Londra, încă un pas anti UE. Imigranţii care vor folosi sistemul public de sănătate din Marea Britanie vor fi taxaţi cu 125% din valoarea tratamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a discutat de mai multe ori cu premierul britanic David Cameron despre campania antiromâni din Marea Britanie
Preşedintele Traian Băsescu a discutat de mai multe ori cu premierul britanic David Cameron despre campania antiromâni din Marea Britanie

Jeremy Hunt, ministrul Sănătăţii al Marii Britanii, a anunţat astăzi că persoanele din alte ţări comunitare care vor folosi sistemul public de sănătate britanic vor fi suprataxate, suportând 125% din valoarea tratamentului. Măsura face parte din planul Londrei de a combate „turismul social”, adică fenomenul imigranţilor care vin în Regatul Unit pentru a profita de sistemul de ajutoare sociale şi cel de sănătate.

Imigranţii originari din alte state ale Uniunii Europene nu doar că vor suporta costurile totale ale tratamentului primit în sistemul public de sănătate al Marii Britanii - National Health Servici, NHS -, ci vor achita şi o suprataxă echivalentă cu 25% din valoarea îngrijirilor primite, a anunţat astăzi Jeremy Hunt, ministrul Sănătăţii de la Londra, transmite BBC. Totodată, pacienţii care vin din afara Uniunii Europene şi sunt trataţi în spitalele britanice vor achita 150% din valoarea tratamentului. 

Măsurile vin după ce, anul trecut, partidul extremist UKIP – care a ieşit pe primul loc la alegerile europarlamentare din mai – şi majoritatea presei britanice au dus o campanie agresivă faţă de imigranţi, în care românii şi bulgarii au fost transformaţi în simbolul străinilor săraci, care vin în Marea Britanie doar pentru a frauda sistemul de ajutoare sociale sau pentru a comite infracţiuni. 

În Marea Britanie trăiesc în prezent aproimativ 100.000 de cetăţeni români, conform celor mai recente date. Dintre aceştia, peste 2.200 sunt medici şi lucrează în spitalele britanice. Printre ei se numără şi Felicia Buruiană, a cărei poveste o puteţi găsi în documentarul români de succes, care locuiesc de ani buni în Londra. 

DOCUMENTAR Adevărul despre românii din Marea Britanie

Hunt a precizat că suprataxarea imigranţilor va însemna economii de 500 de milioane de lire sterline (630 de milioane de euro) în fiecare an pentru bugetul alocat sistemului public de sănătate. 

Spitalele care nu-i vor suprataxa pe imigranţi vor fi amendate. Mulţi imigranţi pot beneficia gratuit de îngrijire medicală imediat ce ajung în Marea Britanie, susţine BBC. 

„Nu avem o problemă cu vizitatorii internaţionali care folosesc NHS, cât timp plătesc pentru asta - exact aşa cum fac şi familiile britanice prin taxele pe care le plătesc statului”, a spus Hunt. 

„Aceste planuri ne vor ajuta să recuperăm 500 de milioane de lire sterlin pe an, asigurând astfel că NHS are resurse mai bune şi sistemul este mai sustenabil, iar asta într-o perioadă în care doctorii şi asistentele din linia întâi lucrează din greu”, a adăugat ministrul Sănătăţii de la Londra, membru al Partidului Conservator condus de premierul David Cameron. 

În prezent, doar o fracţiune din costurile tratamentelor primite de imigranţi sunt recuperate, transmite BBC. Noile măsuri vor intra în vigoare primăvara viitoare, cel mai probabil. Planul prevede totodată ca imigranţii să plătească o taxă specială pentru NHS, în valoare de de 200 de lire (252 de euro), atunci când aplică pentru o viză de şedere în Marea Britanie. 

Interviu cu unul dintre liderii UKIP, europarlamentarul Tim Aker

Aceasta este cea de-a doua măsură care încalcă toate tratatele europene pe care britanicii o anunţă în mai puţin de două săptămâni. La începutul acestei luni, Partidul Conservator aflat la guvernare a anunţat va prezenta un set de măsuri pentru a limita numărul imigranţilor care vin din state în care salariul mediu şi ajutoarele sociale sunt mai mici decât cele din Marea Britanie. 

Conform propunerii, vor fi "două cercuri" în Europa, cu Marea Britanie şi altele delimitându-se de ţările din zona euro, angajate într-o integrare mai aprofundată. Ţările din "celălalt cerc" se vor concentra pe comerţ, reglementarea afacerilor, legile privind drepturile omului şi dreptul la beneficii sociale.

Bruxelles-ul, şantajat să accepte măsurile

Astfel, britanicii anunţă că vor aplica restricţii pentru statele care vor intra în UE de acum înainte, dar şi pentru România şi Bulgaria. Măsurile contravin tuturor tratelor europene şi încalcă principii fundamentale pe care a fost construită UE, precum dreptul la libera circulaţie. Conservatorii vor însă ca aceste măsuri să fie acceptate de Bruxelles în timpul negocierilor pe care le vor demara, sperând practic să obţină o excepţie fără precedent de la normele comunitare. 

Alimentată de extremişti şi presă, îngrijorarea populaţiei britanice faţă de imigraţie a explodat în ultimul an, urcând pe primul loc în topul problemelor sociale. Aşa cum s-a întâmplat în multe ţări din Europa, partide moderate britanice au preluat o parte din tezele extremiştilor. Astfel, Cameron a promis că, dacă Conservatorii pe care îi conduce vor câştiga alegerile generale din mai 2015, va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. 

România şi Bulgaria, discriminate de noua lege

Doar alte două state din UE – Danemarca, Luxemburg – au salarii medii mai mari decât Marea Britanie (echivalentul a 2.496 de euro pe lună). Comparativ, salariul mediu în Germania este de 2.054 euro pe lună astfel că, teoretic, şi numărul nemţilor care vor să muncească în Marea Britanie ar trebui limitat. În ciuda cifrelor bombastice vehiculate, din cele 5,7 milioane de solicitări pentru beneficii sociale primite anul trecut de statul britanic, doar 7% au fost înaintate de imigranţi. Dintre aceştia, 1.740 au fost români. Adică 0,03% din total.  

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/romani-in-uk" target="_blank">View the story "romani in uk" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite