Legea muncii îi înfurie pe francezi
0Patru mari centrale sindicale franceze şi-au scos oamenii în stradă, ieri, în încercarea de a împiedica adoptarea unui nou proiect de lege a muncii. Angajaţii din numeroase sectoare sunt gata să intre în grevă.
Proiectul, care ar urma să fie discutat, astăzi, în Cabinetul de la Paris, este criticat de sindicalişti, pentru că ar permite o mai rapidă concediere a salariaţilor şi ar creşte starea de nesiguranţă la locul de muncă.
Cele patru sindicate organizând aproape 200 de manifestaţii în toată ţara. La Paris, protestatarii au mărşăluit prin oraş, până în faţa Parlamentului, controlat de socialişti.
Păreri împărţite în rândul socialiştilor
„Avantajează în primul rând angajatorii, iar cadrul acordurilor de menţinere a locurilor de muncă propuse reprezintă un pas înapoi pentru salariaţi“, a afirmat pentru „Liberation“ Thierry Lepaon, care va prelua conducerea sindicatului din transporturi, în două săptămâni.
„Sunt convins că, din motive strict legate de conformităţi juridice, inclusiv de convenţiile internaţionale, proiectul de lege va trebui să mai fie modificat în anumite puncte“, a declarat luni Jean-Claude Mailly, secretar general al FO.
Investitorii, mai ales cei străini nu prea sunt mulţumiţi de competitivitatea angajaţilor francezi. În urmă cu două săptămâni, preşedintele companiei americane Titan International, Maurice Taylor, s-a arătat deranjat de productivitatea angajaţilor francezi. „Angajaţii francezi primesc salarii mari, dar lucrează numai trei ore. Primesc o oră pentru pauză şi pentru prânz, vorbesc trei ore şi lucrează trei“, a afirmat Taylor. La momentul respectiv, „Financial Times“ a comentat că atacul şefului Titan ar putea relansa în Franţa dezbaterea privind declinul competitivităţii ţării.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a confirmat luni că legea privind siguranţa locului de muncă va fi supusă votului în Parlament la începutul lunii aprilie. De asemenea, şeful Executivului francez consideră că iniţiativa elveţiană de a limita remuneraţiile prea mari ale şefilor de companii listate la bursă reprezintă o „experienţă democratică excelentă“, din care ar trebui să se inspire.
Cât priveşte susţinerea politică, părerile sunt împărţite chiar în rândul Partidului Socialist, scrie „Le Monde“. Câţiva senatori şi deputaţi ai partidului au anunţat deja că „vor merge să îi salute pe liderii sindicali din fruntea protestelor“. În acest timp, alţi o sută de parlamentari socialişti anunţă Guvernul că poate conta pe sprijinul lor şi că vor vota pentru proiectul de lege.
Hollande, în cădere liberă
Peste două treimi dintre cei care l-au votat pe François Hollande preşedinte se declară dezamăgiţi de el, arată un sondaj publicat luni de cotidianul „Le Parisien“. Majoritatea francezilor nu cred că preşedintele socialist îşi va respecta angajamentul privind deficitul de 3%, inversarea curbei şomajului şi menţinerea impozitelor la acelaşi nivel pentru cei vulnerabili.
Sarkozy, regretat
Mai mult de jumătate din alegătorii francezi de dreapta ar dori ca fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, să se prezinte în alegerile din 2017 pentru a-l vota pentru un al doilea mandat. Sarkozy a câştigat puncte chiar dacă s-a retras din prim-planul vieţii politice şi are pe rol câteva procese.