Pandemia Covid-19. Purtarea măştilor sanitare, obligatorie de duminică în locurile publice din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul bulgara, Boiko Borisov şi alti oficiali poartă si ei masti de protecţie
Premierul bulgara, Boiko Borisov şi alti oficiali poartă si ei masti de protecţie

Bulgarii vor trebui să aibă acoperite nasul şi gura cu o mască sanitară atunci când ies din casă începând de duminică, măsură menită să limiteze răspândirea noului coronavirus, mai ales pe perioada Paştelui, transmite AFP.

Guvernul de la Sofia doreşte ca purtarea măştii sanitare în locurile publice să fie generalizat până la 26 aprilie.

În Bulgaria, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, duminică este celebrată Sărbătoarea Floriilor, iar peste o săptămână Paştele. Bisericile vor rămâne deschise în această perioadă, chiar dacă executivul bulgar i-a cerut populaţiei să rămână în case.

La 30 martie, guvernul bulgar a anulat un prim decret ce prevedea amenzi dure pentru nerespectarea obligativităţii purtării măştii sanitare, în condiţiile în care acest produs era dificil de achiziţionat.

Bulgaria a fost una dintre primele ţări din Europa care au impus restricţii asupra circulaţiei persoanelor, pentru a reduce riscul propagării noului coronavirus. Guvernul bulgar a luat această măsură pe 13 martie.

Numărul persoanelor testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în Bulgaria a ajuns la 648, în creştere cu 24 faţă de ziua anterioară, a anunţat sâmbătă celula guvernamentală de criză de la Sofia, informează novinite.com.

Până în prezent în Bulgaria au decedat 26 de persoane din cauza COVID-19, ceea ce înseamnă 4% din numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus. Vârsta medie a pacienţilor decedaţi este 64 de ani.

În spitalele bulgare sunt internaţi 231 pacienţi cu COVID-19, dintre care 32 se află la terapie intensivă. Un număr de 36 de medici, asistente sau ambulanţieri bulgari sunt infectaţi cu SARS-CoV-2. S-au vindecat complet 62 de pacienţi, vârsta medie a lor fiind 48 de ani.

Potrivit site-ului koronavirus.gov.hu, citat de MTI, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 a ajuns sâmbătă la 1.310, dintre care 85 au fost fatale.

Până în prezent, în Ungaria 115 de pacienţi s-au vindecat complet, iar 17.490 se află în carantină la domiciliu. Autorităţile medicale ungare au efectuat până acum 31.961 de teste.

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a confirmat sâmbătă decesul unei persoane din cauza COVID-19 la Tiraspol. Este vorba despre o femeie de 62 ani, internată în stare gravă. Bilanţul deceselor cauzate de noul coronavirus în Republica Moldova a ajuns astfel la 30, relatează Radio Chişinău.

Până în prezent, în această ţară 1.438 de persoane au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii de la Kiev a anunţat sâmbătă că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 2.511, cu 308 noi cazuri în ultimele 24 de ore. Un număr de 73 de pacienţi au decedat, iar 79 s-au vindecat complet, potrivit ukrinform.net.

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 din Ucraina se înregistrează în regiunea Cernăuţi (409), municipiul Kiev (396) şi regiunile Ivano-Frankovsk (274) şi Ternopil (208).

Numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în Turcia a crescut cu 5.138 în ultimele 24 de ore, când s-au înregistrat 95 de noi decese cauzate de infecţia cu noul coronavirus, a anunţat sâmbătă ministrul turc al sănătăţii Fahrettin Koca, potrivit Reuters.

Până sâmbătă seara, în Turcia au decedat 1.101 persoane din cauza COVID-19, iar numărul total de cazuri de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 52.167, a scris Koca pe Twitter.

Un număr de 2.965 de pacienţi cu COVID-19 s-au vindecat, dintre care 542 în ultimele 24 de ore.

În Turcia au fost efectuate până acum 33.170 de teste pentru identificarea prezenţei SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

''Masca trebuie să devină ultima modă'' pentru a putea relaxa restricţiile, consideră experţi germani

Masca de protecţie trebuie să devină ''noul standard social'' şi de purtarea ei în public trebuie condiţionată relaxarea actualelor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, consideră Academia Leopoldina, o instituţie de referinţă în Germania, consemnează vineri agenţia EFE.

''Numai cu o protecţie sanitară suficientă se poate reveni la viaţa normală. Masca trebuie să devină ultima modă'', a declarat pentru săptămânalul Der Spiegel un membru al acestei academii, insistând că generalizarea acoperirii gurii şi nasului în spaţiul public este o necesitate în contextul pandemiei de COVID-19.

Problema cea mai importantă rămâne însă disponibilitatea acestui accesoriu pentru populaţie, cererea foarte mare pe plan mondial făcând măştile sanitare dificil de procurat.

Cancelarul Angela Merkel, care a asigurat că ultimul raport pe care Academia Leopoldina îl va prezent luni va juca un rol important în dezbaterea despre relaxarea măsurilor de izolare, a avut o discuţie telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping, în urma căreia, potrivit Suddeutsche Zeitung, s-a ajuns la un acord prin care o companie chineză va furniza Germaniei 40 de milioane de măşti săptămânal.

Guvernul de la Berlin se va reuni miercurea viitoare prin videoconferinţă cu conducerile landurilor germane pentru a discuta despre oportunitatea relaxării măsurilor restrictive menite să frâneze răspândirea coronavirusului, dorind un echilibru între aplicarea criteriilor sanitare şi pagubele economice create de aceste măsuri.

Între timp, în Spania guvernul a recomandat vineri folosirea măştilor reutilizabile în timpul deplasărilor ce implică aglomeraţii şi va începe de luni distribuirea lor în staţiile de metrou şi de tren, în această zi urmând să fie reluate activităţile economice neesenţiale suspendate pe 30 martie în încercarea de a limita epidemia.

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, care a avertizat că Spania încă se află ''într-o fază importantă a epidemiei'', a precizat că vor fi distribuite măşti mai ales în mijloacele de transport unde păstrarea unei distanţe de siguranţă este dificilă şi a asigurat că va fi sporită producţia naţională de măşti sanitare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite