LIVETEXT Criza din Grecia. După sărbătoare, realitatea. Liderii europeni nu se lasă şantajaţi. Băncile rămân închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelaria condusă de Angela Merkel este reticentă faţă de negocierile cu guvernul lui Tsipras
Cancelaria condusă de Angela Merkel este reticentă faţă de negocierile cu guvernul lui Tsipras

Referendumul din Grecia a adus o victorie categorică împotriva reformelor cerute de UE şi FMI. Atena anunţă că va relua imediat discuţiile cu creditorii internaţionali, însă aceştia sunt reticenţi. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că este greu de imaginat cum negocierile pentru salvarea Greciei de la faliment ar putea fi reluate, după ce poporul a respins, printr-un rezultat categoric la referendum, regulile zonei euro.

Cancelarul german Angela Merkel a ţinut un discurs luni seară, în care a vorbit despre ajutor pentru Grecia, solidaritate şi consens. „Transmitem foarte clar că posibilitatea negocierilor rămâne deschisă, iar reuniunea liderilor din zona euro de marţi trebuie înţeleasă în acest sens. În acelaşi timp, trebuie să spunem clar că în acest moment nu sunt întrunite condiţiile pentru un program european de stabilitate. Aşteptăm de la premierul Alexis Tsipras măsuri concrete. Ele trebuie să ajungă pe masa negocierilor. Avem principiul solidarităţii, pe care vrem să-l arătăm Greciei. Europa trebuie să fie solidară, dar ţara care este ajutată trebuie să facă eforturi să merite acest ajutor. Vom vedea mâine care sunt poziţiile celorlalte state din zona euro. Responsabilitatea trebuie să fie una comună“, a transmis Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o la Paris cu preşedintele Franţei, Francois Hollande.


Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, luni, că monitorizează situaţia din Grecia şi este gata să o ajute dacă i se va cere acest lucru, transmit AFP şi Reuters.

„FMI a luat notă de referendumul din Grecia. Monitorizăm îndeaproape situaţia şi suntem gata să ajutăm Grecia, dacă ni se va cere acest lucru“, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un scurt comunicat de presă.

FMI a dat publicităţii un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei.


Băncile elene rămân închise marţi şi miercuri, plafonul de extragere la bancomate rămâne de 60 de euro pe zi.. 


Premierul grec Alexis Tsipras a convenit, luni, în cadrul unei convorbiri telefonice avute cu cancelarul german Angela Merkel, ca Atena să prezinte marţi, la summitul european, propunerile guvernului grec vizând încheierea unui acord cu creditorii internaţionali, a anunţat executivul elen într-un comunicat citat de AFP.


Liderii din zona euro, care se vor reuni marţi la Bruxelles într-un summit extraordinar, vor discuta, fără îndoială, şi problema unui „ajutor umanitar“ pentru Grecia, a declarat luni vicecancelarul german Sigmar Gabriel.


Liderii principalelor partide de guvernământ şi de opoziţie din Grecia s-au angajat în scris că îl vor susţine pe premierul Alexis Tsipras în negocierile cu creditorii internaţionali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană), a anunţat luni liderul formaţiunii Greci Independenţi, Panos Kammenos, transmite Reuters.


Cine este Euclides Tsakalotos, noul ministru de Finanţe al Greciei

Ministrul adjunct grec de externe Euclides Tsakalotos a fost numit luni în funcţia de ministru de finanţe, după demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis, informează TASS şi DPA, care citează canalul elen de televiziune Skai. Euclides Tsakalotos (foto jos) coordona în Ministerul de Externe de la Atena relaţiile economice internaţionale.

Spre deosebire de predecesorul său, tăiosul Yanis Varoufakis, care preferă motocicletele, Tsakalotos, de origine olandeză, este moderat şi discret. Poate şi mai important, el este un aliat apropiat al premierului Alexis Tsipras. Spre deosebire de Varoufakis, care este membru Syriza abia dinaintea alegerilor din ianuarie, Tsakalotos este membru al partidului de extremă stânga din 2004. El a fost ales pentru prima dată în Parlament în 2012, iar în prezent este membru al Comitetului Central al Syriza.

Născut la Rotterdam, în 1960, Tsakalotos s-a mutat la Londra împreună cu familia pe când era tânăr. După ce a învăţat şi a predat la universităţi britanice, s-a mutat în Grecia.

Tsakalotos crede că Grecia ar trebui să rămână în zona euro. "Nu cerem tratament special, ci tratament egal într-o Europă a egalilor", declarat el recent, într-o conferinţă de presă.

Euclides Tsakalotos este căsătorit cu Heather Gibson, o economistă scoţiană.

Euclid Tsakalotos FOTO AP

Premierul elen Alexis Tsipras a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, a indicat o sursă guvernamentală greacă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că Rusia speră că Grecia va putea ajunge la un „compromis“ cu creditorii săi europeni. Peskov a subliniat că Grecia, chiar dacă este într-o situaţie financiară critică nu a cerut până acum nici un ajutor Moscovei. 


Preşedintele grec Pavlopoulos a vorbit la telefon cu preşedintele francez Francois Hollande, iar premierul Alexis Tsipras l-a sunat pe şeful BCE, Mari Draghi, porivit unei surse guvernamentale de la Atena. 


Mesaje nu prea încurajatoare de la liderii europeni pentru Alexis Tsipras

Şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că referendumul elen a făcut discuţiile Greciei cu creditorii mai dificile. 

Şeful Eurogroup: grecii trebuie să înţeleagă că fără măsuri dure ţara nu îşi va reveni


Potrivit ministerului german de Finanţe, o reducere a datoriei elene nu este pe agenda Berlinului. Purtătorul de cuvânt Martin Jaeger a declarat că “poziţia noastra este cunoscută foarte bine… o tăiere de datorie nu este o ipoteza pentru noi”. El a spus ca reforme economice alături de ajutor financiar sunt calea cea mai bună pentru Grecia, mai ales că a funcţionat în cazul altor ţări care au avut acorduri de salvare. 


Spania este dispusă să negocieze cu restul ţărilor din zona euro un "al treilea plan de salvare" a Greciei, dar reformele sunt "ineluctabile", a declarat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, citat de AFP.


Premierul Alexis Tsipras trebuie să clarifice rapid ce vrea după referendum. Discuţiile cu Grecia trebuie să demareze curând, "pe baze serioase" a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, Harlem Desir.


Minsitrul de Finanţe al Slovaciei, Peter Kazimir, a scris pe Twitter că respingerea de către Grecia a reformelor nu poate să însemne că va primi mai uşor banii.„Coşmarul arhitecţilor monedei euro - posibilitatea ca o ţară să părăsească acest club pare un scenariu realist după ce Grecia a votat Nu", a adaugat Kazimie, care este membru în Eurogroup. 

Dilemele tinerilor greci


Vicepreşedintele Comisiei Europene care se ocupă de euro, Valdis Dombrovskis as transmis un mesaj liniştitor zonei euro: „Avem toate instrumentele necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a zonei euro (...) este foarte clar că suntem capabili să apărăm moneda unică“, a subliniat el în timpul unei conferinţe de presă. Dar el a admis că rezultatul referendumului "complică în mod clar problema menţinerii Greciei în zona euro“.


Fostul premier Alain Juppé (Les Républicains) a îndemnat luni Uniunea Europeană să "organizeze" ieşirea Greciei din zona euro în mod "nedramatic", la o zi după respingerea prin referendum a planului creditorilor, relatează AFP în pagina electronică.

"Grecia nu mai este în măsură, astăzi (luni), să-şi asume disciplina din zona euro. Încercarea de a o menţine (în zona euro) cu orice preţ, prin aranjamente de circumstanţă, ar fragiliza întregul sistem", a declarat fostul premier.


Angela Merkel este de părere că nu există nicio bază pentru negocierea unui nou pachet de salvare a Atenei, în urma respingerii decisive a reformei şi tăierilor bugetare prin referendumul de duminică, a declarat luni un purtător de cuvânt al Guvernului german, relatează DPA în pagina electronică.

"În lumina deciziei pe care a luat-o ieri poporul grec, nu există condiţii, în prezent, în vederea intrării în negocieri cu privire la un nou program de ajutorare", a declarat Steffen Seibert.


Succesorul lui Yanis Varoufakis după demisia acestuia din funcţia de ministru de finanţe al Greciei va fi anunţat după o reuniune a liderilor politici eleni, prevăzută să înceapă la ora locală 10.00 (07.00 GMT), a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului, transmit Reuters şi agenţia greacă ANA.

Potrivit presei de la Atena, printre posibilii înlocuitori ai lui Varoufakis se află Euclid Tsakalotos, coordonatorul negocierilor cu creditorii internaţionali, şi George Stathakis, actualul ministru al economiei.


Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat luni dimineaţă demisia, la o zi după victoria categorică a taberei „Nu“ la referendumul privind propunerile creditorilor internaţionali, oficialul explicând că decizia sa este menită să faciliteze ajungerea la un nou acord.

„La scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a anumitor membri ai Eurogrupului şi a unor 'parteneri' asociaţi (...) faţă de absenţa mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potenţial utilă pentru obţinerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi“, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.


Fostul premier conservator grec, Antonis Samaras, şi-a anunţat demisia de la conducerea Partidului Noua Democraţie, decizie luată după victoria taberei „Nu“ (cea împotriva acordului propus de creditorii internaţionali) la referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras.

Conducerea lui Samaras în interiorul partidului său a fost contestat mai mult sau mai puţin deschis, dar el pare să fi cedat presiunilor interne abia acum, după ce tabăra pro-austeritate a pierdut la referendumul de duminică.


Summit crucial al liderilor din zona euro, marţi

Liderii zonei euro se vor reuni marţi, la Bruxelles, pentru un summit consacrat consecinţelor victoriei susţinătorilor NU la referendumul în Grecia, rezultat considerat „foarte regretabil“ duminică seara de şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, informează AFP.


Liderii grupurilor social-democrat şi liberal din Parlamentul European (PE) s-au declarat duminică seară favorabili reluării negocierilor pentru încheierea unui acord de asistenţă financiară cu guvernul de la Atena, după ce greci au respins prin referendum ultimele propuneri pentru un astfel de acord, dar au cerut în acelaşi timp mai multă responsabilitate şi din partea executivului grec.


Banca Centrală Europeană va menţine probabil linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, o decizie în urma căreia băncile ar putea rămâne curând fără numerar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.


Guvernatorul Băncii centrale a Franţei, Christian Noyer, care face parte şi din conducerea Băncii centrale Europene, a declarat că „datoria către BCE nu poate fi restructurată“. „Motivul este simplu: măsura ar însemna finanţarea monetară a unui stat, ceea ce contravine regulilor instituţiei.


Băncile din Grecia vor permite retrageri de 60 de euro pe zi de la bancomate până vineri, în cazul în care Banca Centrală Europeană decide luni să păstreze nivelul de finanţare al instituţiilor elene, potrivit BBC.


Reacţia euro şi a pieţelor financiare la votul din Grecia va fi limitată pe termen lung, cred analişti

Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei săptămâni, în urma votului negativ de la referendumul din Grecia care va avea pe termen lung un impact limitat pe pieţele financiare, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg.

"Reacţia pieţei a fost până acum remarcabil de calmă. Majoritatea oamenilor stau deoparte şi aşteaptă să vadă cum răspund autorităţile europene", a declarat Callum Henderson, director pentru cercetări în domeniul valutar la Standard Chartered în Singapore.


"Europa este pe moarte", afirmă opozanţii UE 

 Rezultatul referendumului din Grecia, care i-a şocat pe liderii zonei euro, i-a încântat pe opozanţii Uniunii Europene, care au apreciat că întregul proiect european, inclusiv moneda euro, este pe moarte, relatează Reuters în pagina electronică. "Proiectul UE este acum pe moarte", a afirmat Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), o formaţiune antieuropeană care a obţinut 12,6% din voturi, dar un singur loc în Parlament, la alegerile generale de la 7 mai.

Din Franţa până în Finlanda, în sudul şi nordul Europei, euroscepticii au lăudat democraţia greacă, pentru că a respins ceea ce unii numesc "oligarhia" care conduce blocul comunitar.

"NU. NU. NU. Nu Uniunii Sovietice a şomajului şi imigraţiei. Da pentru o Europă fondată pe muncă şi respect pentru popor", a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului antieuropean italian Liga Nordului.

Liderul de extremă-dreapta francez Marine Le Pen a declarat la rândul său că rezultatul este o victorie împotriva "oligarhiei Uniunii Europene".


Oficial rus: Eventuala ieşire a Greciei din zona euro ar fi un fel de terapie de şoc pentru UE

Prin votul împotriva propunerilor creditorilor internaţionali, Grecia a făcut la referendumul de duminică „un pas către ieşirea din zona euro“, a declarat vice-ministrul rus al economiei, Aleksei Lihaciov, estimând totodată că încă este prea devreme să ne dăm seama dacă guvernul de la Atena „va merge până la capăt“ pentru renunţarea la moneda comună, relatează agenţia TASS.

„O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi un fel de terapie de şoc pentru Uniunea Europeană“, a adăugat oficialul rus, care se aşteaptă de asemenea ca moneda euro să se devalorizeze în raport cu dolarul american în zilele următoare, însă nu în mod semnificativ. 'Dacă UE trage concluziile corecte (...), se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda comună va urca din nou', apreciază Lihaciov.

Totuşi, în cazul ieşirii Greciei din zona euro, şi alte ţări ar putea să-i urmeze exemplul, fapt care ar antrena „consecinţe ireparabile pentru UE (...) şi pentru euro“, mai estimează oficialul rus, care crede că un astfel de scenariu „este puţin probabil, dar teoretic posibil“.


După numărarea tuturor celor aproape 6,2 milioane de voturi exprimate ieri la referendumul din Grecia, Atena poate anunţa o victorie categorică a taberei care sprijină politica guvernului radical de stânga condus de premierul Alexis Tsipras. 

Rezultatele finale ale referendumului din Grecia anunţă că 38,7% dintre voturi au fost pentru continuare acordurilor cu FMI şi UE, în timp ce 61,3% dintre ele au cerut refuzarea condiţiilor cerute de creditorii internaţionali pentru continuarea programelor de finanţare de urgenţă care, în ultimii cinci ani, au salvat Grecia în repetate rânduri de la incapacitate de plată. 

Premierul Tsipras a promis în repetate rânduri că va încheia un acord cu creditorii internaţionali la cel mult 24 de ore după referendum. Reprezentanţii acestora sunt însă mai retcenţi ca oricând cu privire la încheierea unei înţelegeri acum, după rezultatele referendumului din Grecia. 

„Odată cu respingerea regulilor din zona euro...este aproape imposibil de imagina că se pot purta negocieri pentru un program cu o valoare de miliarde de euro”, a explicat Sigmar Gabriel, vicecancelarul Germaniei, pentru „Tagesspiegel”. 


Tragedia greacă, în viziunea Saxo Bank: Statele din Europa de Est vor fi lovite cel mai rău, va creşte dobânda la titlurile de stat ale României, Bulgariei şi Croaţiei

Titlurile de stat ale României, Bulgariei şi Croaţiei vor înregistra o creştere a dobânzii cerute de investitori în urma respingerii măsurilor de austeritate de către Grecia prin referendum, potrivit unei analize a Saxo Bank. Printre riscurile generate de acest vot, Steen Jakobsen, economist-şef al Saxo Bank, menţionează lipsa de lichidităţi şi incapacitatea autorităţilor elene de a redeschide băncile, care au fost închise toată săptămâna trecută, ca şi bursa de la Atena.

Mihai Tudose, ministrul Economiei: Trebuie să profităm de situaţia din Grecia şi să întărim parteneriatul cu statul elen

România trebuie să se folosească de situaţia actuală în care se află Grecia pentru a întări parteneriatul cu statul elen, a declarat Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, care apreciază că turismul va contribui la ieşirea grecilor din criză.


Mesajul preşedintelui Iohannis pentru greci: Sper că înţelepciunea politică va prima în cele din urmă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj referitor la referendumul din Grecia privind măsurile de austeritate, după ce majoritatea grecilor a respins acordurile cu instituţiile internaţionale.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite