DOCUMENT EXCLUSIV Corespondenţă din Bruxelles. Comisia Europeană aşteaptă explicaţii de la guvernul polonez: faza I a procedurilor de pre-sancţiuni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că este extrem de interesant de urmărit evoluţia stării extrem de tensionate între Bruxelles şi Varşovia, cea care ameninţă să se transforme în cel mai important scandal politic la nivelul UE la acest început de an.

În opinia mea, intensitatea scandalului şi consecinţele sale posibile, ne îndrituiesc să dăm publicităţii scrisoarea prin care Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (din 13 ianuarie 2016, BM/kr-Ares S(2016) 192765) îl informează oficial pe Zbigniew Ziobro, Ministrul Justiţiei din Polonia (şi, în copie. pe Witold Waszczykowski, Ministrul Afacerilor Externe) despre faptul că CE a decis să examineze situaţia din Polonia conform procedurilor prevăzute în Cadrul european privind Statul de drept. Într-un articol anterior, am prezentat în amănunt  aceste prevederi, inclusiv varianta oficială a deciziei apărută în Monitorul Oficial. Reamintesc acest lucru deoarece aveţi deja posibilitatea de a analiza setul de posibile mişcări declanşate acum de Comisia Europeană, practic faza I a procesului care poate duce la sancţiuni.

După ce Frans Timmermans reaminteşte că procedurile respective prevăd tocmai “modul în care Comsia Europeană trebuie să reacţioneze atunci când într-un Stat Membru al UE apare o ameninţare la Statul de drept, începe să enumere elementele care provoacă acun îngrijorarea executivului european:

Poland Letter Timmermans

... iau notă de faptul că în Polonia există în curs de desfăşurare o dispută privind compoziţia Tribunalului Constituţional, precum şi scurtarea mandatelor actualului său Preşedinte şi Vice-Preşedinte. În ciuda faptului că Tribunalul Constituţinal a dat două decizii în aceste privinţe, pare că ele nu au fost puse în aplicare (....)În acest sens, aş dori să subliniez că obligaţia punerii în practică a acestor decizii reprezintă o condiţie esenţială statului de drept.

Referindu-se la scrisoarea pe care Ministrul justiţiei din Polonia a transmis-o Comisiei Europene pe 11 ianuarie, Franz Timmermans apreciază că nu cuprinde lămuriri privind “amendamentele la legea asupra funcţionării Tribunalului Constituţional, cele adoptate de Seim pe 23 decembrie. În opinia mea, efectul cumulativ al acestor aemndamente este de a face mai difcil controlul de către Tribunalul Constituţional a constituţionalităţii legilor votate de Parlament. Am notat faptul că guvernul polonez, pe 23 decembrie, a solicitat părerea Comisiei de la Veneţia privind legea respectivă. Cu toate acestea, Parlamentul polonez nu a mai aşteptat această opinie şi, între timp, legea a fost pusă în aplicare”.

După cum ştiţi, a doua componentă a “dosarului polonez” este, ca nu demult în Ungaria, setul de dipoziţii luate în vederea a ceea ce se acuză a fi “preluarea totală a mass-media controlată de stat”. Iată şi observaţiile Comisiei Europene în acest sens:

...recenta reformă a legii privind mass media...ridică probleme legate de libertatea şi pluralismul în mass media. Aş dori să reamintesc faptul că existenţa statului de drept, aşa cum este enunţată în “Cadrul European”, obligă la respectarea democraţiei şi drepturilor fundamentale şi că nu poate exista democraţie şi respect fără respectarea statului de drept şi viceversa....Democraţia este protejată doar dacă rolul fundamental al justiţiei, inclusiv Curţile Constituţionale, poate asigura libertatea de expresie...”

Toate acestea, în opinia lui Frans Timmermans şi, implicit, a Comisiei Europene, constituie “outstanding concerns”, anunţând, totdată, că a fost decisă examinarea oficială a situaţiei din Polonia şi că a fost mandatat de CE “să intre în dialog cu instituţiile din Polonia pentru a clarifica problemele şi identifica posibilele soluţii”.

Ce se va întâmpla în continuare? O cedare a Poloniei înseamnă retragerea celor două legi deja aflate în vigoare şi vor fi primite de alegătorii dreptei ca o înfrângere majoră în faţa “comandamentelor de la Bruxelles”. Este posibil însă ca deciziile privind formularea scrisorii de răspuns să fie lăsate pe săptămâna viitoare, după evaluarea sprijinului primit în Parlamentul European, la dezbatrea în plen de la Strasbour privind situaţia din Polonia. Unii colegi de la Bruxelles estimau, în această dimineaţă, că s-ar putea contura o a altă soluţie, negociată la sânge în bunul stil clasic european în care Polonia să vină cu “amendamente democratice” la legile respective şi Comisia să poată demonstra eficienţa “Cadrului European” (reamintesc, supus acum primei încercări practice de la iniţierea sa în 2014),

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite