OLE consideră că recent adoptata strategie de securitate informaţională duce la dictatură în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Administraţia Prezidenţială Ucraineană / Ultimul decret al lui Zelensky este puternic atacat de opoziţie.
Foto: Administraţia Prezidenţială Ucraineană / Ultimul decret al lui Zelensky este puternic atacat de opoziţie.

Partidul ucrainean de opoziţie OLE consideră că aceasta „nu este doar o încercare de a legitima represalii extrajudiciare împotriva presei şi de a curăţa spaţiul informaţional dintr-un punct de vedere alternativ”, ci şi că „guvernul ar construi de fapt un sistem de spălare a creierului ucrainenilor”.

Partidul ucrainean „Platforma de opoziţie pentru viaţă” (OLE) a criticat strategia de securitate informaţională implementată şi a considerat-o ca un pas către instaurarea unei dictaturi. Acest lucru se arată într-o declaraţie a partidului de miercuri.

„Strategia de securitate informaţională, care a fost pusă în aplicare prin decretul prezidenţial şi adoptată de Cabinetul de Miniştri, este ultimul pas spre transformarea Ucrainei într-un stat poliţienesc şi instaurarea unei dictaturi în ţară”, a subliniat OLE.

Partidul consideră că strategia „nu este doar o altă încercare de a legitima represaliile extrajudiciare împotriva mass-mediei inacceptabile şi de a curăţa spaţiul informaţional de orice punct de vedere alternativ”, ci şi că „guvernul ar construi de fapt un întreg sistem de spălare a creierului ucrainenilor”. În opinia OLE, cele mai bune practici evidenţiate în strategie interzic disidenţa „la orice nivel, iar a patra putere (presa, n.ed.) este distrusă din temelii”.

„Autorităţile nu au nevoie de mass-media liberă, independentă, care să reflecte în mod obiectiv evenimentele din ţară, ajutând la stabilirea comunicării între cetăţeni şi reprezentanţii autorităţilor, inclusiv pentru a le transmite opinia ucrainenilor de rând despre tot ceea ce se întâmplă. Ele construiesc o verticală. a propagandei de partid”. În acelaşi timp, se spune în document, sunt încălcate normele constituţiei care garantează cetăţenilor dreptul de acces liber la informaţie”.
Potrivit OLE, în pofida faptului că legea de bază din Ucraina interzice impunerea oricărei ideologii ca fiind obligatorie, „scopul cheie al politicii de informare oficială a fost tocmai construirea unui sistem anticonstituţional menit să promoveze opinia autorităţilor - punctul de vedere singur corect; în acelaşi timp gândurile, naraţiunile şi formulările, precum şi orice manifestare de disidenţă, exprimând alte puncte de vedere, este aspru suprimată şi pedepsită de preşedintele Vladimir Zelensky, care a uzurpat efectiv puterea şi îşi întăreşte dictatura.
Printre alte puncte ale strategiei pe care le critică, OLE acordă o atenţie deosebită „aşa-ziselor ameninţări, inclusiv potenţiale, care pot duce la „apariţia unei situaţii de criză „pentru actuala guvernare”. Acestea includ reţelele sociale „ca subiecte de influenţă în spaţiul informaţional”, „nivel insuficient de alfabetizare media (cultura media)” şi „nivel insuficient de cultură informaţională şi alfabetizare media în societate”, „politica informaţională a Federaţiei Ruse”, „dominaţia informaţională a Federaţiei Ruse” în teritoriile necontrolate din Donbass şi chiar „reglementarea imperfectă a relaţiilor în domeniul activităţilor informaţionale”. Aceasta, potrivit OLE, pot servi drept o condiţie prealabilă pentru înăsprirea legislaţiei care reglementează activitatea mass-media şi pentru creşterea cenzurii. "

Strategia de securitate informaţională a Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat marţi strategia de securitate informaţională a ţării, care, printre altele, urmăreşte să contracareze Rusia în sfera informaţională. Decretul corespunzător a fost publicat pe site-ul oficial al biroului şefului statului.
Strategia identifică provocările şi ameninţările la adresa securităţii naţionale a Ucrainei în sfera informaţională, printre care este indicată politica informaţională a Rusiei.
Pe 15 septembrie, guvernul ucrainean a aprobat strategia de securitate a informaţiilor, care a fost elaborată pe baza strategiei de securitate naţională semnată de preşedinte în septembrie 2020. Scopul său este de a determina bazele pentru asigurarea securităţii informaţiilor în Ucraina, contracararea ameninţărilor la adresa securităţii statului în sfera informaţională, protejarea drepturilor persoanelor la informare şi protejarea datelor cu caracter personal.
Se presupune că strategia va fi implementată pentru stoparea agresiunii informaţionale care vizează răsturnarea sistemului constituţional şi afectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, subminarea suveranităţii şi a sistemului democratic al acesteia, asigurarea stabilităţii informaţionale a societăţii şi a statului, crearea unei interacţiuni efective între autorităţi, administraţia locală şi societate, precum şi dezvoltarea relaţiilor strategice cu parteneri străini cheie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite