Consiliul JAI discută astăzi situaţia la zi a dosarului Schengen pentru România şi Bulgaria. Olanda îşi menţine poziţia împotriva aderării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Interne vor avea joi o întrunire oficială în cadrul Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) despre „situaţia la zi” a aplicării dispoziţiilor Schengen de către România şi Bulgaria, această întâlnire neavând pe agendă un vot asupra aderării celor două ţări, informează Mediafax.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a decis să convoace o discuţie asupra aderării celor doua ţări la spaţiul Schengen în vederea analizării parcursului pe care cele două state l-au făcut până în acest moment. Astfel, miniştrii de Interne vor discuta despre „situaţia la zi” în dosarul aderării. Totuşi, întrevederea nu are pe agendă un vot privind posibila apartenenţă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen atâta vreme cât există state europene care se opun acestui lucru.

Ministrul Radu Stroe a anunţat prin intermediul unui comunicat că va fi prezent la reuniunea Consiliului JAI, unde participanţii vor discuta despre „cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria”.

Întâlnirea de joi a Consiliului JAI vine după o amânare cerută de România în luna noiembrie în vederea pregătirii unui dialog pe tema aderării cu statele membre, a anunţat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei lituaniene a UE, Vykintas Pugaciauskas.

„România a cerut amânarea, iar noi (Preşedinţia lituaniană) am spus «da», întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adăugând însă că depinde de Bucureşti, în cele din urmă, să convingă statele membre să dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din 5-6 decembrie.

Unul din statele care se opun aderării României la spaţiul Schengen, invocând disfuncţionalităţi ale sistemului juridic, este Olanda. Potrivit amabasadei acestei ţări la Bucureşti, poziţia Olandei a rămas neschimbată.

„Nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia Olandei", a comunicat misiunea diplomatică, reamintind că Guvernul de la Haga „va aştepta raportul MCV înainte de a-şi stabili, în strânsă cooperare cu alte state membre, poziţia sa privind aderarea (României şi Bulgariei) la Schengen”, se arată în răspunsul unei solicitări Mediafax.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi publicat în ianuarie 2014.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE UE întăreşte de astăzi securitatea la graniţele externe

Noul sistem european de supraveghere a frontierelor (Eurosur) devine operaţional de astăzi şi va include 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale şi orientale, inclusiv România, şi Norvegia, integrată în structura Schengen.

Schengen, la ofertă. Cât plăteşte un investitor pentru un paşaport european?

Apartenenţa la privilegiatul spaţiu Schengen poate părea pentru ţări precum România şi Bulgaria o chestiune de mândrie naţională şi de eficienţă a diplomaţiei practicate de o administraţie sau alta. El Dorado numit Schengen este, poate, mecanismul cel mai de succes al visului european închipuit de vizionarii săi în urmă cu peste şase decenii. Dar şi visurile se pot cumpăra... mai ales dacă eşti un magnat non-UE.

Premierul Ponta: Mă bucur că se ridică vizele pentru Moldova, dar sper să nu păţească ce am păţit noi cu Schengen

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Bruxelles, că România îndeplineşte în mod clar condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, dar problema a căpătat valenţe politice. Totodată, el l-a avertizat pe premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu privire la politizarea dezbaterii privind ridicarea vizelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite