Ion Jinga, ambasadorul României la Londra: „Ridicarea restricţiilor va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari de pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un „win-win game” (un meci prin care toată lumea va avea de câştigat - n.r.), a anunţat , miercuri, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, potrivit Mediafax.

„Atunci când restricţiile vor fi eliminate, va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat. (...) Din ianuarie 2014, românii vor avea exact acelaşi statut ca francezii, germanii, austriecii şi britanicii”, a spus oficialul român.

Ion Jinga a precizat de asemenea că restricţiile pe care le-au avut românii, şi care au putut fi ocolite de o manieră egală, au creat vulnerabilităţi şi pentru România, cat şi pentru Marea Britanie.

„Pe de o parte, pe români i-a făcut exploatabili şi vulnerabili în faţa unor angajatori fără scrupule, au fost, în cele mai multe cazuri, plătiţi sub salariul minim pe economie, pot fi concediaţi fără niciun fel de preaviz (...) În acelaşi timp - e şi greu de estimat - eu cred că toţi şi-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuşi cât, cum, în ce proporţie. (...) Dacă aceste restricţii n-ar fi existat, aceiaşi români ar fi fost pe piaţa forţei de muncă, ar fi lucrat însă angajaţi şi ar fi plătit impozite, pentru că angajatorul ar fi plătit pentru ei, în acelaşi timp ei ar fi fost protejaţi”, a declarat ambasadorul României la Londra, Ion Jinga.

Oficialul a mai spus că românii, în pofida restricţiilor, au reuşit să lucreze în Marea Britanie fiind agrenaţi chiar în proiecte importante precum construcţia Satului Olimpic de la Londra.

„Au fost muncitori români în construcţii. Există posibilitatea legală să vii aici să te declari self-employed, pe cont propriu, îţi iei o legitimaţie că eşti self-employed, declari că îţi plăteşti singur impozitele şi taxele la statul britanic şi te angajezi la o firmă de construcţii, căreia îi prestezi servicii. Este modalitatea legală prin care foarte mulţi români au reuşit să vină aici să lucreze în domeniul construcţiilor”, a mai spus ambasadorul.

Ion Jinga a precizat că pentru români Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie favorită, menţionând totodată că un flux mare de români în Albion este neverosimil.

„În evaluarea noastră, românii care au dorit să plece să lucreze în străinătate au avut toate ocaziile, toate oportunităţile să o facă în ultimii şapte ani. Nu pot să evaluez câţi vor veni în Marea Britanie şi, până la urmă, este dreptul lor, pentru că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi putem să ne mişcăm liber, să lucrăm oriunde în spaţiul UE, aşa cum o pot face şi britanicii. Sunt câteva mii de britanici care lucrează în România, sunt câteva zeci de mii, poate peste 100.000 de români în Marea Britanie. Dar Marea Britanie nu a fost, cel puţin până acum, destinaţia favorită pentru români”, a declarat ambasadorul.

Ion Jinga s-a referit şi la campania negativă pe care presa britanică a făcut-o imigranţilor români, precizând că aceste acţiuni creează psihoze, iar prejudecăţile se corectează greu.

„Această campanie negativă, persistentă, absolut nedreaptă, dar care este continuată, a început în ianuarie 2013 şi vedeţi că, în ultimele săptămâni a primit un nou avânt. (...) Cred că această campanie riscă să lase urme în mentalul colectiv şi în percepţia populaţiei britanice cu privire la români. Şi astfel de urme se corectează greu. Politicienii britanici, în mod obligatoriu, reacţionează la ceea ce apare în media şi la ceea ce opinia publică simte. Un rol important, şi-mi pare rău s-o spun, în crearea acestei psihoze privind invazia românilor şi a bulgarilor îl joacă presa tabloidă din Marea Britanie”, a mai spus Ion Jinga, potrivit sursei citate.


Citeşte şi:

Vieţile românilor din Marea Britanie, ruinate de retorica înşelătoare, spune ambasadorul Ion Jinga

Vieţile şi reputaţia românilor muncitori din Marea Britanie sunt ruinate de statistici înşelătoare şi de retorica „sperietoare" folosită intens, de la mass-media la politicieni, susţine ambasadorul român la Londra, pe blogul său de pe Huffington Post.

Front comun împotriva exceselor britanice. Cum îi răspund oficialii europeni şi români lui David Cameron

Intenţiile premierului britanic de a cere schimbarea legislaţiei europene privind libera circulaţie pentru cetăţenii UE din România şi Bulgaria şi decizia sa de a înăspri regulile de acordare a beneficiilor sociale au provocat reacţii dure din partea oficialilor europeni. 

Românii din Marea Britanie, ofensivă la atacurile de imagine

Un editorial din The Telegraph semnat de Ambasadorul României la Londra aduce în atenţia publicului britanic potenţialul dezvoltării relaţiilor dintre cetăţenii români aflaţi în Regat şi britanici, precum şi cel mai nou proiect de colaborare a forţele de poliţie din cele două ţări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite