Franţa şi Germania lasă uşa UE deschisă pentru Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Theresa May, întâlnire cu preşedintelşe Franţei, Emmanuel Macron
Premierul britanic Theresa May, întâlnire cu preşedintelşe Franţei, Emmanuel Macron

Uniunea Europeană menţine deschisă posibilitatea rămânerii Marii Britanii în Blocul comunitar până când negocierile pe tema Brexit nu se vor încheia, a afirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu premierul britanic, Theresa May. Şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaueble, este de aceeaşi părere.

„Sigur că uşa Uniunii Europene  este încă deschisă cât timp negocierile pe tema Brexit nu se încheie, dar s-a luat decizia unui stat suveran de a părăsi UE, iar eu respect această decizie“, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de Reuters.

Şeful statului Francez şi-a exprimat speranţa că negocierile Bruxellesului cu Londra pe tema Brexit vor începe cât mai curând. Declaraţii în acest sens vin şi de la Berlin.  Marea Britanie va fi din nou binevenit în Uniunea Europeană, dacă decide să renunţe la Brexit, a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaueble, citat de AFP.

“Guvernul britanic a spus că va respecta Brexit”, a spus şeful finanţelor germane. “Respectm această decizie. Însă, dacă vor să îşi schimba decizia, atunci bineînţeles că vor găsi uşa deschisă”, a adăugat el. Oficialul a avertizat, însă, că “nu este foarte probabil” ca Londra să vrea să rămână în familia europeană.

Şi coordonatorul pentru Brexit din Parlamentul European (PE), Guy Verhofstadt, a declarat că Marea Britanie este binevenită să se răzgândească şi să rămână în Uniunea Europeană (UE), dar nu se poate aştepta să beneficieze în continuare de acelaşi rabat bugetar sau de excepţii complexe de la regulile Uniunii.

 „Ieri, noul preşedinte francez Emmanuel Macron a vorbit despre o uşă deschisă. (A spus că) dacă Marea Britanie se răzgândeşte, va găsi uşa deschisă“, a amintit Verhofstadt. "Sunt de acord. Dar, ca în Alice în Ţara Minunilor, nu toate uşile sunt la fel. Va fi o uşă complet nouă, spre o nouă Europă, o Europă fără rabaturi, fără excepţii complexe, cu puteri reale şi unitate reală", a subliniat negociatorul PE.

Guy Verhofstadt susţine o integrare mult mai strânsă în cadrul UE, în care guvernele naţionale să cedeze Bruxellesului mai multe prerogative, şi asemenea altor mulţi europeni este un vechi critic al excepţiei britanice, negociate în anii 80 de premierul Margaret Thatcher, prin care Marii Britanii i se rambursează circa jumătate din contribuţia la bugetul UE. 

La fel, ministrul de externe danez, Anders Samuelsen, a declarat miercuri că este deschis la ideea ca Marea Britanie să rămână membră cu drepturi depline a Uniunii Europene în cazul în care se va răzgândi să mai părăsească blocul comunitar, relatează Reuters. 

Premierul britanic, Theresa May, a anunţat marţi seară, la Paris, în cursul unui briefing de presă alături de preşedintele francez, Emmanuel Macron, că „va fi menţinut“ calendarul pentru Brexit şi că negocierile „vor începe săptămâna viitoare“, transmite AFP.

„Calendarul pentru negocierile Brexit-ului este menţinut şi acestea vor începe săptămâna viitoare“, a declarat ea în grădinile Palatului Elysee, imediat după ce şeful statului francez îşi exprimase dorinţa ca aceste negocieri "să demareze cât mai curând posibil".

Dar, în ultimele zile a revenit ideea rămânerii Marii Britanii în piaţa unică europeană, iar luările de poziţie stridente în favoarea reducerii imigraţiei după ieşirea din UE au fost puse în surdină. 

Noua situaţie politică a adus în prim plan o nouă personalitate: Ruth Davidson, lider la Partidului Conservator din Scoţia, singura regiune unde Conservatorii au progresat, trecând de la unul la 13 deputaţi, cel mai bun rezultat din 1983 încoace.

Fără aceşti 13 deputaţi, Theresa May nu ar mai fi fost azi prim ministru şi în locul ei la numărul 10, Downing Street s-ar fi instalat liderul Laburist, Jeremy Corbyn.

Această realitate politică a fost recunoscută şi de premierul May care a invitat-o pe Davidson la prima şedinţă a cabinetului de după alegeri.

În vârstă de 38 de ani, lesbiană declarată şi o pro-europeană convinsă, Davidson a apărut în ultimele zile frecvent în mass media pentru a arăta o altă faţă a Partidului Conservator: moderat în privinţa UE, liberal în chestiuni sociale şi dispus la dialog cu alte forţe din parlament şi din societate în vederea Brexit. 

Deputaţi conservatori de frunte şi chiar miniştri pro-europeni s-au întâlnit cu deputaţi Laburişti centrişti în vederea armonizării poziţiei britanice în favoarea unui Brexit "soft".

Marea Britanie a decis la limită, în referendumul organizat în iunie 2016, ieşirea din Uniunea Europeană, situaţie care a declanşat la Londra o criză politică de amploare.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite