Mişcare anti-rusă în Ungaria şi Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maghiarii au protestat faţă de iniţiativa lui Viktor Orban de a transforma statul într-o „democraţie neliberală”
Maghiarii au protestat faţă de iniţiativa lui Viktor Orban de a transforma statul într-o „democraţie neliberală”

Zeci de mii de maghiari şi cehi au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de guvernanţii de la Budapesta şi Praga, cărora le reproşează în primul rând apropierea de Rusia.

Câteva zeci de mii de persoane au ieşit luni seară pe străzile Budapestei, după multe zile de proteste faţă de Guverul condus de Viktor Orban. Deşi mişcarea a început şi de această dată dintr-o chestiune punctuală – propunerea Executivvului maghiar de a introduce o taxă pe internet -, demonstraţiile s-au reunit rapid sub o umbrelă mai largă. Luni însă, maghiarii au denunţat în primul rând apropierea ţării lor de Rusia, după nenumăratele declaraţii admirative făcute de Viktor Orban la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin. 

„Nu vrem ca Orban să ne împingă în braţele lui Putin şi ale Rusiei. Suntem o ţară din uniunea Europeană şi vrem să rămânem acolo”, a declarat unul dintre tinerii manifestanţi, potrivit agenţia de ştiri AFP, care a estimat numărul protestatarilor la 25.000. 

Viktor Orban a fost primul care s-a opus de fiecare dată când s-au adoptat sancţiuni la nivelul UE asupra Rusiei. „Uniunea Europeană s-a împuşcat singură în picior” cu aceste sancţiuni, a declarat public Orban. „UE se îndepărtează pe zi ce trece de Rusia, iar asta este rău - nu doar pentru Ungaria, ci pentru întreaga Uniune”, a spus el. Polonia şi statele baltice au problemele lor cu Rusia din motive de securitate, dar asta nu priveşte Ungaria, a mai explicat liderul partidului Fidesz.

Astfel că liderul maghiar a intervenit pentru a ajuta UE, chiar şi fără voia ei: Orban şi-a luat sarcina de a forma şi coordona un grup de ţări comunitare care vor consolidarea cu Rusia. Simpatia lui Orban, unul dintre cei mai criticaţi lideri din UE, pentru Vladimir Putin este de notorietate. La fel ca el, Putin luptă singur cu Vestul care-l nedreptăţeşte. Când Orban merge la Bruxelles sau Strasbourg, europarlamentarii îl întâmpină cu bandă adezivă pe gură, în semn de protest faţă de îngrădirea libertăţii media impusă de premierul maghiar. Când merge la Moscova, Orban este primit de Putin. „Fără îndoială, Ungaria este partenerul nostru prioritar în Europa Centrală. V-am aşteptat vreme îndelungată să veniţi la Moscova şi abia aştept să discutăm. Bine aţi venit!”, i-a spus liderul de la Kremlin.

Impresionat de ceea ce a văzut la Moscova, Orban a anunţat în vara aceasta că „era democraţiilor liberale a apus” şi că înfiinţează o comisie parlamentară care să monitorizeze constant „aceşti străini care vor să câştige influenţă în Ungaria”. 

Preşedintele ceh explică „ce înseamnă pussy”

Tot atitudinea favorabilă lui Putin l-a costat şi pe Milos Zeman, preşedintele Cehiei. Luni, la celebrarea a 25 de ani de la Revoluţia de Catifea, Zeman a fost bătut cu oău de cehi – unul l-a nimerit în cap şi pe invitatul lui Zeman la Praga, preşedintele german Joachim Gauk.

proteste rusia ap

Zeci de mii de cehi i-au arătat simbolit „cartonaşe roşii” preşedintelui, după ce acesta a făcut declaraţii şocante, înfierând trupa Pussy Riot, ale cărei membre au fost condamnate la închisoare pentru că l-au criticat pe Putin.

„Ştiţi măcar ce înseamnă cuvântul pussy în engleză?”, l-a întrebat preşedintele pe jurnalistul care a încercat să-l tempereze. În plus, Zeman a sprijinit Rusia în conflictul din Ucraina şi, recent, a lăudat regimul comunist de la Beijing. 

proteste rusia ap

Şefa diplomaţiei UE merge la Moscova 

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a declarat luni seara că intenţionează să efectueze o vizită la Moscova, pentru a intensifica dialogul cu Rusia, relatează agenţia rusă Tass, în pagina electronică. „Câţiva miniştri europeni m-au rugat să fac asta şi consider că aceasta constituie o tendinţă a ţărilor europene de a intensifica dialogul cu Rusia”, a declarat Mogherini, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul Uniunii Europene. „Trebuie să pregătim bine această vizită. Sunt necesare măsuri pentru soluţionarea crizei din Ucraina”, a adăugat ea. Această vizită ar putea avea loc în următoarele săptămâni, potrivit unor surse diplomatice, citate de Tass.

UE extinde lista ruşilor sancţionaţi pentru criza din Ucraina

Miniştrii Afacerilor Externe din statele comunitare au decis ieri să adauge noi nume pe lista persoanelor care au interdicţie de a călători în UE, de a derula afaceri aici şi cărora li s-au îngheţat conturile din băncile europene. Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au decis să extindă lista persoanelor sancţionate care, luni, număra 119 persoane, ruşi şi cetăţeni ucraineni implicaţi direct în mişcarea separatistă din estul ţării. Deocamdată, oficialii din UE nu au precizat câte nume noi vor fi adăugate pe listă. În septembrie, Bruxelles-ul a prezentat cel de-al cincilea set de sancţiuni economice aplicate Rusiei din cauza rolului pe care îl joacă în destabilizarea Ucrainei şi alimentarea mişcării separatiste din estul ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite