Marea Britanie a trimis ingineri militari în Polonia pentru a ajuta la consolidarea frontierei cu Belarusul, luată cu asalt de migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia îşi va consolida gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Belarusul
Polonia îşi va consolida gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Belarusul

După ce a refuzat ajutorul Frontex pentru a face faţă crizei migranţilor, Polonia a cerut sprijinul armatei britanice pentru rezolvarea situaţiei extrem de tensionate de la graniţa cu Belarusul, unde mii de migranţi încearcă să rupă gardul de sârmă ghimpată şi să treacă dincolo de frontieră.

Ministrul polonez al apărării scrie, pe Twitter, că inginerii militari britanici vor participa la consolidarea zidului de protecţie a graniţei Uniunii Europene cu Belarusul.

„Am început recunoaşterea înainte de venirea sprijinului inginerilor militar britanici. Soldaţii noştri vor coopera pentru consolidarea gardului de la graniţa Polonia-Belarus.

După încheierea operaţiunii de recunoaştere, vă vom informa cu privire la noi detalii”, a scris ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak.

Marea Britanie va trimite 10 ingineri militari pentru a fortifica graniţa cu Belarus. Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că misiunea, care a fost convenită cu guvernul polonez, este menită să ofere „sprijin ingineresc” mai degrabă decât poliţienesc la graniţă. Forţele, care se află pe teren de joi, vor repara sau întări gardurile.

Situaţia de la graniţa UE cu Belarus devine tot mai tensionată – Belarusul a solicitat sprijin din partea Rusiei, care a trimis deja bombardiere de sprijin, în timp ce ţările baltice avertizează cu privire la faptul că situaţia ar putea degenera în conflict militar deschis. De asemenea, deşi nu e implicată în situaţie, şi Ucraina şi-a consolidat prezenţa militară la graniţă cu 8.500 de soldaţi.

Polonia a desfăşurat în aceste zile zeci de mii de poliţişti la frontieră, într-o încercare de a opri orice trecere ilegală. Aproape 20.000 de poliţişti de frontieră polonezi, sprijiniţi de trupe militare, sunt acum dislocaţi într-o demonstraţie de forţă fără precedent. Până acum câteva zile, majoritatea migranţilor au fost împinşi cu violenţă înapoi. Unii au reuşit să ajungă la Varşovia după ce s-au ascuns în pădurile dese.

În pădurile dintre cele două ţări, unde temperaturile coboară noaptea sub zero grade Celsius, mii de familii irakiene, siriene şi afgane sunt prinse între violenţa autorităţilor poloneze şi promisiunile false ale regimului din Belarus. Încearcă să supravieţuiască în corturi mici ascunse între copaci şi se încălzesc în saci de dormit umezi. Cel puţin opt persoane au murit în aceste condiţii.

Ţările baltice membre ale Uniunii Europene (UE) au atenţionat joi asupra unei posibile escaladări militare în impasul privind miile de migranţi care încearcă să ajungă în UE prin Belarus.

Miniştrii apărării din cele trei ţări baltice au atenţionat că blocajele de migranţi, care, potrivit UE, au fost create în mod deliberat de Minsk, ameninţă o amplă secţiune din flancul estic al blocului comunitar şi ar putea chiar declanşa un conflict militar.

"Grupuri mari de oameni sunt adunate şi transportate către zona de frontieră, unde sunt forţate să treacă frontiera ilegal. Aceasta sporeşte posibilitatea de provocări şi de incidente serioase, care ar putea să se extindă şi in sfera militară", au scris miniştrii estonian Kalle Laanet, leton Artis Pabriks şi lituanian Arvydas Anusauskas, într-un comunicat comun.

Ei au condamnat "escaladarea deliberată a atacului hibrid în curs al regimului belarus".

Subliniind susţinerea ţărilor lor pentru Polonia, la nivel bilateral, miniştrii au îndemnat UE să "crească sprijinul său practic pentru a îmbunătăţi securitatea la frontierele sale externe".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite