Italia: Mişcarea lui Beppe Grillo nu vrea să se coalizeze cu niciun partid şi cere să-i fie încredinţat postul de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beppe Grillo FOTO Reuters
Beppe Grillo FOTO Reuters

Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), partidul care a adunat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de luna trecută, a anunţat că se va retrage din politică dacă „grillinii” săi vor da coaliţiei de stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, votul de încredere în Parlament. De asemenea, Grillo nu vrea nicio alianţă cu niciun partid, liderii grupurilor parlamentare M5S avansând ideea unui guvern al Mişcării.

„Dacă va exista un vot de încredere din partea grupurilor parlamentare ale M5S acordat celor care au distrus Italia, mă voi retrage - cu seninătate - din politică”, a scris pe Twitter Grillo, un împătimit al reţelelor sociale.

Mesajul lui Grillo s-ar putea referi la ambele coaliţii care au ieşit câştigătoare în alegerile din februarie, fie că e vorba de dreapta lui Berlusconi sau stânga lui Bersani. Cel mai probabil, Grillo, al cărui partid se află sub presiunea formării unei alianţe cu Partidul Democrat (centru-stânga), s-a referit la coaliţia condusă de Bersani, clasată pe primul loc în alegeri.

Din câte relatează AFP, Bersani are nevoie de senatorii M5S, pentru ca guvernul său să intre în funcţiune. În Camera Deputaţilor, coaliţia de centru-stânga nu are nevoie de sprijin, fiindcă are majoritate.

Liderii grupurilor parlamentare M5S au avansat ideea unui guvern al Mişcării, în contextul în care partidul lui Grillo, în esenţă, este o formaţiune care se opune actualei clase politice, care, din spusele comediantului, a dus Italia la sapă de lemn. De altfel, liderul senatorilor M5S, Vito Crimi, a spus că partidul lui Grillo va revendica postul de şef al guvernului.

O apropiere între PD şi M5S nu este posibilă din cauza programelor politice diferite. În timp ce coaliţia lui Bersani e mai temperată, cei de la M5S vor eradicarea actualei clase politice, adică inclusiv a lui Bersani, şi salvarea mediului înconjurător. Democraţii italieni au spus că împărtăşesc câteva dintre doleanţele M5S, însă viziunea celor două formaţiuni politice diferă foarte mult în ceea ce priveşte poziţia Italiei în interiorul UE. 

Parlamentarii se vor întruni vineri, iar imediat după preşedintele italian Giorgio Napolitano va începe consultările cu şefii de partid pentru a încerca să formeze un guvern.

La alegerile de la sfârşitul lunii februarie, partidul lui Beppe Grillo a ieşit pe locul trei, fiind devansat de coaliţia de centru-stânga a lui Bersani şi coaliţia de centru-dreapta a lui Berlusconi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite