Mega-procesul împotriva ’Ndrangheta din Italia. Marea Britanie, preferată de mafioţi pentru spălarea banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul-şef anti-mafia Nicola Gratteri la procesul împotriva organizaţiei criminale ’Ndrangheta început în ianuarie 2021 FOTO EPA-EFE
Procurorul-şef anti-mafia Nicola Gratteri la procesul împotriva organizaţiei criminale ’Ndrangheta început în ianuarie 2021 FOTO EPA-EFE

În mega-procesul deschis împotriva membrilor şi complicilor organizaţiei mafiote ’Ndrangheta, care a început în ianuarie la Lamezia Terme (Calabria), vor fi ascultate mărturii despre spălarea banilor negri prin companii paravan din Marea Britanie.

Autorităţile italiene au transformat sediul unui call center într-o sală de judecată securizată de 1.000 de locuri: peste 350 de persoane sunt puse sub acuzare pentru legături sau apartenenţă la ’Ndrangheta.

„Interesele ’Ndrangheta în Marea Britanie s-au profilat puternic întrucât clanurile au folosit ţara ca bază de investiţii şi spălare de bani”, a spus procuroarea  Nicola Gratteri, coordonatoarea anchetei ce a dus la deschiderea procesului.

Aproape toţi cei puşi sub acuzare au fost arestaţi în decembrie 2019, după o investigaţie demarată în 2016. O unitate de elită de carabinieri numită  „Cacciatori” (Vânătorii) au găsit suspecţi în buncăre sub locuinţe.

Un fost senator, un şef de poliţie, consilieri locali şi oameni de afaceri acuzaţi că au ajutat mafia au fost arestaţi în Germania, Elveţia şi Bulgaria.

Nicola Gratteri declarat pentru The Guardian la momentul raidurilor că este cea mai mare operaţiune împotriva sindicatelor infracţionale de la megaprocesele din 1986-92 din Palermo, când procurorii sicilieni au pus sub acuzare 475 de persoane.

    

’Ndrangheta care îşi are baza în Calabria are reputaţia uneia dintre cele mai temute şi bogate organizaţii criminale din lume, cu o putere financiară mai mare decât Banca Germană şi compania McDonald’s la un loc, şi ale cărei profituri anuale ajung la 53 de miliarde de euro.

Anchetatorii italieni sunt de părere că secretul succesului său constă în abilitatea de a crea conexiuni dintre lumea „de jos” şi cea „de sus” - iar aceasta din urmă echivalează de multe ori cu Londra.

Un raport din 2019 al Directorului de Investigaţii Anti-Mafie a arătat că organizaţiile criminale spală milioane de lire sterline prin băncile britanice. 

O investigaţie condusă între 2018 şi 2020 în regiunea Calabria a scos la iveală modul de operare al clanului Nirta care a avut drept complice în spălarea internaţională de bani un bărbat cu o firmă de gresie. dar considerat un „alchimist” în privinţa creării de companii paravan în Croaţia, Slovenia, Austria şi România. După câţiva ani de existenţă aceste companii erau transferate în Marea Britanie şi ulterior închise.

Claudio Petrozziello de la Guardia di Finanza, responsabil de monitorizarea fluxului de capital negru spune că mafioţii de la ’Ndrangheta exploatează sistemul financiar din Marea Britanie.

„Problema nu este lipsa unor reglementări în Londra, ci faptul că riscurile de infiltrare a mafiei sunt subestimate”, a arătat el.

Deşi considerată o organizaţie arhaică şi solitară, cu liderii săi ascunzându-se în munţi, îşi are rădăcinile într-un fenomen al clasei de mijloc care a profitat de avantajele sistemului de capital social din lojele masonice pentru gestionarea profiturilor generate de traficul internaţional de droguri.

Marele maerstru al lojei Grande Oriente d’Italia (GOI), Giuliano di Bernardo, a pretins la procesele din 2014 şi 2019, care au asociat ’Ndrangheta cu terorismul, că în anii 1990 a avut o discuţie cu ducele de Kent (prinţul Edward al Marii Britanii) şi marele maestru al Marii Loje unite din Anglia (UGLE) despre infiltrarea mafiotă a lojelor masonice italiene din sudul ţării.

„Ducele de Kent mi-a sugerat să plec din GOI şi să înfiinţez  un nou ordin. Aş vrea să subliniez că situaţia din Calabria era foarte îngrijorătoare  pentru că acolo francmasoneria era mult mai răspândită şi mai puternică decât în Sicilia”, a spus acesta, o afirmaţie pe care reprezentanţii ducelui de Kent au numit-o senzaţională şi pe care au refuzat să o comenteze.

Procurorii italieni îşi fac griji acum că Brexitul le-ar putea limita eforturile de urmările a activităţilor clanurilor mafiote care ar putea profita de o cooperare potenţial slăbită între Marea Britanie şi ţările din UE.

Federico Cafiero De Raho, procurorul general anti-mafia a declarat pentru the Guardian: „Ca parte a UE, Marea Britanie beneficia de schimb eficient de informaţii în combaterea crimei organizate. Acum că a părăsit UE, vor apărea probleme. Londra va fi continuare prezentă dar lucrurile se vor schimba şi cooperarea post-Brexit nu va mai fi la fel de eficientă. Mafiile de azi sunt mai mobile, traversează graniţe şi continente iar acolo unde descoperă vulnerabilităţi le exploatează”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite