Papa Francisc, în faţa primei mari provocări: noul Papă trebuie să-şi aleagă secundul
0Odată ce fumul alb s-a făcut nevăzut, iar piaţa Sfântul Petru de la Vatican s-a golit, Papa Francisc şi-a intrat în drepturi şi urmează să ia, în următoarele zile, o decizie importantă, care va arăta lumii cât de dispus e să reformeze Biserica Catolică zguduită de atâtea scandaluri. Noul Papă trebuie să-şi aleagă un secund, un om alături de care poate guverna Biserica celor 1,2 miliarde de catolici.
În următoarele zile sau chiar săptămâni, Papa Francisc va trebui să numească un Secretar de Stat, funcţie echivalentă cu cea de premier. „Numărul doi“ de la Vatican conduce Curia Romană, aparatul administrativ al Sfântului Scaun, un pseudo-guvern care, potrivit analiştior, trebuie reformat din temelii, o misiune la care Benedict al XVI-lea a eşuat.
Secretarul de Stat pe care îl va alege noul Papă ne va spune cât de hotărât e Francisc să facă curăţenie în administraţie şi să implementeze reforme instituţionale şi birocratice, care ar stopa luptele interne şi ar preveni o suită de scandaluri, scrie Malinda Henneberger de la „The Washington Post”.
Papa are nevoie de un om loial, cu mână de fier şi experienţă în Curia Romană
Presa internaţională pare să fi căzut de acord că secundul Papei trebuie să fie un om care să cunoască Curia Romană, să ştie care îi sunt slăbiciunile şi să conducă cu mână de fier. Secretarul de Stat numit de Papa Francisc trebuie să fie experimentat într-ale diplomaţiei şi ale birocraţiei, fiindcă noul Papă nu are experienţă în Curia şi este cunoscut mai degrabă ca un pastor decât ca un manager, transmite postul canadian CBC News.
De aceea, cel care îi va ocupa locul lui Tarcisio Bertone, actualul secretar de stat şi cardinalul şambelan care a asigurat interimatul până la alegerea Papei, va trebui să fie un „alter ego” al lui Francisc, un om loial, un italian, spun cei de la cotidianul spaniol „ABC“. Totuşi, publicaţia aminteşte că o parte dintre cardinali vor un secretar de stat străin, un om cu o cultură în care nu proliferează favoritismul.
Santos Abril, o posibilă variantă
Cel mai bine e ca Suveranul Pontif şi secundul său să se completeze. Pe lângă misiunea de a reforma Curia Romană, noul Secretar de Stat va trebui să aibă experienţă diplomatică, pentru că Papa nu o are. În acest sens, este vehiculat numele cardinalului Santos Abril, care are o experienţă diplomatică impresionantă, scriu jurnaliştii spanioli.
Cel mai probabil vineri sau sâmbătă, Papa va aproba confirmarea în funcţie a tuturor membrilor Curiei, a căror mandat a fost întrerupt în momentul începerii perioadei de „sede vacante”. Aceştia vor fi reînnoiţi în funcţii, însă pot fi revocaţi înainte de încheierea mandatului lor.