Fostul şef al forţelor americane în Europa: Acţiunile agresive ale Rusiei demonstrează cât de necesară este o flotă militară aliată a Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Hodges,fostul şef al forţelor americane în Europ
Ben Hodges,fostul şef al forţelor americane în Europ

Incidentul de duminică ar putea servi drept preludiu pentru o confruntare mai mare, au avertizat analiştii de securitate. Se pare că Rusia vrea să instituie o nouă Cortină de Fier în Marea Neagră”, a declarat generalul în retragere Ben Hodges, fostul şef al forţelor americane în Europa, potrivit publicaţiei Stars and Stripes.

Jorge Benitez, analist pe probleme de securitate la Atlantic Council, merge chiar mai departe şi avertizează în legătură cu ce ar putea urma după incidentul din Marea Neagră. „Nu doar că sporeşte temerile legate de un alt atac de amploare al armatei ruse asupra Ucrainei, dar generează şi îngrijorări privind o nouă încercare de a câştiga teritoriu şi de a captura oraşul ucrainean Mariupol”, a apreciat Jorge Benitez. Oraşul, cu o populaţie mixtă ucraineană-rusă, se află pe coasta de nord a Mării Azov, aproape de graniţa cu Rusia.

Pentru SUA şi aliaţii săi, incidentul evidenţiază tensiunile tot mai mari din Marea Neagră, zonă vitală pentru economiile statelor sudice ale NATO, dar şi un loc în de posibil ciocnire  militară cu Rusia. NATO a căutat modalităţi de consolidare a forţelor în regiunea Mării Negre şi a luat în considerare crearea unei flote militare a Mării Negre care ar putea contrabalansa puterea maritimă a Rusiei în zonă. Până în prezent, ideea unei flote multinaţionale nu a câştigat teren pe fondul îngrijorării că o astfel de mişcare ar putea antagoniza Rusia.

Având în vedere lipsa activelor navale din regiune, membrii NATO din Marea Neagră, Bulgaria, România şi Turcia, alături de parteneri precum Georgia, ar trebui să-şi acţioneze împreună, a spus Hodges.
Dar Turcia se concentrează mai mult pe ameninţările la adresa sudului său, care vin dinspre Siria, spune analistul.

Pentru a compensa slăbiciunile, ar fi nevoie de mai multe sisteme antirachetă şi drone dotate cu capacitatea de a riposta, în state precum România, mai spune Hodges. Benitez a recomandat ca NATO să facă ceea ce a făcut deja în zona Balticii - să înfiinţeze o mică forţă multinaţională pentru a întări capacitatea de descurajare. "Până acum, răspunsul NATO în Europa de Sud-Est este dezechilibrat şi nu la fel de robust ca în Europa de nord-est", a spus Benitez. "Agresiunea de astăzi a Rusiei este o bună ocazie pentru ca NATO să-şi echilibreze mai bine mijloacele de descurajare la toate graniţele sale, nu doar la nord".
 
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite