Estul a pierdut la ONU

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia socialistă de la Sofia i-a cerut Kristalinei Gheorghieva să demisioneze din Comisia Europeană, după ce bulgăroaica a pierdut competiţia pentru poziţia de secretar general al Naţiunilor Unite.

Intrarea în cursă a dnei. Gheorghieva a fost mult întârziată, fiindcă premierul Boris Borisov a crezut că Irina Bokova, desemnată iniţial, va avea mai multe şanse decât oricine altcineva, ea fiind, din 2009 încoace, directoarea generală a UNESCO. Cum bulgarii sunt în plină campanie electorală, totul e politizat. Nu putem şti ce concluzii vor fi trase la sud de Dunăre, dar e bine că se discută şi astfel de lucruri în arena publică.

Adevărul e că nu doar bulgarii ar trebui să vadă ce s-a petrecut în competiţia pentru ONU. Toată lumea ştia că un est-european ar putea ocupa onoranta poziţie. Asta nu stătea scris nicăieri, ci era acceptat în chip tacit. Raţiunea e simplă: de la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1946, postul de secretar general a fost ocupat, până astăzi, în ordine, de un norvegian, un suedez, un birman, un austriac, un peruan, un egiptean, un ghanez şi un sud-coreean. Conform principiului rotaţiei, care e folosit frecvent în instanţele internaţionale, ar fi venit rândul părţii noastre de lume să ocupe postul de la New York.

Aşa-numitul grup al ţărilor din Estul Europei nu a căutat, însă, un candidat comun. Ambiţiile naţionale au fost mai puternice decât coordonarea regională. Aşa că în cursă au apărut, pe lângă Bokova, candidaţi din cinci state ex-iugoslave, ca şi din Slovacia şi Moldova. În general, era vorba despre foşti miniştri de externe şi chiar despre un ex-preşedinte (slovenul Danilo Türk). Trebuie menţionat că alegerea din 2016 a fost prima în care aspiranţii au fost cunoscuţi publicului larg. Până acum, totul se petrecea în culise, învăluit de mister, iar presa afla doar câştigătorul. 

Văzând lipsa de unitate a Estului european, trei candidaţi din alte zone geografice au intrat în competiţie: e vorba despre actuala ministră de externe a Argentinei, Susana Malcora, care a fost şi şefa de cabinet a lui Ban Ki-moon, ca şi despre fosta şefă a guvernului neo-zeelandez, Helen Clark. Last but not least, în cursă s-a înscris şi fostul premier socialist portughez, António Guterres.

Acesta a câştigat competiţia. A fost cel mai bine clasat în toate cele cinci tururi de scrutin preliminare. Schimbarea Irinei Bokova cu Kristalina Gheorghieva s-a produs în ceasul al 12-lea, după ce s-a văzut că prima bulgăroaică e blocată. Degeaba. 13 dintre membrii Consilului de Securitate au votat pentru Guterres, iar doi nu au avut nicio opinie. Ca să fii recomandat Adunării generale - cea care alege, de fapt -, ai nevoie de cel puţin 9 voturi pentru şi de niciun veto. Portughezul va fi, deci, al patrulea european care va conduce ONU.

Un membru al UE, dar nu din Est.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite