Ora 9 a României: Scenariul din Crimeea s-ar putea repeta în Transnistria. „Oamenii care locuiesc într-o ţară pe care nu o simt a lor sunt o forţă de implozie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La emisiunea Ora 9 a României, moderată de Cristian Unteanu, preşedintele Institutului European de Relaţii Internaţionale din Bruxelles, Irnerio Seminatore, a mărturisit că se aşteaptă ca situaţia din Crimeea să se repete în Transnistria şi în Găgăuzia.

Cristian Unteanu l-a întrebat pe Seminatore dacă există un asemenea risc. Seminatore nu exclude această problemă, mai ales pe fondul slăbirii Uniunii Europene, pe care a repetat-o cu stoinicie în timpul emisiunii de pe Prima TV, transmisă şi pe Adevărul Live.

"Nici OSCE, nici puterile de control internaţional nu au luat în calcul referendumul din Crimeea”, a spus Seminatore.

97% din populaţia Transnistriei e de acord cu alipirea a Rusiei. Ce va face UE? Nimic. Instrumentele UE nu sunt instrumente autonome. Trebuie coordonate în interior. Sunt sancţiuni, sunt măsuri cu caracter economic. Instrumentul militar nu există. Nu poţi avea un război cu o populaţie care în proporţie de 97% vrea să fie rusă"

"Eu zic că da, situaţia se poate repeta. În toate democraţiile din lume poporul decide. Poporul poate decide autodeterminarea. Eu sunt piemontez. Dacă se reface statul piemontez, pot lua în considerare autonomia vechiului Piemont. Recunoaşterea comunităţii internaţionale e una de jure. Transnistria face parte ca şi Abhazia, chiar şi ca Moldova din zona OSCE, care include două tipuri de conflicte. Conflictele îngheţate - Moldova şi Transnistria”, a spus Seminatore.

"Tratatele durează doar pe timp de război. Ele trebuie adaptate. Transnistria şi-a proclamat independenţa datorită trecutului comun cu ruşii, dar şi datorită prezenţei armatei ruse. A avut loc un referendum în anul 2006, 97% din populaţia Transnistriei e de acord cu alipirea a Rusiei. Ce va face UE? Nimic. Instrumentele UE nu sunt instrumente autonome. Trebuie coordonate în interior. Sunt sancţiuni, sunt măsuri cu caracter economic. Instrumentul militar nu există. Nu poţi avea un război cu o populaţie care în proporţie de 97% vrea să fie rusă", a mai adăugat profesorul. 

"Dacă poporul e integrat într-un stat pe care nu-l doreşte, va fi ca un angajat în acel stat",

"Nu puteţi face nimic împotriva a 4 sau 2 milioane de alegători care rămân într-o ţară pe care nu o simt a lor. E o forţă de implozie. Trebuie să renunţe Rusia la reunificarea dispersaţilor? E o contradicţie a UE de a nu le spune balticilor că minorităţile ruse trebuie să aibă aceleaşi drepturi. Istoric există tendinţa creării de state-naţiuni. În 1648 se termină această perioadă şi urmează perioada de cădere a imperiilor. Mondalizarea a încheiat un ciclu, acela fals de a produce o umanizare a condiţiei omului şi societăţii pe baza unei false ideologii, anume drepturile omului. Sunt două false mişcări - mondializarea şi Uniunea Europeană”, a încheiat profesorul Seminatore. 

"Dacă poporul e integrat într-un stat pe care nu-l doreşte, va fi ca un angajat în acel stat", a conchis invitatul lui Cristian Unteanu. 

Citiţi materialul complet de după emisiunea Ora 9 a României.

Emisiunea Ora Nouă a României, realizată de corespundentul de presă Adevărul la Bruxelles, poate fi urmărită LIVE şi pe platforma online adevarul.ro începând cu ora 9, duminică 6 aprilie. 

Ora Nouă a României: Criza ucraineană dintr-o perspectivă incendiară. Bruxelles-ul, mai vinovat decât Moscova?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite