INFOGRAFIE Lupte grele pe „frontul de est“ din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupte grele se dau în estul Ucrainei. Militarii ucraineni au luat cu asalt aerodromul militar din Kramotorsk ocupat anterior de separatiştii ruşi. Cerul este survolat de avioane de luptă. S-au înregistrat deja morţi şi răniţi. În asaltul aerodromului a fost implicat departamentul special al Ministerului de Interne „Omega“.

UPDATE 9.34 După operaţiunea aniteroristă a forţelor armate ucrainene de ieri, separatiştii şi diversioniştii ruşi îşi menţin poziţiile în câteva oraşe din Doneţk. Mai mulţi oameni înarmaţi rămân în clădirea secţiei de miliţie din Gorlovka, iar pe sediul consiliului orăşenesc din Jdanovka încă mai flutură drapelul aşa-numitei "republicii Doneţk". Separatiştii susţin că puterea locală e de partea lor.

Presa ucraineană scrie că sub controlul proruşilor se află consiliul orăşenesc din Makeevka, primăria din Mariupol, consilul orăşenesc din Kramatorsk, comitetul executiv din Harţîzsk. În localitatea Enakievo, teroriştii au ocupat consiliul orăşenesc şi sediul miliţiei. În Slaveansk, în afară de sediile miliţiei şi Serviciului de Securitate, activiştii proruşi au instalat şapte puncte de control.Separatiştii ar fi luat ostatici doi militari şi au ameninţat că îi vor ucide dacă unitatea militară nu va jura credinţă "poporului din Donbass". Conducerea unităţii militare a refuzat să facă acest lucru, iar teroriştii au plecat într-o direcţie necunoscută împreună cu ostaticii.

Rada Supremă de la Kiev se întruneşte, astăzi, într-o şedinţă cu uşile închise ca să discute despre problema securităţii din ţară. Între timp, în estul Ucrainei continuă operaţiunea antitero. Sute de soldaţi au ajuns în regiune şi încearcă să preia controlul asupra drumurilor principale.

De-asemenea, armata preluat controlul asupra aerodromul militar din apropierea oraşului Kramatorsk, din regiunea Doneţk, ocupat anterior de separatişti.

Între patru şi 11 morţi s-ar fi înregistrat în urma asaltului trupelor ucrainene pe aeroportul de lângă Kramatorsk, unde soldaţii ucraineni au venit cu blindate. Totuşi, aceste informaţii nu au fost confirmare de Kiev. Trupe ucrainene au fost desantate din două elicoptere chiar în oraş, dar s-au retras după o primire ostilă a localnicilor.

Presiunile Occidentului asupra Rusiei par să se înteţească. Consiliul NATO se va reuni astăzi pentru a discuta despre posibile măsuri de susţinere a Ucrainei, inclusiv militare.

UPDATE 22.42 Presa rusă condamnă intervenţia armatei ucrainene, acuzând puterile din vest că se află la originea crizei.

„Occidentul este parte a problemei în criza din Ucraina, nu o soluţie”, subliniază Vocea Rusiei, precizând că „trupele ucrainene au ocupat un aerodrom în oraşul Kramatorsk, omorând patru manifestanţi antiguvernamentali”.

De asemenea, „raportul Naţiunilor Unite care acuză Rusia de orchestrarea referendumului din Crimeea este parte a unei campanii de propagandă creată de Washington, documentul fiind lipsit de credibilitate şi de fundament", susţine agenţia rusă RIA Novosti, citată de Mediafax.

Potrivit unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rusia a recurs la acţiuni de propagandă, tortură, răpiri şi acte de reprimare înaintea referendumului din Crimeea, în scopul obţinerii unui rezultat în favoarea independenţei.

UPDATE 21.37 „Am sfătuit autorităţile ucrainene să fie reţinute. Sfătuim Guvernul de la Kiev să avanseze treptat, responsabil, cu toate măsurile de precauţie”, a afirmat secretarul de presă al Casei Albe.

UPDATE 21.24 Statele Unite şi UE analizează posibilitatea unor noi sancţiuni contra Rusiei. Statele Unite discută cu aliaţii europeni despre "noi etape" în aplicarea de sancţiuni contra Rusiei, în contextul acţiunilor separatiste din estul Ucrainei, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a discutat marţi, prin telefon, cu şefii diplomaţiilor din Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Noile sancţiuni ar urma să fie decise abia după reuniunea programată joi la Geneva, între reprezentanţii Statelor Unite, Uniunii Europene, Ucrainei şi Rusiei, a precizat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

UPDATE 20.58 "Rusia aşteaptă o condamnare clară, din partea Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, a acţiunilor din estul Ucrainei", a declarat Putin.

Aceste operaţiuni sunt "neconstituţionale" şi contribuie la agravarea crizei, a subliniat preşedintele rus.

Armata a demarat marţi dimineaţă o vastă operaţiune în estul Ucrainei, unde numeroase instituţii locale se află sub controlul miliţiilor proruse.

UPDATE 20.54 Rusia cere Naţiunilor Unite să condamne operaţiunile militare din estul Ucrainei. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a cerut marţi secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, să condamne operaţiunea militară "neconstituţională" din estul Ucrainei.

UPDATE 20.23 Secretarul de presă al Casei Albe a anunţat că „SUA nu iau în calcul furnizarea de asistenţă letală forţelor ucrainene”.

UPDATE 20.15 Rusia a testat o rachetă intercontinentală. Rusia a testat, luni, o rachetă balistică intercontinentală, dar Statele Unite au fost informate despre acest test, anunţă Pentagonul, citat de AFP.

UPDATE 20.12 Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia ar putea trimite trupe în Ucraina. Acest lucru se va întâmpla dacă autorităţile de la Kiev vor utiliza forţa în estul Ucrainei. 

UPDATE 20.00  Agenţia Interfax din Ucraina a raportat că preşedintele intermar Turcinov a anunţat eliberarea cu „succes“ flotilei aviatice din Kramatorsk, de către trupele ucrainene.

Conform AP, „Primarul din Kramatorsk a declarat că trupele ucrainene au reluat controlul aeroportului militar şi blochează intrarea“.

Eliberarea forţelor aeriene face parte din operaţiunea antiteroristă demarată de Ministerul Apărării din Ucraina, care are loc în acest moment în oraşele din estul ţării unde se derulează mişcări separatiste susţinute de pro-ruşi.

Rossia 24 a raportat că patru terorişti sponsorizaţi de ruşi au fost ucişi în timpul operaţiunii. 


În dimineaţa aceasta în regiunea Doneţk a avut loc o regruparea forţelor speciale ucrainene pentru operaţiunea anti-teroristă în baza decretului semnat luni de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. Potrivit liderului ucrainean, operaţiunea va desfăşura în câteva etape. Principalul obiectiv este evitarea victimelor în rîndul populaţiei civile. Scenariul din regiunea Doneţk din ultimele zile va fi aplicat şi în regiunile vecine. În zona de frontieră cu Rusia a fost intensificat controlul la graniţă. O parte a forţelor armate a Ucrainei este în stare totală de alertă militară." Turcinov a adăugat că se vor face schimbări în structurile poliţiei, inclusiv şi în cele din estul Ucrainei. Situaţia în oraşele în care au izbucnit protestele arăta astfel:

Mariupol: A fost ocupată clădirea consiliului orăşănesc, în jur sunt instalate baricade. Separatiştii au dat jos steagul Ucrainei şi l-au înlocuit cu cel rusesc. A fost ales un „ primar“ de către conducerea "republici din Doneţk".

Slaviansk: În jurul consiliului local şi al procuraturii au apărut "oameni în uniforme de camuflaj, dar fără însemnei" înarmaţi cu automate . Aceştia seamănă izbitor cu cei care au acţionat în Crimeea şi chiar au confirmat că tot ei au fost şi în Peninsulă. O coloană de blindate şi membri ai foţelor speciale ucrainene staţionau marţi la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Slaviansk, o localitate situată în estul Ucrainei, care a trecut sâmbătă sub controlul unor grupări armate proruse. Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri şi şapte vehicule care transportau "speţnaz", membri ai forţelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk. Primarul oraşului Slaviansk a declarat pentru o televiziune locală, că în oraş au loc mai multe jafuri. Acesta a cerut locuitorilor să iasă mai puţin din case. Totodată, scolile au fost închise, iar un magazin a fost jefuit.

 Lugansk: Proteste în faţa adminsitraţiei regionale. Separatiştii au emis un ultimatum autorităţilor de la Kiev până pe 16 aprilie. Batalionul Gărzii Naţionale, care este format din voluntari de pe Maidan, a plecat în regiunea Lugansk.

Jdanovka: 20 de separatişti au ocupat clădirea consiliului local arborând steagul "republicii Doneţk".

Doneţk: Separatiştii blochează în continuare clădirea adminsitraţiei regionale pe care au ocupat-o pe 6 aprilie. Presa ucraineană scrie că 10 terorişti ruşi ar fi fost împuşcaţi în apropiere de Doneţk.

Krasnîi Liman: Separatiştii au promis că vor aduce "oameni în uniforme de camuflaj" pentru a-i ajuta să pună pâna pe o clădire în care se află arme.

Zaporojie: Ciocniri între separatiştii pro-ruşi şi membri din gruparea "Sector Dreapta Sektor". 18 persoane sunt rănite.

Kramatorsk: Schimburi de focuri intense au avut loc, marţi, în oraşul ucrainean Kramatorsk, între militanţi proruşi şi serviciile de securitate, presa ucraineană relatând că se înregistrează numeroase victime. Potrivit BBC News online, intense schimburi de focuri au avut loc în Kramatorsk, unde serviciile de securitate ucrainene au preluat controlul asupra unui aerodrom. Conform presei ucrainene, în confruntări au murit cel puţin patru insurgenţi.Potrivit gazeta .ru un avion de vânătoare a fost doborât. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia ar putea trimite trupe în Ucraina. Acest lucru se va întâmpla dacă autorităţile de la Kiev vor utiliza forţa în estul Ucrainei, spune Lavrov.
Provider-ul local a fost "somat" de către reprezentanţi ai aşa-numitei "republici din Doneţk" să întrerupă transmisiunea postului "1+1" şi să repornească canalele ruseşti interzise anterior. MAI anunţă oficial că separatiştiia au părăsit clădirea miliţiei locale pe care au ocupat-o anterior.

Gorlovka: Separatiştii au ocupat clădirea poliţiei. "Dacă miliţia nu trece de partea "poporului", în două zile vom organiza "împuşcături în masă", au ameninţat proruşii. Ulterior separatiştii au numit un nou "şef" al miliţiei locale. În timpul asaltului au fost rănite trei persoane, anunţă serviciul de presă al regiunii Doneţk. În jurul ore 11 separatiştii au pătruns în redacţia site-ului "Gorlovka.ua" şi ziarului "Kriminal-express", redactorul şef a fost dus într-o direcţie necunoscută. Ziarul a menţionat că redacţia este blocată iar site-ul nu funcţionează. Separatiştii au mai ocupat şi clădirea consiliului orăşănesc.

Situaţiea era mai paşnică în oraşele Makeev şi Enakiev. Autorităţile au declarat că sa ajuns la înţelegere cu protestatarii. Despre a cest lucru a precizat serviciul de presă al administraţiei din Doneţk. Serviciul se securitate al Ucrainei anunţă că finanţarea teroriştilor în regiunile din est are loc prin bănci ruseşti.  Un raport întocmit de Naţiunile Unite arată că etnicii ruşi din estul Ucrainei nu se află în pericol, iar o intervenţie a Rusiei în această regiune nu este justificată, aşa cum susţine Moscova.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite