INFOGRAFIE Încleştare în Săptămâna Mare. Punctele fierbinţi din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunea creşte: separatiştii filo-ruşi ocupă tot mai multe clădiri guvernamentale, iar operaţiunea antiteroristă a forţelor armate ucrainene e timidă.

Ultimatumul acordat de guvernul ucrainean separatiştilor din estul învecinat cu Rusia al ţării a expirat, ieri, fără ca separatiştii proruşi să fi părăsit clădirile administrative pe care le-au ocupat cu forţa, ba mai mult au fost preluate altele, în alte oraşe din estul Ucrainei.

La Slaviansk, în apropiere de Doneţk, grupările proruse au preluat controlul unui post de poliţie şi au ridicat baricade. În oraşul Gorlovka, mai multe persoane au luat cu asalt clădirea miliţiei orăşeneşti. 

Situaţia a escaladat şi la Horlovka, unde protestatari proruşi au luat cu asalt primăria şi alte clădiri administrative. Spre Mariupol se îndrepta o coloană de militari ucraineni. În apropierea clădirii administraţiei din Lugansk s-au adunat câteva sute de manifestanţi proruşi îmbrăcaţi în haine de camuflaj şi au cerut autorităţilor regionale să evacueze clădirea. Separatiştii au ocupat consiliul orăşenesc din Jdanovsk.

La Odessa, proruşii se antrenează pentru destabilizarea situaţiei după modelul altor oraşe din estul Ucrainei. În oraş au sosit activiştii antimaidan din Nikolaev, Herson şi din zonele de sud-vest ale regiunii. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat, ieri, că preşedintele rus Vladimir Putin primeşte numeroase cereri de ajutor din estul Ucrainei şi observă cu o „mare îngrijorare“ evoluţia situaţiei.

Schimbări la vârful forţelor de securitate

Serghei Taruta, guvernatorul regiunii Doneţk, a declarat pentru Interfax că „operaţiunea antiteroristă” a început deja, fără să dea detalii referitoare la modul de operare. Însă preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a ordonat înlocuirea coordonatorului trupelor guvernamentale de intervenţie şi a anunţat alte schimbări la nivelul conducerii forţelor de securitate. Turcinov a declarat că „nu este împotriva” unui referendum la scară naţională pe tema formei de guvernare a ţării, care să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale la 25 mai. 

Turcinov şi-a mai exprimat convingerea că o majoritate a ucrainenilor se vor pronunţa pentru o Ucraină „independentă, democratică şi unitară”. 

image

10 minciuni ale Rusiei despre Ucraina

Sub motto-ul „Nicio cantitate de propagandă nu poate îndrepta ceva despre care întreaga lume ştie că este greşit” – parte a unui discurs al preşedintelui Barack Obama, Departamentul de Stat de la Washington publică a doua listă de falsuri marca Vladimir Putin privind criza din Ucraina.

Rusia vrea crearea unei axe mondiale antioccidentale. Cine sunt aliaţii ei

„În afară de motivele economice sau istorice, conducerea Federaţiei Ruse mai are un motiv pentru care a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Acesta ar putea fi cel mai important imbold care «îi mână în luptă» pe decidenţii politici din Rusia, deasupra cărora tronează preşedintele dictator Vladimir Putin“, scrie analistul politic Dan Nicu pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc

„Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace“, scrie Horia Blidaru, consilier politic la Parlamentul European, pe blogul său de pe adevarul.ro.

„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător

Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.

A expirat ultimatumul dat separatiştilor din estul Ucrainei. Forţele speciale ale armatei pot declanşa în orice moment „operaţiunea antiteroristă“

Estul Ucrainei a devenit câmp de luptă între forţele speciale şi separatişti. Autorităţile de la Kiev sunt gata să-i pună la punct pe separatişti cu ajutorul Armatei. Ultimatumul acordat separatiştilor a expirat în această dimineaţă, la ora 9.00. Dacă nu depun armele şi nu eliberează clădirile administrative, armata va intra în acţiune.

Viktor Ianukovici: „Ucraina este în pragul unui război civil. Este nevoie de un referendum”

Ucraina se află în pragul unui război civil, a declarat, duminică, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, într-un discurs rostit din regiunea Rostov-pe-Don.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite