FOTO VIDEO Franţa şi Marea Britanie comemorează împreună un secol de la Bătălia de pe Somme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centenarul Bătăliei de pe Somme (Franţa), cea mai sângeroasă din Primul Război Mondial, este comemorat vineri în prezenţa preşedintelui Franţei, Francois Hollande, a familiei regale a Marii Britanii şi a premierului britanic David Cameron într-un context marcat de Brexit, transmite AFP online.

Ceremoniile au început de la ora locală 07.28 (08.28, ora României)la Ovillers-la-Boisselle în prezenţa secretarului de stat francez pentru veteranii de război, Jean-Marc Todeschini. Aici a fost detonată la 1 iulie 1916 o cantitate de 30 de tone explozibili într-o ultimă încercare de a străpunge apărarea germană, marcând începutul ofensivei de pe râul Somme. Explozia a lăsat un imens crater de aproape 91 de metri diametru, vizibil şi astăzi.

Ceremoniile au continuat la Contalmaison, o localitate de o sută de locuitori unde se găseşte monumentul impunător de 45 de metri ridicat în anul 1932 pe care este inscripţionat numele celor 72.000 de soldaţi britanici şi sud-africani care au murit în Bătălia de pe Somme.

image

Francois Hollande (centru), alaturi de prinţii Harry (stânga) şi William (dreapta) FOTO AFP

Joi seară, familia regală britanică a participat aici la un priveghi pentru militarii ucişi în această bătălie.

image

FOTO AP

image

Memorialul Thiepval FOTO AFP

Memorialul Thiepval, cel mai mare al Commonwealth-ului din lume, atrage anual aproape 150.000 de vizitatori, cea mai mare parte britanici, irlandezi, australieni sau canadieni, naţiuni unde turismul istoric are mulţi adepţi.

image

300 de copii britanici şi 300 de copii francezi au participat la ceremonia de la Memorialul Thiepval, filmată de BBC FOTO Reuters via Le Figaro

Nu departe de aici, este prevăzută o comemorare la Turnul Ulster, construit în anul 1921, o replică a turnului Helen din Belfast (unde irlandezii îşi făceau pregătirea militară), ridicat în onoarea soldaţilor uciş la 1 iulie 1916 (20.000 de morţi sau dispăruţi şi 40.000 de răniţi).

image

Un veteran scoţian aduce omagii soldaţilor ucişi în Bătălia de pe Somme FOTO AFP

Ceremoniile vor continua la Memorialul de la Beaumont-Hamel. Organizată de Guvernul Canadei, această ceremonie va fi dedicată soldaţilor canadieni din Batalionul 1 al Regimentului Newfoundland, care a pierdut 86 la sută din efective în dimineaţa zilei de 1 iulie 1916. Un discurs al Prinţului de Wales este prevăzut la acest moment al comemorării.

Ziua se va încheia cu o comemorare în cimitirul german din Fricourt care adăposteşte mormintele a 17.027 de soldaţi germani.

În total, circa 300 de jurnalişti au fost acreditaţi la aceste comemorări, potrivit prefecturii Somme.

Locuitorii orăşelului Albert (10.000 de locuitori) au fost invitaţi să se îmbrace în alb, cu ocazia „celor trei zile de pace“. Patru proiectoare din partea de sus a bazilicii iluminează, în mod simbolic, câmpurile de luptă pe o rază de 20 de kilometri. O „mare paradă patriotic“ va avea loc vineri seară, iar cântăreaţa de operă Barbara Hendricks va susţine un recital comemorativ în onoarea victimelor războiului.

Patru milioane de oameni au fost implicaţi în mod succesiv în Bătălia de pe Somme, veniţi din lumea întreagă (Canada, Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, India etc.).

image

FOTO AFP

Pierderile totale ale bătăliei sunt estimate la 1,2 milioane de oameni ucişi, răniţi, dispăruţi, între care 500.000 de militari britanici, alţi 500.000 din tabăra germană şi 200.000 de francezi, ceea ce face din aceasta cea mai sângeroasă bătălie din Marele Război, aşa cum mai este numit Primul Război Mondial, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite