interese sunt lăsate în grija fiecărei Camere în parte. Textul prevede să se înfiinţeze în fiecare Cameră un registru public în acest scop. Colaboratorii parlamentari nu vor mai putea să fie remuneraţi de grupuri de lobby.

CHELTUIELI DE MANDAT

Crearea unui nou sistem de gestionare a cheltuielilor mandatului parlamentar, care va înlocui indemnizaţia reprezentativă a cheltuielilor de mandat (IRFM). Fiecare Cameră va determina regulile cu privire la rambursarea cheltuielilor de mandat ale membrilor săi.

Această rambursarea se va putea face sub forma unei gestionări directe de către Camera vizată, printr-o rambursare la prezentarea unor dovezi justificative sau sub forma unei plăţi a unui avans de la Camera ai cărei membri sunt parlamentarii.

”BANCA DEMOCRAŢIEI”

Această instituţie menită să finanţeze candidaţii şi partidele, desfiinţată de Senat, a fost reînfiinţată.

”CHEIA DE LA BERCY”

Reînfiinţarea, la cererea Guvernului, a ”cheii de la Bercy”, pe care Senatul a desfiinţat-o. Este vorba despre un dispozitiv care lasă Ministerului Economiei monopolul asupra anchetelor penale în domeniul fraudei fiscale.

REZERVA PARLAMENTARĂ

În urma votului prevăzut la 9 august, ”rezerva parlamentară” de care beneficiau parlamentarii cu scopul de a ajuta colectivităţi sau asociaţii va dispărea în mod treptat, până în 2024. Adunarea Naţională a suprimat dispoziţia adoptată de Senat, care prevedea înlocuirea acestei rezerve cu o donaţie de susţinere în investiţiile comunelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite