Pandemia de COVID-19. UE alocă 100 de milioane de euro pentru cumpărarea şi distribuirea de teste rapide. Situaţia la zi în cele mai afectate ţări din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) urmează să aloce 100 de milioane de euro în vederea cumpărării şi distribuirii de teste rapide (antigenice) de depistare a infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care catalogat situaţia drept „foarte gravă”, transmite AFP.

„Mobilizăm, în prezent, 100 de milioane de euro în vederea achiziţionării de teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Şi lansăm o procedură comună de achiziţie publică pentru a obţine şi mai multe”, a declarat von der Leyen într-o alocuţiune de presă.

Testele antigenice - mai puţin performante decât testele PCR - nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut între zece şi treizeci de minute.

Aceste teste rapide „pot juca un rol important, însă noi propunem o abordare la scara UE în domeniul aprobării şi utilizării. Abia în acel moment va exista o recunoaştere reciprocă a testelor şi rezultatelor testelor”, a insistat von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a pledat marţi în favoarea unei coordonări a omologării testelor rapide şi garantării producerii lor „la scară europeană, pentru ca ele să fie disponibile peste tot”.

Cu o zi înaintea unui summit prin videoconferinţă a şefilor de stat şi de guverne, Ursula von der Leyen a pledat din nou pentru o mai bună împărtăşire a datelor sanitare între statele membre prin intermediul platformei Centrului European al Prevenirii şi Controlului Bolilor (ECDC).

„Acest lucru ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacităţi în unităţile de terapie intensivă” sau dacă transferuri peste frontieră ale unor pacienţi „pot fi organizate în caz de necesitate”, a subliniat ea.

Comisia - care intenţionează să coordoneze strategiile naţionale de vaccinare - propune o prelungire cu şase luni a scutirii de la plata TVA la achiziţionarea unor vaccinuri şi kituri de depistare.

Von der Leyen şi-a reiterat îndemnul la o armonizare a reglementării călătoriilor în UE, prin elaborarea unui „formular comun de localizare a pasagerilor UE”.

Preşedinta CE reclamă, de asemenea, o interoperabilitate sporită între aplicaţiile de urmărire naţionale, îndemnând toate statele să lege toate aceste aplicaţii la un portal european - lansat recent.

Situaţia la zi

Cu o incidenţă cumulată de 1.390,9 de cazuri în medie, la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, Belgia a depăşit Cehia (1.379,8) şi este deja ţara europeană cea mai afectată de COVID-19, transmite EFE, potrivit RADOR.

Belgia a înregistrat în medie 13.052 de noi infecţii zilnice în ultima săptămână, iar creşterea medie săptămânală a infecţiilor este de 38%. Spitalizările din Belgia au crescut cu o rată săptămânală de 88%, cu o medie de 502 de internări pe zi, în timp ce decesele de SARS-CoV-2 s-au ridicat la o medie zilnică de 48,3, o creştere săptămânală de 50%.

Rusia a înregistrat 320 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai negru bilanţ pentru o zi de la începutul pandemiei. „Sistemul (de sănătate) funcţionează astăzi la capacitate maximă, aşa că este imperativ să ne reunim cu toţii pentru a opri acest proces infecţios”, a declarat marţi ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko.

Cu 1.547.774 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, Rusia este este cea mai afectată ţară din Europa şi a patra din lume după Statele Unite, India şi Brazilia.

În Germania, numărul pacienţilor de la terapie intensivă s-a dublat în ultimele două săptămâni. Există suficiente paturi şi ventilatoare în unităţile de terapie intensivă, dar medicii se tem de lipsa de profesionişti pentru îngrijirea pacienţilor, notează EFE. Germania a înregistrat 11.409 contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, comparativ cu 6.868 în urmă cu o săptămână.

Cehia, ţară de 10,6 milioane de locuitori, are peste 10.000 de noi contaminări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. Potrivit autorităţilor, capacităţile spitalelor ar putea fi depăşite în a doua săptămână a lunii noiembrie.

În ultimele şapte zile, 13.066 de persoane au fost internate de COVID-19 în Franţa, care în prezent numără de şapte ori mai mulţi internaţi de boala provocată de noul coronavirus decât atunci când a început carantina, pe 17 martie.

În prezent, Italia are 1.284 de pacienţi la terapie intensivă din cauza Covid-19 şi înregistrează o medie de creştere de 90 de persoane pe zi, ceea ce provoacă îngrijorarea că, în câteva săptămâni, în ciuda creşterii locurilor, va fi din nou un colaps, aşa cum s-a întâmplat în martie, scrie EFE.

Marea Britanie a înregistrat alte 20.890 de infectări cu SARS-CoV-2 şi alte 102 decese, potrivit ultimelor date oficiale, în timp ce experţii avertizează cu privire la o creştere „exponenţială” a contaminărilor în ţară.

Europa este continentul pe care pandemia a accelerat cel mai rapid - cu peste 220.000 de noi contaminări zilnice, în medie, în ultimele şapte zile - reprezentând o creştere cu 44% faţă de săptămâna precedentă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite