Fostul preşedinte ungar Arpad Goncz a decedat la vârsta de 93 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arpad Goncz FOTO snipview.com
Arpad Goncz FOTO snipview.com

Arpad Goncz, fostul preşedinte al Ungariei în perioada 1990-2000, a decedat la vârsta de 93 de ani, au declarat marţi reprezentanţi ai familiei fostului şef de stat pentru MTI.

Goncz, născut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost disident comunist, scriitor şi traducător de beletristică, şi-a asumat un rol activ în politică spre sfârşitul anilor '80.

El a fondat Alianţa Democraţilor Liberi (SZDSZ, liberali) în 1988 şi a devenit preşedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului în 1989.

În 1990, el a fost ales membru al Parlamentului şi a devenit rapid preşedinte.

Cele două partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar şi SZDSZ, l-au ales pentru un mandat de preşedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani în 1995 şi s-a retras de la preşedinţie pe 4 august 2000, după zece ani. Legea ungară nu permite mandate cumulate de peste zece ani.

Elogii din partea tuturor forţelor politice

Centrul de Informare al Guvernului a anunţat într-un comunicat că a transmis sincere condoleanţe familiei defunctului preşedinte. Guvernul, cu permisiunea familiei, îi va asigura o „înmormântare demnă“, se arată în comunicat.

Creştin-democraţii, care fac parte din coaliţia de guvernământ, au transmis condoleanţe într-un comunicat. „Viaţa şi persoana (fostului preşedinte) s-au întrepătruns cu istoria Ungariei, într-o perioadă de schimbare de regim politic“, apreciază ei. „Amintirea şi realizările sale vor dăinui“, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Partidului Socialist ungar l-a omagiat pe Goncz ca pe un „simbol al unităţii naţionale“, a cărui „personalitate a sintetizat ideile cele mai valoroase“. Goncz reprezintă un „un punct de referinţă exemplar şi un simbol“, l-a elogiat Jozsef Tobias în declaraţia sa.

Partidul Împreună (Egyutt, opoziţie) îl comemorrează pe Goncz ca pe „un liberal-democrat adevărat, angajat“. Fostul şef de stat reprezintă "personificarea unităţii naţiunii, un exemplu de umanitate", care a oferit "linii directoare tuturor (ungurilor) într-o perioadă foarte dificilă".

În perioada în care s-a aflat la putere, Goncz a rămas cel mai popular şi mai iubit om de stat din Ungaria, în pofida unor situaţiilor dificile cu care s-a confruntat, între care o adevărată blocadă a taximetriştilor în Budapesta şi solicitări din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio şi de televiziune naţionale, cărora nu le-a dat curs.

După ce s-a retras de la putere, Goncz a rămas una dintre cele mai populare personalităţi din Ungaria şi a continuat să participe deopotrivă la evenimente politice şi literare.

El a fost preşedinte şi preşedinte de onoare, în perioada 1989-1990, al Asociaţiei Scriitorilor Unguri.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite