Jean-Claude Juncker, la Roma: „Avem prea mulţi europeni cu jumătate de normă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lideri ai Uniunii Europene (UE) deplâng faptul că blocul celor 28 de naţiuni nu are o viziune europeană coerentă şi este subminat de interesul naţional, relatează BBC News.

„Avem prea mulţi europeni cu jumătate de normă“, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Comisia este cea care elaborează legile Uniunii Europene.

Juncker şi alţi reprezentanţi de rang înalt ai UE au participat la o dezbatere, la Roma, pe tema situaţiei UE.

Fostul premier luxemburghez a deplâns faptul că vechiul „sentiment împărtăşit“ al luării deciziilor în comun în UE „a dispărut complet“.

Conducătorul summiturilor Uniunii, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, a apreciat, la rândul său, că prioritatea Europei trebuie să fie consolidarea frontierelor externe în contextul actualei crize a migraţiei.

Tusk a sugerat că nu are rost ca idealul unei „naţiuni europene“ să mai fie urmat. El a insistat asupra nevoii unui „bun simţ politic“.

„Ideea unui stat UE, unei viziuni... a fost o iluzie“, a declarat fostul premier polonez.

Partide eurosceptice, ostile unei integrări mai aprofundate, au obţinut rezultate mai bune în ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în 2014. În prezent, ele deţin aproape un sfert din cele 751 de mandate de europarlamentari.

O temă centrală în discursul eurosceptic este frica faţă de faptul că UE evoluează într-un „superstat“ european care le va lua suveranitatea statelor naţiuni. Euroscepticii prezintă zona euro ca pe o probă pentru a-şi susţine aceste afirmaţii.

Însă politicieni pro-UE argumentează că criza financiară din 2008, actuala criză a migraţiei şi ameninţările în domeniul mediului arată necesitatea unei acţiuni europene comune.

Această dezbatere de la Roma are loc în timp ce Marea Britanie se pregăteşte pentru un referendum, prevăzut pe 23 iunie, cu privire la rămânerea sau nu a ţării în Uniune.

„Avem europeni cu normă întreagă atunci când e vorba de a lua. Şi avem europeni cu jumătate de normă atunci când e vorba de a da“, a deplâns preşedintele Comisiei.

„Pe vremuri, toţi cei implicaţi în proiect erau europeni cu normă întreagă. Acum avem prea mulţi europeni cu jumătate de normă. Asta e problema“, a subliniat Juncker.

Comisia se străduieşte să obţină un consens al guvernelor din cadrul Uniunii asupra unui sistem eficient de distribuire a migranţilor în Europa, pentru a mai uşura din presiunea migraţiei asupra Greciei şi Italiei.

Patru dintre noile state membre - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - se opun oricărui sistem de cote obligatorii. Ele argumentează că le-ar fi dificil să integreze neeuropeni, mai ales musulmani, dintre care mulţi vor oricum să se stabilească în Germania sau în alte state mai bogate.

Fără să citeze numele acestor state, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz s-a plâns de lideri „care vin la Bruxelles şi dau interviuri de genul că trebuie să apere interesele propriilor ţări“.

„Adesea acestea sunt state membre care primesc multe dintre fondurile de coeziune de la Uniunea Europeană şi nu sunt atacate, ci susţinute de către Bruxelles“, a subliniat Schulz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite