Jens Stoltenberg: Iată ce vom decide azi, aici, la Varşovia!
0Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a vorbit în urmă cu puţin timp la „Warsaw Summit Expert's Forum“, practic sumarul tuturor ideilor care vor figura în documentul final al Summitului NATO. Rezumăm aici punctele esenţiale:
1. Astăzi, aici la Varşovia, vom lua decizia să întărim pe mai departe apărarea noastră colectivă şi capacitatea de disuasiune. Şi să proiectăm stabilitatea dincolo de fronierele noastre.
2. Vom decide să întărim în continuare prezenţa noastră în zona de est a Alianţei. În Estonia, Letonia, Lituania şi aici, în Polonia. Vom desfăşura, pe bază de rotaţie, un batalion multinaţional robust în fiecare dintre aceste ţări. Transmiţând mesajul clar că un atac împotriva unui aliat va fi întâmpinat cu forţele întregii Alianţe. Ocazie cu care vreau să mulţumesc Canadei, Germaniei, Marii Britanii şi SUA pentru decizia lor de a comanda aceste batalioane.
3. Vom transforma şi o brigadă românească într-una multinaţională pentru a ne întări prezenţa în zona de sud-est a Alianţei.
4. Ne vom întări capacitatea de apărare împotriva ameninţărilor hibride, atacurilor cibernetice şi atacurilor cu rachete balistice provenite din exteriorul spaţiului euroatlantic.
5. Vom continua să căutăm un dialog constructiv şi serios cu Rusia. Asta ca intenţiile noastre să fie clare. Ca să înlăturăm orice neînţelegeri. Şi pentru a reduce riscurile unor incidente militare sau accidente care să scape de sub control. Rusia este cel mai mare vecin al nostru şi parte integrală a securităţii europene. Iată de ce un dialog sustenabil este ceva esenţial.
6. Vom decide la acest Summit că avioanele AWACS ale NATO vor oferi informaţii Coaliţiei (Coaliţa Globală împotriva ISIS).
7. Vom reafirma angajamaentele noastre faţă de partenerii din Est – Ucraina, Georgia şi Republica Moldova –pentr a-i ajuta să reziste presiunilor externe şi să avanseze pe calea reformelor.
8. Vom ridica la un nou nivel parteneriatul NATO-UE. Pentru a lupta împotriva atacurilor hibride. Pentru a creşte rezilienţa împotriva atacurilor cibernetice. Şi pentru a rezolva şi problema securităţii maritime în Mediterana centrală, aşa cum am făcut-o deja în Marea Egee.