Europa a votat voios ajutorul pentru Grecia - INFOGRAFIE
0Parlamentele ţărilor din Eurogrup au votat să acorde al treilea pachet de salvare al Greciei, chiar dacă unele nu erau nevoite să facă asta.
Unele dintre ţările Eurogrupului nu erau nevoite să supună la vot în Parlament noul ajutor financiar acordat Greciei, ce se ridică la 86 de miliarde de euro. Joi, Grecia are o plată scadentă către Banca Centrală Europeană în valoare de 3,2 miliarde de euro.
Disensiuni la nemţi şi olandezi
Parlamentul german a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare al treilea pachet de salvare a Greciei din ultimii cinci ani, în pofida îndoielilor unor parlamentari conservatori din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. Planul de salvare a fost adoptat cu 454 de voturi la 113 şi 18 abţineri. Înaintea votului, ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble i-a îndemnat pe parlamentari să susţină Grecia, în lumina unei schimbări majore în abordarea Guvernului de la Atena. Germania este cel mai mare contributor unic la cele trei planuri de salvare a Greciei.
Premierul olandez Mark Rutte s-a confruntat miercuri în Parlament cu o atitudine nefavorabilă, tot pe tema Greciei. Mai grav, opoziţia membrilor Parlamentului înseamnă un posibil vot de neîncredere la adresa Cabinetului său care şi-a anunţat susţinerea pentru planul de finanţare al Greciei, notează AFP. Guvernul Olandei, care îl include şi pe preşedintele Eurogrupului Joroen Dijsselbloem, nu are nevoie de votul Parlamentului pentru a aproba împrumutul la care Olanda va contribui cu aproape cinci miliarde de euro.
Contribuţia Spaniei este „semnificativă“
Spania, Estonia şi Austria au aprobat marţi programul de asistenţă financiară. Spania nu era obligată să supună acordul votului Parlamentului, dar premierul Mariano Rajoy a decis să facă acest lucru deoarece contribuţia Madridului este „semnificativă“.
La rândul său, subcomisia pentru Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a Parlamentului austriac a aprobat acordul. Aprobarea Parlamentului austriac nu este necesară, dar o dezbatere pe această temă ar urma să aibă loc în curând.
Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat săptămâna trecută cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, care trebuie să adopte o serie de reforme macroeconomice pentru a obţine ajutorul de 86 de miliarde de euro.