Imagine dureroasă în timpul funeraliilor din Italia. Un câine refuză să plece de lângă sicriul stăpânului, mort în cutremur VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură
FOTO Captură

Numărul victimelor cutremurului din Italia a ajuns la 291 de morţi, a anunţat sâmbătă seară Protecţia Civilă, în timp ce presa italiană scrie că un bătrân de 77 de ani a murit la spital, în urma rănilor suferite, relatează La Repubblica.

Dintre victime, cel puţin 10 sunt cetăţeni români, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Departamentul pentru Protecţie Civilă din Roma a spus că 388 de oameni sunt trataţi pentru răni în spitale, iar aproximativ 40 dintre ei sunt în stare critică. Aproximativ 2.500 de oameni au rămas fără adăpost în urma celui mai sângeros cutremur din Italia din 2009 încoace.

Câinele loial care-şi plânge stăpânul

Italia şi-a plâns sâmbătă, în zi de doliu naţional, victimele seismului de miercuri, soldat cu 291 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi. La Monticelli ad Ascoli au avut loc funeralii naţionale pentru 35 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sub dărâmături, ceremonii la care au luat parte şeful statului, premierul şi alţi politicieni de rang înalt.

Circa 600 de oameni s-au strâns în faţa sălii de sport unde s-a derulat slujba, pentru a urmări, ceremonia pe ecrane gigantice. Printre ei, reprezentanţi ai Crucii Roşii şi voluntari ai Diocezei Ascoli au împărţit apă. În sala plină de coroane de flori s-au aflat numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, înlăcrimată, preşedintele Senatului Pietro Grasso, cel al Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini şi vicepreşedintele Parlamentului European David Sassoli.

Mai multe imagini au adus lacrimi în ochii celor prezenţi la funeralii: o femeie s-a întins pe jos, îmbrăţişând sicriul cu trupul cuiva drag care a pierit printre dărâmături, iar un câine s-a aşezat lângă sicriul stăpânului său, refuzând să se dezlipească de el pe tot parcursul funeraliilor. 

Povestea fetiţei care şi-a salvat sora de la moarte îmbrăţişând-o, cu preţul vieţii

Povestea Giuliei şi Giorgiei Rinaldo, spusă sâmbătă, în timpul funeraliilor de stat pentru victimele seismului de la Amatrice, de episcopul Givanni D’Ercole, a impresionat o lume întreagă, devenind un simbol al tragediilor, dar şi al urmelor de speranţă lăsate în urmă de cutremur, relatează Associated Press, citat de News.ro.

Episcopul a povestit că miercuri seară, la circa 15 ore de la seism, s-a întors la biserica din dioceza sa, din localitatea Pescara del Tronto, pentru a recupera crucifixul.

El a văzut, la numai câţiva metri distanţă, pompierii care săpau cu mâinile goale după cele două surori, în vârstă de nouă, respectiv patru ani. „Cea mare, Giulia, era întinsă peste cea mai mică, Giorgia. Giulia moartă, Giorgia în viaţă. Erau îmbrăţişate”, a spus preotul.

El a oficiat slujba sub crucifixul pe care l-a recuperat în acea seară, pe care l-a agăţat în sala de sport transformată în capelă improvizată, unde au avut loc funeraliile de stat.

Massimo Caico, pompierul care a scos fetele de sub dărâmături, a explicat că poziţia corpului fetei mai mari se pare că a creat o pungă de aer, care i-a permis Giorgiei să supravieţuiască.

Potrivit lui Caico, un labrador negru, Leo, a fost cel care a alertat echipele de salvare că este cineva sub dărâmături. Pompierii au început să sape şi au găsit mai întâi o păpuşă, apoi un picior de om – cel al Giuliei. Apoi au observat că pământul părea să se mişte “într-un ritm care părea să fie de respiraţie”. „Poate că s-au îmbrăţişat în cursul nopţii sau de frică, iar trupul Giuliei a salvat-o pe Giorgia”, a spus Caico.

Sâmbătă, când italienii îndoliaţi şi-au luat adio de la Giulia şi de la alte 34 de victime ale cutremurului, Giorgia a împlinit 4 ani. Ea şi-a petrecut ziua de naştere la spital. Potrivit presei locale, este în stare de şoc şi nu mai vorbeşte. Nu face decât să doarmă, să plângă şi să îşi ceară păpuşa şi mama, care a fost, la rândul său, rănită în cutremur.

Supravieţuitorii care nu au unde să doarmă în altă parte, circa 500 la număr, şi-au petrecut ultimele nopţi în corturi albastre, ridicate în apropiere de localităţile făcute una cu Pământul. Majoritatea celor care şi-au pierdut casele în cutremur au preferat să meargă la rude sau prieteni, în alte zone ale ţării, sau să stea în maşini.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite