Napoli: societatea civilă vs. Camorra vs. populismul lui Matteo Salvini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Il Mattino
FOTO Il Mattino

Sute de napolitani au împânzit străzile joi, pentru a manifesta împotriva criminalităţii şi populismului de extremă dreapta, în contextul în care Noemi, o fetiţă în vârstă de numai 4 ani, a fost grav rănită după ce un schimb de focuri în stil camorist a izbucnit, la începutul lunii, în plin centru al oraşului din sudul Italiei.

 Pe fondul unui schimb de replici acid între responsabili politici, evenimentul a stârnit emoţii puternice în rândul napolitanilor revoltaţi de persistenţa criminalităţii şi îndureraţi de faptul că încă o victimă inocentă cade pradă reglărilor de conturi dintre camorişti.

   În ultimele două săptămâni, locuitori ai oraşului au urmărit cu sufletul la gură pronosticurile rezervate ale medicilor cu privire la condiţia fetiţei rănite în mijlocul ambuscadei. Noemi se afla împreună cu bunica şi părinţii, iar în momentul când aceştia erau pe punctul să iasă dintr-o cafenea aflată în Piazza Nazionale, o piaţă din apropierea gării centrale, un individ corpolent înarmat a încercat să îndeplinească o misiune de tip „vendetta”, deschizând focul asupra „ţintei” vizate. 

Camerele de supraveghere din zona au surprins momentul în care agresorul a păşit peste trupul fetiţei căzute la pământ, după ce un glonţ de tip „full metal jacket” i-a pătruns în spate.  În urma actului criminal, bunica a fost rănită, precum şi ţinta. Clipul a circulat intens, scena ilustrând prin gestul asasinului de a păşi de două ori peste trupul unei fetiţe rănite, „banalitatea răului”, plată, crudă, stupidă, lipsită de orice tip de fascinaţie pe care gangsterii Camorra o pot exercita în rândul tinerilor dornici de teribilism sau pur şi simplu disperaţi de mizeria sociala ambientă.

Armando del Re a fost „killer-ul” identificat în filmarea care a stârnit furia şi dezgustul general, acesta fiind un apropiat al clanului Marigliano. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a fost reţinut de autorităţi, împreună cu fratele său, Antonio, amândoi bucurându-se de cele mai colorate insulte de care dispune bogatul arsenal al dialectului napolitan.

napoli

FOTO Internapoli 

Antonio del Re a fost arestat iniţial de poliţişti, bănuit că ar fi oferit protecţie fratelui său imediat după încercarea eşuată de asasinat. În zilele următoare, ceea ce ar fi permis agenţilor Antimafia să pună mâna şi pe agresor ar fi fost intenţia lui Armando de a-şi vizita tatăl, fiind probabil panicat de amploarea actului său ce a provocat furia şi emoţia unui întreg oraş. Vincenzo del Re, încarcerat într-o închisoare din aproprierea oraşului Siena, tatăl celor doi, cunoscut în mediile criminale ca „a ‘pacchiana", a fost arestat în anul 2011, la Secondigliano, pentru trafic de droguri, acesta fiind un apropiat al faimosului camorist Paolo di Lauro, sau mai curând „Ciruzzo 'o milionario”„ „boss” al clanului Di Lauro care domina mai multe cartiere şi oraşe din regiunea Campania.

Salvatore Nurcaro, ţinta încercării de asasinat din Piazza Nazionale, nu e nici el străin cercurilor mafiote, numele acesta fiind des citat într-o afacere frauduloasă de peste un milion de euro. Nu se ştie exact care a fost mobilul crimei planificate, majoritatea supoziţiilor menţionând o rivalitate între clanuri sau o datorie nerambursată.

Lunga listă de victime colaterale ale „vendettelor” de tip camorrist

Sute de persoane, dar şi un grup de mame din cartierul  Sanità din Napoli, aparţinând asociaţiei Donne Forti Guerriere (”Femei Războinice Puternice”), se rugau în faţa spitalului pediatric Santobono unde micuţa Naomi este spitalizată. Rugăciuni erau murmurate din cele mai obscure colţuri ale străduţelor înguste ale oraşului, iar în faţa porţii spitalului pediatric, o pancartă afişa solidaritatea pentru micuţă:”Forza Noemi, luptăm alături de tine”.

5

   FOTO Napoli Today

Din interiorul spitalului, medici anunţau că starea fetiţei era încă gravă: "o insuficienţă respiratorie gravă rezultată din leziuni pulmonare persistă", datorită glonţului de tip  "full metal jacket" care a perforat un plămân. 

În următoarele zile, mai multe manifestaţii s-au succedat în diferite cartiere ale oraşului. Aproximativ 300 de persoane s-au adunat duminica trecută  în Piazza Nazionale: o adunare tăcută, promovată de asociaţia "Un popolo in cammino": "Disarmiamo Napoli",  afişau demonstranţii determinaţi să lupte împotriva violenţelor mafiei. 

Antonio Piccirillo, fiul unui ”boss” camorist, Rosario Piccirillo, a fost de asemenea prezent pentru a-si exprima solidaritatea . Piccirillo s-a adresat mulţimii, dar mai ales copiilor de camoriştii: "Iubiţi-vă întotdeauna părinţii voştri - a spus el -, dar faceţi totul pentru a vă disocia de stilul lor de viaţă, deoarece nu e nimic de câştigat din asta. Dacă, noi, copii nu facem un pas în lături şi vom continua acest traseu,  vom rămâne „fosilizaţi” în această cultură care nu oferă nimic, care e fără etică şi valori. Unii oameni cred că Camorra  era mai demnă cu 50 de ani în urmă,  decât ar fi astăzi.  De fapt. Camorra a fost întotdeauna abjectă, populată de oameni de nimic, infamă. Oamenii respectabili sunt cei care îi respectă pe ceilalţi. Camorristii nu respectă pe nimeni ", a spus Antonio Piccirillo, citează Quotidiano

   

Prezentă la manifestaţie, a luat cuvântul şi Manuela, fiica lui Palma Scamardella, o victimă nevinovată a camorrei, ucisă în 1994, la vârsta de 35 de ani, în faţa casei ei, în districtul Pianura: "Mama mea a fost ucisă pe scările casei sale, pentru că locuiam aproape de un afiliat al clanului. Suntem aici pentru că unitatea noastră face ca Napoli să fie al nostru, acesta este Napoli pe care îl dorim ", citează Vesuvio live. 

    

napoli

FOTO Corriere della Sera

Numărul victimelor inocente care şi-au pierdut viaţa în mijlocul unor astfel de ambuscade a fost în continuă creştere, iar de-a lungul anilor tineri, copii, femei inocente deopotrivă şi-au găsit sfârşitul doar pentru că au avut nenorocul să se nimerească în locuri şi momente nepotrivite.

Îngrijorarea creşte cu atât mai mult cu cât un nou fenomen a apărut recent în regiunea „campana”, şi anume raid-urile, cunoscute sub numele de „stese”,  efectuate de indivizi, de cele mai multe ori extrem de tineri, care terorizează cartiere întregi la bordul unor motociclete,  trăgând focuri de armă în aer, aiurea. Aceste „stese” fac parte din noua „strategie” a camoriştilor de a-şi marca teritoriile controlate pentru traficul de droguri, iar  autorii acestora sunt membri a unor „baby gang-uri” din ce în ce mai rebele şi haotice. Decapitarea mai multor clanuri, în urma arestărilor din ultimii ani, a determinat în mare parte această fragmentare a organizaţiei criminale care devine din ce în ce mai descentralizată, iar profilul unui  „boss” care să controleze şi să organizeze vieţile a mii de oameni, de calibrul lui Raffaele Cutolo de pildă, devine din ce în ce mai improbabil să se reproducă în contextul actual.

   

Tragedia încinge spiritele politice

Un adevărat „pelerinaj” politic a defilat la spitalul Santobono în ultimele două săptămâni. La căpătâiul micuţei Noemi s-au succedat primarul oraşului, Luigi de Magistris, dar şi mai mulţi miniştri, inclusiv Luigi di Maio şi ministrul de Interne Matteo Salvini. Cu toţii susţin o reinvestire a teritoriilor pierdute în beneficiul mediilor criminale, însă aceştia se acuză reciproc, iar conflictul dintre primarul De Magistris şi vicepremierul Salvini a dat ocazia unui schimb violent de replici pe teme de securitate şi politică socială.

"Salvini a făcut ca ţara să cadă pradă nesiguranţei şi violenţelor. Infracţiunile rasiale, violenţa împotriva copiilor şi a femeilor, ura şi resentimentele sociale sunt din ce în ce mai pronunţate. (...) Forţele sunt inadecvate, iar statul nu investeşte în securitate. Am fost primar timp de opt ani, am avut privilegiul de a mă confrunta cu diverse orientări politice. Guvernele trec, dar politicile sunt întotdeauna aceleaşi, iar acest guvern, împreună cu Salvini, face mai mult propagandă. Salvini se prezintă drept acest căpitan musculos, dar de fapt este o „moluscă” instituţională, care mai afişează sporadic atitudini de „smardoi”, a declarat De Magistris, adăugând că "statul nu se consolidează arătându-şi muşchii. O ţară democratică îşi impune forţa dacă ştie să fie puternică cu cei puternici şi care poate să ofere asistenţă celor mai slabi.”, citează Il Mattino.

FOTO Anteprima.it

Imagine indisponibilă

Vizita de joi a ministrului de Interne Salvini, care a participat la o întâlnire a comitetului pentru ordine şi siguranţă publică, a stârnit ciocniri violente în apropierea Prefecturii din Napoli, unde forţe ale poliţiei şi protestatari s-au confruntat, iar un poliţist a fost rănit. Mai mult, napolitanii au împânzit faţadele clădirilor cu mesaje anti-Salvini, luând parte la „protestul cearşafurilor” ( „protesta delle lenzuola” sau „delle striscioni”), care a avut loc deja în mai multe oraşe din Italia pentru a marca critica împotriva  liderului extremist.

FOTO InterNapoli.it

Imagine indisponibilă

Pe măsură ce starea copilei se îmbunătăţeşte, la rândul său, societatea civilă speră, nu se resemnează şi luptă împotriva mafiei, dar şi contra populismului de extremă dreapta. Ei identifică cele două feţe ale aceleiaşi monede, în contextul promisiunilor şi atitudinilor viriliste afişate de Salvini.

În pofida asigurărilor şi promisiunilor formulate de oameni politici, dar şi a acţiunilor întreprinse de societatea civilă, în noaptea de joi, un nou episod în stil camorist a avut loc la spitalul Pellegrini din Napoli. Scene demne de un film „Far West” s-au desfăşurat în curtea spitalului când  Vincenzo Rossi, în vârstă de 22 de ani a fost transportat la spital de alţi tineri, după ce acesta fusese împuşcat în picior. Imediat după, camerele de supraveghere surprind cum un individ cu faţa acoperită îşi face intrarea în spital şi deschide focul asupra lui Vincenzo Rossi, însă fără să-l rănească. Circumstanţele evenimentului sunt pe cale să fie elucidate de către anchetatori, însă martorii, precum şi  personalul medical se declară şocaţi de astfel de „scene de război”.

„Gomorra ” şi „eroii săi de doi bani” sau cum ficţiunea şi realitatea se influenţează reciproc

Protagoniştii care au dominat în ultimele săptămâni presa locală napolitană par a fi ieşiţi din serialul TV „Gomorra”, inspirată după best-sellerul mondial al scriitorului şi jurnalistului Roberto Saviano. Succesul înregistrat  a stârnit mai multe critici, primarul Luigi de Magistris condamnând „eroii de doi bani” care pot inspira unii tineri lipsiţi de repere. Chiar dacă „Gomorra” a fost apărat de Roberto Saviano şi de susţinătorii acestuia, ca fiind o simplă frescă ce ilustrează realitatea din unele cartiere napolitane, mai multe voci consideră că ficţiunea încurajează prejudecăţile la adresa locuitorilor, şi glorifică „şmecheria” camoriştilor. 

În aceeaşi notă, printre manifestările artistice care ar putea alimenta fascinaţia faţă de Camorra, au fost menţionate şi unele piese de muzică rap, care constituie în mare parte coloana sonoră a serialului. Artiştii contestă acest lucru, invocând că ei nu fac decât să oglindească problemele sociale şi politice ale societăţii. Rapperi napolitani, precum Lucariello, care îşi propune să candideze la alegerile europarlamentare, sunt implicaţi în activităţi culturale desfăşurate în cartierele defavorizate sau în mediile carcerale, iar recent un colectiv de artişti a lansat chiar şi o piesă anti-Camorra, dedicată în mod special micuţei Noemi.

„Trebuie să  distrugem modelul eroilor de doi bani din „Gomora”, care reprezintă pentru unii un drog  mediatic, artificial şi care corupe creierul, sufletul si inima a sute de  tineri vulnerabili. Nu faceţi greşeala de a subestima acest simbolism şi această fascinaţie pentru rău(..) Solicităm statului să înlăture întunericul răspândit de balastul criminal, astfel încât sunetul culturii să acopere pentru totdeauna şuieratul gloanţelor”, s-a exprimat primarul napolitan pe pagina de Facebook.

Imagine indisponibilă

FOTO Cronache della Campania

Totuşi impactul ficţiunii asupra societăţii a fost ironizat şi parodiat frecvent, iar actori ai serialului au argumentat că minţile slabe există şi criminalitatea persistă nu din pricina serialelor TV : „De mic copil am visat să devin Superman, dar nu m-am gândit niciodată să-mi iau zborul de pe acoperişul unei clădiri”, a precizat Salvatore Esposito, actorul care interpretează rolul lui Genny Savastano din contestatul serial, citează Fanpage.it.

Fenomenul Camorra dateză de peste 150 de ani, iar numeroase au fost încercările de a-l combate, precum şi de a-l explica, fără succes însă, Prezentat recent în cadrul festivalului One World Romania la Bucureşti, documentarul „Camorra”, realizat de Francesco Patierno oferea o explicaţie, simplistă, însă ilustrativă: ”Napoli nu e un oraş rebel. Napoli are la bază nişte clase de plebei. Revolta napolitanilor a fost mereu conţinută în limitele cercurilor populare. Această revoltă înăbuşită a creat anumite comportamente, atitudini şi organizaţii care au perpetuat boala a cărui simptome au fost atent controlate, astfel încât să nu afecteze clasele conducătoare. Nu a existat niciodată o revoluţie socială la Napoli ”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite