Război în Ucraina. Fotografii şi înregistrări atribuite în mod fals conflictului din Ucraina, distribuite masiv pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile vechi cu aeronave care participă la sărbătorile
Zilei Victoriei deasupra Moscovei, etichetate incorect pe Twitter FOTO via BBC
Imaginile vechi cu aeronave care participă la sărbătorile Zilei Victoriei deasupra Moscovei, etichetate incorect pe Twitter FOTO via BBC

Mai multe imagini şi videoclipuri false au apărut în mediul online, dând de înţeles că surprind războiul izbucnit joi, în Ucraina. În realitate, imaginile induc în eroare, prezentând filmări din conflicte anterioare din Ucraina, sau din alte părţi ale lumii, potrivit unei verificări realizate de BBC.

Platformele de social media au eliminat mai multe imagini false, ce prezintă un conţinut înşelător, arată o verificare a BBC

În primele ore ale conflictului, pe internet au apărut mai multe videoclipuri, care indică că prezintă forţele aeriene Ruse desupra Ucrainei. 

La o inspecţie mai atentă, imaginile realizate arat un F-16 Fighting Falcon, construit de SUA, model care nu a fost niciodată folosit de Ucraina sau Rusia, arată o verificare realizată de BBC. 

cnn 1

O altă imagine prezintă de fapt pregătiri pentru o paradă militară din 2020, sunetul original al videoclipului fiind dublat de alarme anti-aeriene. 

cnn 2

Un alt videoclip, care ar arăta paraşutiştii ruşi aterizând lângă oraşul urrceainean Harkiv, este de fapt din 2016. 

cnn 3

Un al videoclip este etichetat ca arătând un avion rusesc doborât deasupra Ucrainei. În realitate, imaginile surprind o aeronavă a Guvernului din Liban, doborâtă de rebeli în 2011.

cnn 4

Un videoclip, distribuit chiar pe contul de Twitter al fostului Ambasardor al Ucrainei în SUA, Volodymyr Yelchenko şi prezintă o explozie în Oraşul Mariupol, prezintă de fapt imagini postate pe un cont de Tik Tok, în data de 29 ianuarie, după ce o centrală electriică a fost lovită de un fulger, potrivit BBC. 

cnn 5

O altă imagine ce prezintă steagul Rusiei, arborat pe o clădire din Harkiv, este de fapt realizată în 2014. 

cnn 6

Un alt videoclip distribuit de un cont de Twitter în limba chineză, cu titlul „Putin cel Mare a atacat Ucraina” prezintă explozia unei clădiri din Beirut, care a avut loc în 2020.

cnn 7
Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite