Ipocrizie europeană: refugiaţii sunt goniţi, în timp ce străinii bogaţi îşi cumpără vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de refugiaţi loviţi de sărăcie se îneacă în Marea Mediterană, în timp ce mai multe state membre din Uniunea Europeană emit permise de reşedinţă chinezilor, arabilor şi ruşilor bogaţi. Oricine care poate plăti preţul cerut este binevenit, anunţă un reportaj al publicaţiei Der Spiegel.

Când obloanele se ridică în biroul de imigrare din Letonia la 8 dimineaţa, aceştia sunt în aşteptare: ruşi, kazahi şi chinezi înstăriţi, însoţiţi de interpreţi şi de consilierii lor cu contractele de vânzare în mână. Unii au fost deţinătorii unei proprietăţi în Letonia pentru doar câteva ore, mulţi sunt în capitala Riga pentru prima dată, iar cei mai mulţi pur şi simplu în tranzit. Şi toţi vor doar un singur lucru de la birou: permisul de şedere. Biletul pentru Europa Centrală.

Programul permiselor de rezidenţă atrage mii de străini în Letonia. Aproape niciunul dintre ei nu va ajunge să trăiască aici. Dar oricine cumpără proprietăţi letone în valoare de minim 71.000 de euro în provincie sau 140.000 de euro în marile oraşe, precum Riga, primeşte un permis de rezidenţă pentru cinci ani.

Şi asta înseamnă acces neîngrădit la zona fără graniţe din Schengen, din care fac parte 25 de state membre ale UE. Guvernul leton a introdus acest program pentru a salva piaţa imobiliară din ţară. Iar acum este imitat şi de alte state din Europa. 

Bani în schimbul unei vize Schengen- guvernele din Grecia, Spania şi Ungaria folosesc aceeaşi ofertă pentru a încerca să atragă noi investitori din jurul lumii. Acest model subminează legile stricte ale Uniunii Europene cu privire la azil şi imigraţie. Tragedia de la Lampedusa, unde aproximativ 150 de africani s-au înecat săptămâna trecută când barca lor a luat foc şi s-a scufundat, demonstrează cât de îndoielnică este toata politica imigraţiei.

Modelul leton, salvarea statele afectate de criza euro

Fortăreaţa numită Europa se apără puternic de aceşti refugiaţi loviţi de sărăcie: conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, aproximativ 2000 de oameni au pierit în Marea Mediterană de la începutul anului 2011. Totul în timp ce guvernele UE permit străinilor bogaţi să intre pe uşa din spate.

„Ăsta e chiar cinism“, a declarat Karl Kopp, director de Afaceri Europene al unei organizaţii de drepturi pentru refugiaţi, Pro Asyl. „Cei care sunt cu adevărat refugiaţi şi au nevoie de azil sunt respinşi prin orice mijloace. Dar celor care au destui bani li se deschide uşa“. Ţările europene care trec printr-o gravă criză financiară sunt cele mai interesate de modelul leton.

În Spania, o nouă lege a fost promulgată marţi, oferindu-le permis de rezidenţă oricăror investitori străini care investesc cel puţin 500.000 de euro în proprietăţi. Experţii din sectorul imobiliar speră să atragă 300.000 de noi cumpărători, în următoarea perioadă.

Din vară, Grecia oferă permise de rezidenţă pe cinci ani oricui investeşte 250.000 euro în proprietăţi. Din punct de vedere tehnic, rezidenţii temporari non-UE au voie să petreacă doar 90 de zile din cele 180 permise în alte state Schengen, dar în practică nimeni nu verifică aceste lucruri.
Din octombrie 2012, Portugalia oferă ceea ce localnicii numesc „viza de aur“: cel puţin doi ani de rezidenţă pentru o investiţie imobiliară de cel puţin 500.000 euro.

Guvernul naţionalist de dreapta din Ungaria, care încearcă de obicei să ţină străinii departe de „preţiosul tărâm“ maghiar, au creat „Permisul de rezidenţă-obligaţiune“. Acest lucru implică cumpararea unor obligaţiuni de stat în schimbul permisului. Străinii trebuie să scoată din buzunar 250.000 euro şi să-I investească în ţară. De asemenea, există şi alte „taxe“ de aproximativ 40.000 euro plătite unor companii partenere dubioase, pe care guvernul maghiar le-a înfiinţat în paradisuri fiscale, precum Cipru sau Insulele Cayman.

„Cu programe ca acestea, Europa îşi pierde credibilitatea“, spune Birgit Sippel, purtătoarea de cuvând pentru imigraţie şi securitate a grupului Social-Democraţilor germani, din Parlamentul European. „Ceea ce se întâmplă afecteazp toată Europa. Nu putem exclude un grup de oameni, în timp ce le permitem altora să îşi cumpere vize cu care să călătorească în zona Schengen după cum doresc“.

În Letonia, programul a început să primească şi sprijin politic: 600 de milioane de euro au fost injectate până acum în sectorul imobiliar din ţară. Restul, contează mai puţin…

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite