Incertitudine privind Brexit. Divorţul Marii Britanii de UE se amână. Până când?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic ameninţă cu retragerea acordului pentru Brexit şi cu convocarea de alegeri anticipate, dacă parlamentarii întârzie adoptarea legislaţiei, împingând retragerea ţării din UE dincolo de data stabilită de 31 octombrie. Totuşi Johnson dă semnalul abandonării liniei „mai bine mort decât amânarea Brexitului”, lăsând o uşă întredeschisă pentru o nouă eventuală prelungire a rămânerii în blocul comunitar.

Parlamentul britanic a aprobat transpunerea în legislaţie a acordului privind Brexitul convenit de premierul Boris Johnson cu UE, dar nu şi dezbaterea în procedură de urgenţă a legii pe această temă. Comisia Europeană transmite că aşteaptă ca Marea Britanie să anunţe care sunt următorii paşi

Parlamentul a respins marţi seră, cu 322 de voturi la 308, solicitarea premierului Boris Johnson de a aproba legea aferentă acordului privind Brexitul în trei zile. la câteva minute după ce şi-au exprimat sprijinul faţă de legea referitoare la Acordul de retragere din UE, relatează BBC.

Johnson a precizat că încă este decis să respecte termenul de 31 octombrie pentru ieşirea din UE.

Primul ministru britanic Boris Johnson a declarat în cursul zilei de marţi că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare.

Johnson a trimis sâmbătă către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţită de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul "totul sau nimic", privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii acesteia.

UE, dispusă să mai amâne termenul

Preşedintele Conisiliului European Donald Tusk a anunţat că ar recomanda ca solicitarea Marii Britanii de prelungire a termenului pentru retragere să fie acceptată, dar Johnson a insistat că aceasta a fost solicitarea Parlamentului, nu a Guvernului, referindu-se la cererea de prelungire până la 31 ianuarie 2020 a termenului pentru părăsirea UE. Boris Johnson a mai precizat că le transmite liderilor UE că politica sa încă este aceea de părăsire a UE până la sfărşitul lunii.

Liderul Camerei Comunelor Jacob Rees-Mogg le-a transmis parlamentarilor că îi este foarte greu să îşi dea seama cum vor fi adoptate până atunci legile necesare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: ”Comisia ia notă de rezultatul din această seară şi aşteaptă ca Guvernul Marii Britanii să ne informeze în  legăturăcu paşii următori”.

Negociatorul-şef al UE Michel Barnier avertizează că şi perioada de tranziţie ce ar urma să se încheie în decembrie 2020 ar trebui să fie mult mai lungă astfel încât să permită încheierea unui nou acord comercial şi de securitate între Marea Britanie şi UE, notează The Guardian.

”Timp pierdut şi energie irosită” este concluzia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, aflat la final de mandat, regretă timpul alocat discuţiilor pe tema Brexitului în loc să se discute despre politici care să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor.

Bruxelles se pregăteşte acum de o nouă amânare a Brexitului, iar în zilele următoare s-ar putea organiza un nou summit european, unul special, după ce un altul avusese loc pe 17-18 octombrie, săptămâna trecută, la Bruxelles. Un nou summit, de altfel, nu încântă pe nimeni, întreaga agendă europeană fiind acum răsturnată, totul fiind îngreunat şi de absenţa unei Comisii Europene funcţionale. 

Boris Johnson le-a spus parlamentarilor că- este dezamăgitr că ”au votat în favoarea amânării” şi că Marea Britanie se va confrunta cu incertitudine. El a precizat însă că politica sa rămâne aceea ca Brexitul să continue şi să se producă la sfârşitul lunii. 

”Într-un fel sau altul, vom părăsi UE cu acest acord  pentru care această Cameră tocmai şi-a dat acordul”, a afirmat premierul britanic.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a spus că Johnson este ”artizanul propriului ghinion”, însă s-a declarat dispus să discute pe tema unui calendar de dezbatere, astfel încât acordul să treacă de Parlament. 

Însă liderul SNP, Ian Blackford, a declarat că este „o altă înfrângere umilitoare” pentru premier, iar parlamentarii „s-au exprimat foarte clar”.

Parisul este pregătit pentru o amânare "tehnică" de "câteva zile" pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate "rediscutării acordului", a declarat marţi secretarul de stat pentru afaceri europene Aurelie de Montchalin, informează miercuri AFP.

"La sfârşitul săptămânii vom vedea dacă o prelungire pur tehnică de câteva zile este justificată, astfel încât parlamentul britanic să îşi poată încheia procedura parlamentară ", a declarat Aurelie de Montchalin în Senat. "În afară acestei perspective, este exclusă o amânare prin care să se câştige timp sau să fie rediscutat acordul", a adăugat ea.

"Nu ne vom schimba poziţia", a insistat de Montchalin."Am pierdut prea mult timp, am convenit un acord şi acum trebuie să îl aplicăm fără amânare pentru a pune capăt unei incertitudini ce afectează milioane de cetăţeni şi de companii", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene. 

    

Johnson a trimis sâmbătă către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţită de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul "totul sau nimic", privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii acesteia.

Cu o săptămână înaintea termenului fatidic, peisajul politic britanic a atins un maxim de confuzie, care marchează un nou şi îngrijorător grad de degradare a celei mai vechi democraţii din lume. Prim-ministrul contrazice oficial Parlamentul, care, la rândul lui, îşi confirmă incapacitatea de a ieşi din conflictul politic ce paralizează ţara.

Eşecul de sâmbătă rezultă în mare parte din concesiile spectaculoase ale lui Johnson în privinţa Irlandei de Nord. Frontiera vamală cu restul Regatului Unit pe care a acceptat-o este greu digerabilă. Refuzul deputaţilor se explică şi prin neîncrederea lor într-un prim-ministru care, îndulcind promisiunile făcute de Theresa May de aliniere la regulile europene, compromite şansele încheierii unui viitor acord de liber-schimb cu UE.

Această situaţie suprarealistă pune împotriva voinţei ei UE în poziţie de arbitru al unei dispute britanice. Dacă Europa - după modelul lui Emmanuel Macron - are reţineri să acorde o amânare a Brexit, întăreşte ameninţarea cu un "no deal" şi îl ajută pe Boris Johnson să-i fie adoptat acordul. Dacă cei 27 lasă să se înţeleagă că vor ceda, dau garanţii opoziţiei. Prudent, Bruxellesul n-ar trebui să ia poziţie înaintea următoarelor etape prevăzute de Camera Comunelor, notază „Le Monde“.

Imediat după referemndumul din 2016 al cărui rezultat era strâns, era tentant, pentru proeuropeni, să dorească ca britanicii să se răzgândească. Dar în trei ani, opoziţia laburistă nu a încercat cu adevărat să răstoarne situaţia. Dezbaterea s-a înveninat până în punctul în care să se focalizeze pe o înfruntare între deputaţi şi "popor" pe care Boris Johnson o exploatează şi care hrăneşte antiparlamentarismul. De aceea este urgent să se termine cu acest foileton prost şi să se recunoască realitatea Brexit. Cu atât mai mult cu cât, chiar dacă Westminster-ul sfârşeşte prin a ratifica acordul, calea accidentată a divorţului va fi lungă: viitorul relaţiilor dintre Londra şi cei 27 mai trebuie scris, subliniază publicaţia franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite