Marea Britanie, dar şi alte state membre UE, intensifică pregătirile pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexit FOTO 123 RF

Marea Britanie a început marţi înregistrarea a mii de cetăţeni comunitari ce doresc să-şi legalizeze situaţia pentru a putea rămâne în această ţară după Brexit, într-un program-pilot menit să testeze sistemul de imigraţie pe care guvernul de la Londra speră să-l facă deplin operaţional până la sfârşitul anului, a anunţat Ministerul britanic de Interne. Şi alte state se pregătesc pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

Circa 4.000 de europeni pot deja să înainteze cererile pentru a primi statutul de rezident permanent în Marea Britanie, un proces care în lunile următoare ar trebui să devină accesibil tuturor celor circa 3,8 milioane de cetăţeni comunitari care locuiesc în această ţară.

În această etapă de probă pot participa cetăţeni europeni care lucrează în sistemul medical NHS din nord-vestul Angliei, precum şi studenţi şi personal de la trei universităţi din Liverpool.

Acele persoane care doresc să rămână în Marea Britanie după ieşirea acesteia din Uniunea Europeană trebuie să-şi programeze o întâlnire cu un reprezentant al Ministerului de Interne, care îi va ghida în acest proces. Atunci când sistemul va fi deschis pentru toţi cetăţenii comunitari, întregul proces va putea fi realizat pe internet, fără o astfel de întâlnire. Aplicaţiile vor costa 65 de lire pentru adulţi şi 32,5 lire pentru minorii sub 16 ani.

Guvernul britanic a precizat deja că cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care la finele lui 2020 se vor afla de cel puţin cinci ani în Marea Britanie vor putea cere "settled status", care le va permite să trăiască şi să muncească în Marea Britanie pe termen nedefinit. Cei veniţi până la 31 decembrie 2020, dar de mai puţin de cinci ani, vor putea rămâne până la împlinirea acestui termen, după care vor putea solicita la rândul lor noul statut.

În cazul în care Regatul Unit va ieşi din UE fără un acord, scenariu tot mai posibil, utilizatorii de cărţi de credit din Marea Britanie ar putea fi obligaţi să plătească o „taxă pentru Brexit" care se va ridica la aproximativ 166 milioane de lire sterline, potrivit documentelor publicate recent de guvernul britanic, potrivit Independent.

Companiile şi persoanele fizice ar putea, de asemenea, să se confrunte cu costuri mai ridicate pentru plăţi transfrontaliere mai lente, deoarece Marea Britanie va pierde accesul la infrastructuri bancare esenţiale.

Informaţia este inclusă într-un pachet consistent de documente de evaluare emise recent de guvern, care a semnalat, de asemenea, posibilitatea introducerii unei serii de noi impozite care ar trebui plătite de comercianţi, noi regimuri birocratice şi controale asupra mărfurilor exportate şi importate din UE.

Theresa May vorbeşte din nou despre un Brexit fără acord

Premierul britanic Theresa May a declarat marţi că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană anul viitor fără un acord „nu va fi un capăt de lume”, după ce ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat săptămâna trecută că acest lucru ar dăuna grav economiei, relatează Sky News.

Declaraţiile premierului britanic au fost făcute înaintea plecării acesteia în Africa, unde va avea o serie de întâlniri oficiale pentru a discuta despre relaţiile comerciale post-Brexit.

Theresa May a declarat marţi că informaţiile transmise de ministrul Philip Hammond nu mai sunt de actualitate.

Premierul britanic consideră că ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar fără un acord „nu va fi la fel de uşor precum o plimbare în parc, dar nu va fi nici un capăt de lume”.

Aceasta a declarat în mai multe rânduri că ieşirea din UE fără un acord este o alternativă mai bună decât părăsirea Blocului comunitar cu un acord prost făcut.

„Cred că este de la sine înţeles că Guvernul se pregăteşte şi pentru scenariul ieşirii din UE fără un acord, deoarece nu ştim care va fi rezultatul negocierilor”, a adăugat aceasta.

Franţa se pregăteşte în caz de Brexit dur

Primul ministru francez Edouard Philippe a cerut miniştrilor săi să pregătească măsuri de intervenţie în cazul în care nu se va ajunge la un acord privind Brexit, informează Reuters.

Franţa speră că Marea Britanie va ajunge la un acord cu partenerii săi din Uniunea Europeană la ieşirea din bloc, dar trebuie să fie pregătită dacă nu, a transmis Cabinetul lui Philippe.

Într-o reuniune a guvernului convocată pentru a discuta despre acest lucru, Philippe „a însărcinat miniştrii să pregătească măsurile de intervenţie care ar fi necesare ... pentru a atenua dificultăţile legate de această provocare fără precedent“, a spus acesta.

Măsurile ar include facilitarea şederii cetăţenilor britanici care trăiesc în prezent în Franţa şi asigurarea unor controale fără probleme la frontieră, se arată în declaraţie.

Guvernul va cere parlamentului în următoarele săptămâni să-i permită să le adopte prin decret.

De asemenea, Franţa va trebui să ia măsuri pentru a face un bilanţ al Brexit, chiar dacă există o înţelegere, se afirmă în declaraţie, fără a oferi detalii.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni, că păstrarea unităţii UE a fost mai importantă decât crearea unei relaţii strânse cu Marea Britanie post-Brexit.Marea Britanie urmează să părăsească UE în martie 2019.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite