Jihadul antiisraelian se întinde în Balcani. Surse de ameninţări teroriste, inclusiv în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, Israelul a detectat surse de insecuritate şi ameninţări teroriste în mai multe stat balcanice, inclusiv în România

Percepţia că Balcanii reprezintă un loc sigur pentru cetăţenii israelieni a început să se schimbe, mai ales după atentatul terorist din urmă cu un an din oraşul bulgăresc Burgas soldat cu moartea a cinci turişti israelieni şi a şoferului bulgar. După anchetă, servicile secrete au subliniat că nu este vorba de un caz izolat îndreptat numai împotriva Israelului ci fenomenul a căpătat o dimensiune europeană, ţinând cont de filierele prin care a fost organizat, care s-a întins în întreaga Europă  Autorităţile bulgare şi din alte ţări, inclusiv din Israel au considerat vinovată o grupare a Hezbollah.

Aceleaşi lucru se poate spune şi despre un eveniment petrecut cu două săptămâni înaintea Burgas-ului când se pregătea un atentat în Cipru împotriva unui avion ce transporta turişti israelieni. Unul dintre organizatori a fost arestat, iar la audieri s-a dovedit şi în acest caz, o ramificaţi teroristă, de asemenea, europeană. Organizatorul sprijinea şi primea instrucţiuni tot de la Hezbollah. Mulţi consideră că situaţia acestor islamişti  este uşurată de faptul că, în ciuda numeroaselor presiuni, UE nu a pus încă Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

Implicarea Hezbollah  şi a Iranului  

    Ziaristul Chris Deliso, specialist în problemele Balcanilor, de la publicaţia on-line Balkanalysis, susţine că s-au făcut prea puţine cercetări, până acum, cu privire la influenţa sau rolul Hezbollah în Balcani. Până de curând în aceste ţări măsurile de securitate erau destul de laxe, dar din cauza faptului că Israelul continuă să-şi mărească prezenţa diplomatică, turistică şi comercială în regiune, se înmulţesc potenţialele ţinte pentru terorişti. Şi, fiind vorba de civili este foarte dificil, aproape imposibil, să le asiguri securitatea.

Dr. Ely Karmon, cercetător principal la Institutul Internaţional pentru Contraterorism din Herzlya, Israel, a arătat că în 2012 Hezbollah a organizat 20 de atentate, descoperite pe parcurs, cu excepţia celui de la Burgas. Era vorba de ţări ca Georgia, Kenya, Turcia, Cipru, India, Singapore şi Thailanda. O astfel de răspândire globală necesită reţele logistice şi de informaţii extinse, fonduri şi susţinători.

Activităţile duse de Iran în ţările în curs de dezvoltare urmează un model care poate fi aplicat şi în alte ţări, respectiv în Balcani, a subliniat Karmon. Iranul foloseşte aceste ţări pentru logistică teroristă, comerţ illicit dar şi legal, precum şi pentru proiecte de infrasturctură. În cazul unor sancţiuni economice foarte dure sau lovituri militare împotriva facilităţilor sale nucleare, Iranul este pregătit să aplice mijloace subversive şi teroriste O importantă parte a acestei strategii este de a dezvolta influenţă politică şi economică în ţări musulmane sau în state ostile Statelor Unite şi intereselor occidentale.

Există un model clar. La început, în ţările mici, se stabilesc relaţii diplomatice, culturale, promisiuni de investiţii, dar toate se derulează sub controlul serviciilor de informaţii. Pentru Iran, Balcanii reprezintă o platformă bună din două motive. Mai întâi, ţări ca  Bosnia au fost de multă vreme penetrate. În al doilea rând, punerea în aplicare a măsurilor de securitate locale şi a legislaţiei nu sunt suficiente pentru a face faţă unui adversar ca Iranul. Şi chiar dacă populaţiile musulmane din Balcani sunt sunite acesta nu este un impediment primoridial pentru Iran. S-a întâmplat de multe ori să le convertească la islamul şiit şi să le folosească împotriva Israelului şi obiectivelor evreieşti (cum a fost cazul în Argentina).

Cooperare cu serviciile de informaţii din Balcani

Potrivit expertului israelian Yossi Melman, servicile secrete iraniene şi forţele Al-Qods pun la punct celule de agenţi “adormiţi” în diferite ţări, încearcă să găsească verigi slabe în reţelele europene şi o astfel de verigă slabă este reprezentantă de Balcani Au operat astfel în războiele din anii 90 în Bosnia şi Kosovo şi încearcă să stabilească o prezenţă în Macedonia. Condiţiile din Balcani, favorabile Iranului şi Hezbollah-ului, obligă serviciile israeliene de securitate să-şi intensifice activitatea în această regiune.

 După părerea lui Melman, dacă Iranul ar fi bombardat, Teheranul va reacţiona şi va ataca acolo unde are capacităţi operaţionale, aşa cum s-a întâmplat în Bulgaria. Asta nu înseamnă că Mossadul va organiza în fiecare ţară câte o celulă, ci se va folosi de ofiţerii de informaţii din ambasade, ofiţeri de legătură şi dacă este nevoie vor fi trimişi agenţi de la centru. Israelul cooperează foarte bine cu serviciile locale din Balcani dar acestea de multe ori nu au capacităţi tehnologice şi nu pot monitoriza elemente din afară ca Iranul.

 Aici este nevoie de ajutorul CIA şi al serviciilor secrete israeliene. În ultimii trei ani cooperarea în domeniul informaţiilor dintre Israel şi ţările balcanice, indiferent dacă au populaţii majoritar creştine sau musulmane, s-a intensificat, afirmă dr. Karmon. “Israelul acţionează colaborând cu serviciile locale de securitate şi multe dintre informaţiile relevante obţinute de Israel în Orientul Mijlociu sunt apoi transmise serviciilor din ţările balcanice…”, afirmă el.

Trecând în revistă o serie de state balcanice , analiştii de la Balkanalyses au apreciat că în Bulgaria, probabilitatea este redusă ca un atac similar cu cel din Burgas să se mai repete, atentatul intensificând activitatea serviciilor bulgare de informaţii. Deschiderea Ambasadei Israelului în Albania ar putea trezi interesul Teheranului. Atitudinea proisraeliană a liderului albanez Sali Berisha este determinată de interese economice şi de investiţii. Analiştii susţin că Albania poate fi penetrată de iranieni care să acţioneze în favoarea Teheranului.


România: un teren potenţial pentru terrorism

    Analiştii apreciază că România este un teatru de activitate interesant şi potenţial important pentru Iran şi Hezbollah şi aceasta din cauza relaţiilor stabilite încă de pe vremea comunismului cu Teheranul şi statele islamice. Potrivit Balkanalysis , care a efectuat un studiu despre serviciile romăneşti de informaţii- SRI şi SIE , ţara este mare, cu unele regiuni nedezvoltate iar Iranul are o prezenţă economică semnificativă, ceea ce o face o zonă potenţială pentru operaţiuni comandate  de Iran. Şi Israelul este activ în monitorizarea ţării, împreună cu „partenerii lui locali”. Atentatul de la Burgas a pus serviciile române de securitate în alertă maximă, consecinţa fiind expulzarea din ţară a opt rezidenţi din Orientul Mijlociu, fiind acuzaţi de legături cu Hezbollah şi Hamas. Doi dintre ei aveau statut diplomatic.

.Pe de altă parte, ziare româneşti au preluat telegrame Wikileaks în care se arăta că în 2004, 90 de persoane şi 40 de firme finanţau activ organizaţii teroriste, iar un membru Hezbollah libanez era implicat în traficul de droguri. Se menţionează şi extrădarea spre SUA a unui cetăţean iranian şi a unui turc, acuzaţi că vroiau să procure arme Hezbollah-ului, folosind acoperire economică.

    În ceea ce priveşte prezenţa economică iraniană în România, se subliniază că în noiembrie 2011, 2600 de companii româneşti aveau capital iranian, activând în diferite domenii şi se duce o activitate diplomatică intensă. Toate acestea oferă Teheranului aceleaşi posibilităţi ca în state unde Iranul şi Hezbollah operau împotriva intereselor israeliene. Analiza Balkanalysis descrie unele  neînţelegeri dintre serviciile secrete române şi bulgare în cazul atentatorilor de la Burgas.

În prima fază s-a spus că teroriştii ar fi folosit România ca bază logistică pentru pregătirea atacului  şi că organizatorii atentatului ar fi intrat în Bulgaria prin România şi, după atacul cu bombă ar fi fugit în Liban prin România. După aceste suspiciuni, serviciile române de securitate au organizat o investigaţie internă, concluzia fiind că nu există nici un fel de dovezi în acest sens. Totuşi, un comunicat al SRI a precizat că România nu poate împiedeca astfel de acţiuni şi nu poate interveni dacă oameni care tranzitează prin ţară nu figurează pe  lista internaţională de terorişti.

    Deocamdată, conchide studiul despre România, datorită puternicei prezenţei economice iraniene şi natura  de “ţintă soft” a ţării, Israelul va demonstra un interes mai mare în ce priveşte circulaţia persoanelor. Chiar dacă atenţia nu va fi la acelaşi nivel ca în Bosnia sau Albania, va fi totuşi semnificativă.


 SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Iranului

Comisia de Politică Externă din cadrul Camerei Repreyentanţilor a SUA a adoptat o propunere de lege în care se prevede că preşedintele să poată să decreteze un cvasiembargo comercial asupra altor sectoare ale economiei iraniene: auto, minier, constucţii dar şi aspura rezervele în euro ale regimului de la Teheren. În plus, Senatul a adoptat o rezoluţie de susţinere a Israelului în cazul în care acesta decide să intervină militar împotriva Iranului.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite