Kievul susţine că SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia i-au promis armament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ţări, în frunte cu Statele Unite ale Americii, i-au promis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko la summitul NATO că vor furniza armament modern de înaltă precizie pentru a sprijini Ucraina în lupta cu separatiştii proruşi din estul ţării, susţine Iuri Luţenko, consilier al preşedintelui ucrainean.

Summitul NATO s-ar fi încheiat cu o promisiune din partea liderilor din SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia pentru echiparea armatei ucrainene, transmite cotidianul rus „Kommersant”, citat de agenţia RIA Novosti. 

Declaraţia a fost făcută de Iuri Luţenko, consilier al lui Poroşenko şi liderul Partidului Bloc din Ucraina. Informaţia a fost însă dezminţită de Ministerele Apărării din ţările menţionate, susţin jurnaliştii ruşi. 

Poroşenko a declarat vineri, în timp ce se afla în la Newport, în Ţara Galilor, pentru a participa la summitul NATO, că mai multe ţări sunt dispuse să livreze Ucrainei armament de înaltă precizie, alături de personal specializat şi consilieri militari. Preşedintele ucrainean a refuzat însă să precizeze la ce ţări se referă. 

La 5 iulie, armata ucraineană reorganizată sub comanda preşedintelui Petro Poroşenko a demarat o ofensivă asupra estului separatist al Ucrainei. A fost prima ofensivă reală demarată asupra bastioanelor separatiste, de când rebelii au capturat oraşele, în urmă cu mai bine de patru luni. Separatiştii au pierdut teren rapid. Armata i-a scos din mai multe oraşe care deveniseră adevărate fortăreţe şi a eliberat aeroporturi şi puncte de frontieră controlate de rebeli. 

 INFOGRAFIE UCRAINA

La începutul lunii august, armata rusă şi-a dublat efectivele mobilizate la graniţele cu Ucraina, mişcare ce o face pregătită pentru un eventual război cu Ucraina, au avertizat mai mulţi oficiali vestici.

În ultimele săptămâni, Rusia a trimit aproximativ 17 batalioane la frontiera cu Ucraina, adică între 19.000 şi 21.000 de soldaţi. Trupele sunt de infanterie, de artilerie, blindate de teren şi aeriene, care se află la doar câţiva kilometri de Ucraina. Ruşii ar putea astfel interveni în orice clipă în cazul în care decid să sprijine oficial forţele separatiste proruse care pierd masiv teren în faţa armatei ucrainene. 

În plus, notează cotidianul american „The New York Times”, armata rusă a consolidat masiv componenta de armament greu din zonă, mărind semnificativ numărul rachetelor sol-aer, de la opt la 14 baterii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite