Neonaziştii germani organizează petreceri în onoarea lui Hitler în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neonaziştii nemţi reuşesc să ocolească legislaţia din Germania
Neonaziştii nemţi reuşesc să ocolească legislaţia din Germania

Pentru a evita legislaţia germană mai dură, neonaziştii au început să organizeze tot mai multe petreceri tematice în onoarea lui Adolf Hitler în Franţa, Olanda, Danemarca şi Belgia, la distanţe scurte de graniţele cu Germania, astfel încât participanţii să poată ajunge şi să se întoarcă acasă cu uşurinţă.

Neonaziştii germani au găsit calea de a sărbători 125 de ani de la naşterea lui Adolf Hitler fără a fi afectaţi de legea Germaniei, care interzice categoric astfel de manifestaţii. Mulţi s-au reorientat şi au găsit locaţii potrivite pentru astfel de petreceri în Austria şi, mai nou, în Franţa. 

Mai multe astfel de petreceri au avut loc în ultimele două săptămâni în Alsacia şi Lorena, zonă ocupată de nemţi timp de aproape 40 de ani şi înapoiată Franţei doar după Primul Război Mondial. 

Pentru o astfel de petrecere, aproximativ 200 de nemţi au trecut graniţa. Autorităţile locale din Oltingue, unde a avut loc evenimentul, susţin că nu au ştiut nimic despre tematică până în seara în care a avut loc evenimentul - sâmbăta dinainte de Paşte. 

„Ne confruntăm uneori cu astfel de evenimente, în general în regiunea Moselle, care se află foarte aproape de Germania”, a declarat un poliţist pentru AFP. 

Petrecerile sunt „foarte controlate şi discrete” şi „nu cauzează probleme şi nu ameninţă în niciun fel ordinea publică”. „Nu avem motiv pentru a merge să vedem ce se întâmplă la aceste petreceri. Putem interzice un eveniment doar dacă există un motiv clar, dar n-a fost niciodată cazul”, a spus acelaşi poliţist care a refuzat să-şi dea numele. 

Germania şi-a înăsprit legislaţia pentru a elimina posibilitatea reînvierii nazismului, adoptând măsuri stricte împotriva adunărilor precum acestea. 

„Pe lângă restricţiile care limitează numărul persoanelor care se strâng într-o sală, afişarea oricărei emblemă sau simbol nazist, precum şi a oricărui obiect asociat cu nazismul, este ilegală chiar şi în spaţii private”, explică Gideon Botsch, cercetător în ideologia de extremă dreapta la Universitatea din Postdam. 

Autorităţile germane au luat în vizor şi trupele roch neonaziste, iar toate cântecele care transmit idei naziste sau care conţine cuvinte rasiste nu pot fi difuzate sau comercializate în Germania. 

„Legile mai liberale din ţările vecine prezintă oportunităţi pentru neonazişti”, spune Botsch, care susţine că nemţii extremişti organizează astfel de petreceri în Franţa, Olanda, Danemarca şi Belgia. 

CITEŞTE MAI MULT

Extrema dreaptă îşi arată muşchii în toată lumea. În tot mai multe ţări europene, în Statele Unite ale Americii şi în Rusia, partidele de extremă dreapta câştigă teren. Ascensiunea acestor grupări este atât de puternică încât a determinat partidele moderate să preia o parte din promisiunile extremiştilor pentru a atrage o parte din electoratul acestora.

Peste jumătate dintre austrieci cred că Partidul Nazist ar reveni la putere dacă i s-ar permite să candideze. La 75 de ani de când Hiltler a anexat Austria, un sondaj de opinie derulat în rândul cetăţenilor austrieci scoate la iveală statistici îngrijorătoare: mai bine de 50% din austriecii cu drept de vot cred că, în cazul în care Partidului Nazist i s-ar permite să candideze, ar intra în parlament. Acestora li se adaugă un procent de 42% care crede că „nu a fost chiar atât de rău sub ocupaţia nazistă”.

Poliţia elenă caută arsenalul de arme al grupării Zorii Aurii, după mărturiile foştilor membri: Loveam pakistanezii cu un baston cu steagul GrecieiAutorităţile elene caută armele deţinute de membri ai grupării extremist Zorii Aurii, după ce procurorii au prezentat instanţelor judecătoreşti probe legate de un posibil arsenal al formaţiunii politice implicate în asasinatul cântăreţului de stânga, dar şi în alte violenţe împotriva imigranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite