Franţa şi Germania vor drone şi soldaţi europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle
Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle

Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru asigurarea securităţii internaţionale,  au declarat miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei într-o declaraţie prin care cer îmbunătăţirea capabilităţilor militare europene şi folosirea dronelor în spaţiul civil aerian, anunţă portalul european EUobserver.

Într-o scrisoare comună datată vineri, 26 iulie, miniştrii de Externe ai ambelor state au declarat că „UE trebuie să îşi asume o responsabilitate mai mare pentru pacea şi securitatea internaţională, în contextul unor ameninţări asimetrice“.

Oficialii au adăugat că doresc să transforme summitul UE din domeniul apărării, plănuit pentru decembrie,  într-un „succes cu rezultate tangibile“.

Printre rezultate, ei speră că la summit vor obţine un acord pentru îmbunătăţirea „eficacităţii operaţionale“ a grupurilor de luptă ale UE, iar 1.500 de trupe să poată fi desfăşurate rapid. Această opţiune a fost lansată în 2007, dar nu a fost folosită niciodată până acum. Ambiţiile militare au luat amploare, mai ales în contextul micşorării bugetelor naţionale pentru apărare.

Guvernele de la Berlin şi Paris susţin că tendinţa de reducere a bugetelor militare naţionale poate fi contrabalansată de „o planificare detaliată pentru majoritatea scenariilor probabile“ în care grupurile de luptă ale UE ar putea fi folosite.

Documentul sugerează de asemenea că trebuie folosite şi oportunităţile create de realizarea unui spaţiul aerian unic la nivelul UE, şi anume folosirea dronelor şi a aeronavelor militare.

Cele două state cer Agenţiei Europene de Apărare să examineze „impactul financiar şi operaţional al spaţiului european unic (SESAR) pentru aviaţia militară“.

Statele membre şi instituţiile UE sunt rugate să „progreseze către integrarea aeronavelor fără pilot (drone) în traficul aerian“.

Miniştrii de Externe au mai cerut şi o îmbunătăţire a sistemelor de securitate cibernetică la nivelul Uniunii Europene, pentru prevenirea sau gestionare crizelor militare – o mai bună administrare a graniţelor UE şi o strategie maritimă care să securizeze „interesele strategice“ europene.

Iniţiativa franco-germană apare după ce Franţa s-a confruntat cu o situaţia delicată la începutul anului, când a fost pusă în situaţia de a trimite singură trupe în Mali pentru a lupta împotriva miltanţilor jihadişti, după ce niciunul din statele membre nu şi-au asumat responsabilitatea de a ajuta.

Între timp, deşi Franţa şi Marea Britanie, cele mai mari puteri militare ale UE, au vociferat cel mai mult despre o intervenţie militară în Libia în 2011, ele au fost incapabile să acţioneze fără ajutorul SUA.

Washingtonul a anunţat mai devreme în acest an că îşi va intensifica rolul în regiunea Asia-Pacific, lăsând UE să se descurce cu problemele din propria vecinătate.

Pe 19 decembrie, liderii UE se vor întâlni în cadrul unui summit pe probleme de apărare, la numai un an după ce au punctat principalele vulnerabilităţi ale politicii europene de securitate şi apărare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite