Franţa, condamnată de CEDO în urma expulzării unui jihadist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO echr.coe.int
FOTO echr.coe.int

Franţa a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a grăbit, în 2015, expulzarea către ţara sa a unui algerian condamnat pentru terorism, cu scopul de a-l împiedica să-şi exercite dreptul la recurs, relatează Reuters.

Jurisdicţia Consiliuluii Europei (CoE) aminteşte că în rapoarte ale Comitetului ONU împotriva torturii şi mai multor ONG-uri se prezintă o situaţie „îngrjorătoare“ în Algeria în privinţa tratamentuluii rezervat persoanelor legate de „terorismul internaţional“.

Reclamantul a fost implicat în mişcări islamiste în Algeria, în anii '90, după care a venit în Franţa, unde a fost condamnat a şapte ani de închisoare, în 2008, din cauza implicării sale într-o reţea de recrutare de combatanţi islamişti care a pregătit un atentat la Paris.

Condamnarea a fost însoţită de o intedicţie de intrare pe teritoriul francez împotriva căreia el a făcut recurs, respins din motive procedurale de Curtea de la Strasbourg, iar apoi respingerea unei cereri de azi în Franţa în februarie 2015.

El a fost urcat într-un avion la şapte ore după ce i s-a notificat respingerea, fără ca CEDO, pe care a sesizat-o din nou, să aibă timpul să invite Franţa să amâne expulzarea, în aşteptarea examinăriii cazului.

„Decizia de a refuza cererea de azil din 17 februarie i-a fost notificată reclamantului abia pe 20 februarie, în contextul în care modalităţile transportului său au fost deja reţinute, iar un permis de liberă trecere a fost emis de autorităţile algeriene pe numele său“, notează judecătorii.

„Autorităţile franceze au creat condiţii în care reclamantul a putut doar cu dificultate să sesizeze Curtea cu o a doua cerere de măsuri provizorii. Ele au scăzut, în mod deliberat şi în mod ireversibil, nivelul protecţiei drepturilor enunţate de Convenţia (europeană a drepturilor omului)“, conchid ei.

Ei condamnă Franţa de încălcare a dreptului de a nu fi supus torturii (sau riscului torturii) şi de obstrucţionare a dreptului oricărui cetăţean de a le sesiza jurisdicţia.

Curtea de la Strasbourg transmite Guvernului francez că-i „revine“ să întreprindă toate demersurile posibile cu scopul de a obţine de la autorităţile algeriene asigurări că reclamantul, plasat în detenţie imediat ce a coborât din avion la Alger, nu va fi supus la rele tratamente.

Hotărârea poate fi atacată în apel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite