Kievul se joacă în continuare cu nervii UE. Examinarea „Legii Timoşenko“, amânată pentru joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii opoziţeii cer votarea legii care să-i permită trimiterea Iuliei Timoşenko să se trateze în străinătate FOTO Reuters
Parlamentarii opoziţeii cer votarea legii care să-i permită trimiterea Iuliei Timoşenko să se trateze în străinătate FOTO Reuters

Examinarea proiectului de lege care i-ar permite opozantei ucrainene încarcerate Iulia Timoşenko să plece la tratament în străinătate, aşa cum solicită Uniunea Europeană, a fost amânată pentru joi, a anunţat preşedintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, relatează AFP.

„Joi, vom începe cu examinarea unor legi în vederea integrării europene", a declarat Rîbak, enumerând în special proiectul de lege privind "îngrijiri în străinătate pentru deţinuţi".

Iulia Timoşenko se află în arest din 5 august 2011. Ea a fost condamnată, pe 11 octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitatea de premier, a semnat acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care ar fi fost dezavantajoase pentru Ucraina.

Fostul preşedinte al Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, monitorizează evoluţiile în cazul Timoşenko. Pe 4 octombrie, cei doi emisari europeni au semnat şi prezentat preşedintelui ucrainean o cerere de graţiere a opozantei.

Eliberarea Iuliei Timoşenko este cerută de Uniunea Europeană, dar şi de Statele Unite. Senatul american a adoptat o rezoluţie în acest sens. Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, se află astăzi la Kiev. Oficialul, împreună cu emisarii Parlamentului European, Pat Cox şi Alexandr Kwasniewski, s-au întâlnit cu şefii fracţiunilor din parlamentul ucrainean, înainte de şedinţa Radei. În ajun, miniştrii europeni de Externe şi-au exprimat speranţa că Ucraina va reuşi să respecte angajamentele.

"Apelul nostru către Ucraina este să folosească ultimele ore pentru a veni cu o soluţie. Statul de drept este un domeniu crucial pentru podul care duce spre Europa", a subliniat ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle.

Ucraina speră să semneze acordul de asociere cu UE în noiembrie, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius. Acest acord ar fi un prim pas în aderarea fostei republici sovietice la UE.

Bruxelles-ul a anunţat disponibilitatea semnării acordului dacă Ucraina va face progrese în respectarea principiilor statului de drept şi dacă va fi reanalizat dosarul fostului premier Iulia Timoşenko.
 

citeşte şi:

Europa mai dă o şansă Ucrainei. Misiunea emisarilor UE, extinsă

Parlamentul European a extins misiunea emisarilor săi pentru Ucraina până la summit-ul de la Vilnius. Declaraţiile aparţin preşedintelui Martin Schulz, citat de agenţia de presă Unian. Anunţul lui Schulz vine după ce Rada Supremă de la Kiev nu a reuşit să ajungă la un acord referitor la proiectul de lege care i-ar permite lui Timoşenko să fie tratată peste hotare.

Ucraina joacă ruleta rusească. Moldova, victimă colaterală. Cum comentează experţii jocurile Kievului

Şansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, sunt de 50 la 50. Un eventual eşec al Kievului va face mult mai dificil parcursul european al Republicii Moldova, susţin experţii

Ucraina întoarce spatele Europei

Oficial, Kievul susţine că este hotărât să-şi menţină traseul către integrarea europeană. Însă deciziile din ultimele zile ale liderilor ucraineni arată că vor, mai degrabă, o amânare a planurilor de asociere cu UE.

Summitul de la Vilnius: De ce se teme Rusia de Uniunea Europeană

Este o toamnă deosebit de activă pentru Europa de Est. În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte pentru 28 şi 29 noiembrie un summit la Vilnius cu ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), Moscova încearcă prin toate mijloacele să deraieze relaţiile UE cu fiecare dintre aceste ţări pentru a le atrage în noul său proiect hegemonic, Uniunea Economică Euroasiatică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite